Позиция

19-те милиона ще ни спасят

29-07-2020 06:46
Clinica.bg

press@clinica.bg
19-те милиона ще ни спасятВ събота говорихме за тях с новия министър, чест му прави, че обеща и намери парите, казва д-р Неделчо Тотев

КОВИД-19 постави болници и пациенти пред изпитание. Как се справят клиниките в условията на страх от заразата и намалена дейност, ще си вземат ли глътка въздух след новите мерки за подпомагането им, които Кабинетът и новият здравен министър обявиха, попитахме д-р Неделчо Тотев. Той е председател на сдружението на най-уязвимите лечебни заведения – общинските.

- Д-р Тотев, какво е състоянието на общинските болници?

- Нещата не изглеждат добре. Разходите ни доста скочиха, продължава да имаме силно завишена използваемост на дезинфектанти, на предпазни средства, с които се опитваме да предпазим персонала от заразяване. От друга страна имаме ниски приходи заради това, че нямаме пациенти. Не защото хората не боледуват, а защото заради КОВИД решават да търсят лекарска помощ едва, когато станат много зле.

- С колко е спаднала дейността на общинските болници и по кои направления най-много?

- Във всички направления има спад на пациентите. Трудно ми е да кажа с колко, защото за всяка болница е различно. Но всички общински болници разчитат на така наречените 85%, които НЗОК ни плаща все още, за съжаление не знаем докога ще е така. Нашата болница има около 40% от реалната си дейност, защото пациентите идват, когато вече са много зле. Но сега тези пациенти ни костват и повече разходи заради влошеното си състояние, в същото време финансирането към момента по пътеката е без промяна. Имаме хора, които постъпват за инсулт, междувременно правят пневмония, а ние можем да отчетен само една пътека.

- Как се справяте в ситуацията?

- Намаляваме възнагражденията, за да може хората да не се откажат да работят, защото хората трябва да се мотивират и да не напуснат. Нашият персонал е във възраст за пенсия и трябва да внимаваме да не го загубим. Задължение на управителя е да намери златната среда при разходите между заплатите на персонала и задълженията към доставчиците.

- От общината имате ли финансова подкрепа?

- Подкрепа имаме, дори по-голяма от очакваната, но не и финансова. Просто нашата община не е сред тези, които могат да си го позволят, тя е от тези, които консумират от приходите в републиканския бюджет. Но с нейна помощ се реализира една дарителска акция и хората откликнаха по-лесно, защото кметът застана начело на кампанията. Обществото вече трудно вярва на лекарите, особено, когато се цитират някакви бомбастични заплати, които вземаме, а то не е така. Благодарение на акцията купихме дезинфектанти, апарати, в момента нещата са на ниво базов минимум.

- Увеличението на КП и 19-те милиона за общинските болници ще балансира ли нещата?

- 19 млн. лв. е добрата новина. В годините се мъчехме да постигнем някакъв баланс и цифра, която да се доближава до нуждите на общинското здравеопазване, цифра, която да премахне несправедливото отношение към нас, насложено във времето – имам предвид нивата за компетентност, безумните изисквания по медицински стандарти, символичното увеличение на пътеките за общинското здравеопазване. Това доведе до нерентабилност на общинското здравеопазване. Бяхме принудени да държим ненужна бройка хора на работа, а с ниските приходи по пътеки не можехме да осигурим заплатите и се стигна парадокса да харчим повече, отколкото изкарваме. Разликата беше за сметка на дългове към доставчици. И някои болници започнаха да фалират. Но в събота говорихме с новия министър в тази посока. Той каза, че ще проведе разговори и явно се е постигнал този положителен резултат. Чест прави на проф. Костадин Ангелов, че каквото обеща, го направи и че правителството е решило да го му даде възможност. Ние сме удовлетворени от тези 19 млн., ако са допълнително към очакваните 30 за годината. А 10-те процента увеличение на пътеките, също са нещо добро, защото се върви към увеличение на цените и реалното им остойностяване, но само по себе си то нямаше да е достатъчно за нас. Причината е, че ние работим ниско платени пътеки и 10% са малко като увеличение, едно е 10% от 400 лв., друго от 4000 лв. Но тези проценти определено са стъпки напред, надявам се да се продължи в тази посока с реалното остойностяване на пътеките. Ние имахме визия за това как да се развива общинското здравеопазване, но сега – в момент на пандемия и икономическа криза, не е моментът да занимаваме здравния министър. Въпреки това, когато един човек е човек на действието, а не думите, нещата се постигат и проф. Ангелов го доказа. За два дни той постигна нещо, което не сме постигали за година и половина. С това увеличение ще можем да дадем и заложените заплати в КТД – ако получим първоначалните 30 млн. до края на година, заедно с тези нови 19 млн. и 10-те процента, нещата ще са наред.

- Колко време могат да издържат болниците с 85% от приходите си?

- Ако останат 85%, ще е нещо. Зададе ли се зимния период, когато се явяват пациенти с грип, парагрип, други респираторни проблеми или КОВД, ако не успеем да отсеем пациентите, ще стане смесване на потоците, ще се появят вътреболнични инфекции и доста сериозни проблеми. Ако посрещнем този период с натрупани задължения от лятото, колапсът ще е страхотен. Виждате, че върви една криза на доверие и състоянието на здравеопазването никак не е добре. Години наред споделяме проблемите, но когато няма чуваемост, стигаш до фазата на отчаянието и започваш да се питаш дали наистина има проблеми. Радвам се, че сега бяхме чути.

- Очаквате ли фалити на общински болници?

- Ако обещаните средства станат факт в сметките на общинските болници, би следвало да няма фалити, а финансово стабилизиране до края на годината. Никой не може да мисли по-дългосрочно в условията, в които се намираме.Глобяват МС, БСП и Цветанов за маски

Глобяват МС, БСП и Цветанов за маски

Санкция ще има за организаторите на два партийни форума и посещението на Борисов в храм в Ловеч
Вдигат парите за безработица

Вдигат парите за безработица

Регламентира се увеличението на извънредния труд до 300 часа годишно
Отваря център за деца, минали през рака

Отваря център за деца, минали през рака

Мястото за рехабилитация е единствено на Балканите и ще е безплатно за семействата
По-високите цени за болниците са факт

По-високите цени за болниците са факт

Анексът към рамковия договор е публикуван в "Държавен вестник"
До 15 септември PCR за Гърция

До 15 септември PCR за Гърция

На Халкидики маски ще се носят и на открито още две седмици
Повече частни училища с държавна субсидия

Повече частни училища с държавна субсидия

Заради коронакризата те за пръв път искат финансиране от хазната
ЕК с договор за още една ваксина

ЕК с договор за още една ваксина

Комисията приключи преговорите с CureVac за доставка на 225 милиона дози
Маски и на плажа в Халкидики

Маски и на плажа в Халкидики

Българите на второ място по заразени чужденци в Гърция
Сезирайте КС за правата ни

Сезирайте КС за правата ни

Липсата на регламентация на професията на физиотерапевтите нарушава европейското законодателство
Увеличават с 10% и цените за зъболекарите

Увеличават с 10% и цените за зъболекарите

По-високите стойности по здравна каса ще влязат в сила от 1 септември, казаха от БЗС

1 2 3 4 5 ... 39 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Септември 2020