жертви

Ръст на удавниците у нас

30-07-2020 06:00
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Ръст на удавниците у насВодата отне живота на 6 деца, 76-годишен иманяр е в неизвестност в Стара планина
Въпреки КОВИД-19 и социалната изолация, ръст на удавниците и загиналите в планините отчитат от БЧК тази година. Почти двойно повече са намерили края си във водите от началото на годината до юни в сравнение със същия период на 2019 г.

От началото на годината до 1 юни удавените са 27, а за същия период през миналата година са били 15, съобщи за Clinica.bg директорът на Службата по водно спасяване при БЧК Антон Налбантов. От тазгодишните жертви само четирима са загинали в морето. Останалите са изгубили живота си в кладенци, канали, язовири и реки.


За първи път през миналата година

броят на починалите при нещастните инциденти е бил под 100 - 96. Сега обаче се оказва, че злокобната крива се качва стремително нагоре и ще превиши тази цифра.

„Дано във второто полугодие  регистрираме по-малък брой смъртни случаи", надява се Налбантов. Засега обаче няма такава надежда. Само за последния уикенд две деца загубиха живота си в Черно море. Други две се удавиха през юни при мостика в Бургас. Как да се предпазим, четете в интервюто с него.


Не по-обнадеждаваща е статистиката

и по отношение на изгубилите се в планините. Акциите на спасителите за първите шест месеца на тази надвишават броя им за цялата минала година. „За два и половина месеца от началото на януари до 15 март, когато беше обявено извънредното положение, сме оказали помощ по ски-пистите на общо 2275 човека. До момента сме имали 145 акции в планината за издирване на 48 изгубили се и пострадали". Това съобщи Николай Димов – началник направление „Учебна дейност" в Планинската спасителна служба при БЧК. 130 пъти са излизали отрядите през цялата минала година, издирили и спасили са 141 туристи. 

Загиналите тогава са 8 човека.


Трима пишман планинари


са намерени мъртви от януари до сега. Друг един е в графа „неизвестен". Той се е изгубил на 22 юли в Стара планина, в местността Стенето. Приятелят му е намерен. „Изчезналият е 76-годишен иманяр, който със свой познат на 85 години тръгнал да търси заровено съкровище, за което знаели от дедите си", разказа Николай Димов. След като бил намерен, по-възрастният се е качил отново в планината със спасителите, за да им покаже къде е изгубил дирите на своя авер. По думите на Димов обаче, не е ясно дали той ги е завел на точно място. Издирването е прекратено на 24-ти.

За разлика от чужденците, у нас хората масово тръгват


на планина без застраховка.


В различните компании полицата варира между 20 и 25 лева. „Дори и без нея, ние не ги оставяме, търсим ги, спасяваме ги", подчерта Димов. Направените разходи по акциите на такива туристи остават за сметка на БЧК. По ценоразпис от 2000 година тарифите, според сложността, варират от 557 до 724 лева. Отделно човекът трябва да плати и 169 лева, ако за спасяването му в планината е качван специализиран транспорт. Димов обяви, че за десетина години спасените без застраховки, които са си платили разходите се броят на пръсти. От месец юли миналата година планинските спасители не ползват хеликоптери. Това стана, след като частната фирма, на която бяха вертолетите, ги изтегли от България. Дотогава работният час на летателните й машини струваше 3500 лева.БЧК почва обучение за парамедици

БЧК почва обучение за парамедици

Цената на курса е 2500 лв., документи се подават до края на септември

Българинът подценява водната стихия

Българинът подценява водната стихия

Лятото е в разгара си, жегите дойдоха и всеки търси прохладно място, в което да се спаси от тях. Това обаче крие и своите рискове. За два месеца морето отне живота на четири деца, а инцидентите от началото на година бележат рязък ръст в сравнение с миналата. Какво трябва да се направи, за да бъде намален водният травматизъм, попитахме Антон Налбантов.
Заедно можем повече

Заедно можем повече

БЧК отново подема кампания за подпомагане на децата, пострадали в катастрофи

БЧК дава 3000 евро за Гърция

БЧК дава 3000 евро за Гърция

Пострадалите в нестихващите пожари са над 164, а 80 намериха смъртта си в огъня

Първа помощ за бедстващи възрастни

Първа помощ за бедстващи възрастни

Състезание по оказване на първа помощ и психосоциална подкрепа на възрастни хора при бедствия организира Български червен кръст, съобщиха от хуманитарната организация днес.
Раздават консерви и боб на бедните

Раздават консерви и боб на бедните

Българският Червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на нуждаещи се, съобщиха днес от хуманитарната организация.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020