Политика

Ограничават доплащането в болниците

18-02-2016 13:20
Лекарите подсещат пациентите от листите на чакащите два дена преди операцията Ограничават доплащането в болниците


Доплащането в болниците макар и малко ще бъде ограничено. Това предвиждат промени в наредбата за достъпа на здравно министерство.

В момента лечебните заведения могат да искат пари от пациентите за всякакви услуги. С промените се дава по-голяма конкретика за какво точно може да се взема доплащане. Забранява се доплащането за придружител на дете до 7 години, предвижда се в проекта. Също така доплнително финансиране няма да се искат и за придружители на хора с увреждания или младежи до 18 години, които не могат да се обслужват сами заради състоянието си.

С промените се предвижда хората да заявяват писмено, че искат да ги лекува опредлен лекар или екип. Цените за този избор не се променят – таванът остава 900 лв. Kонкретизират се случаите, в които болниците ще могат да искат пари. Те ще са за самостоятелна стая, самостоятелен сестрински пост, още помощен персонал - например санитари, меню за хранене по избор. Най-вероятно тези мерки ще ограничат асортимента, за който сега се иска доплащане. Болниците обаче, за да компенсират разликата, ще увеличат тарифите си по останалите им възможности.

Освен това с наредбата се дават указания и за работата с листите на чакащи за прием в болница. Заради финансовите лимити на клиниките, които държавата им налага, напрактика пациентите ще трябва да чакат до два месеца за операция в най-добрите болници. За да не изпуснат реда си, лекарите ще са длъжни да им звънят по телефона два дни преди приема им, предвижда наредбата. Също така здравната каса, освен клиниките, ще поддържа списък с листите на чакащите. Ако един пациент, се откаже да чака и междувременно отиде в друга болница, ще трябва да уведоми докторите. Хората, които искат да си платят кеш за операция в най-добрите болници пък, за да не чакат, не трябва да забавят приема на хората по здравна каса, се казва още в проекта с промени на МЗ.

Според самите медици тези условия ще доведат до известен хаос. Повечето болници не приемат и лимитите, които водят до всички тези ограничения в лечението на хората. Въпреки това този маниер на работа ще остане и през тази година според проекта на рамков договор между касата и лекарския съюз.

Отварят врата за рецепти по молекули

 

С промените в наредбата за достъпа здравно министерство отваря врата и за въвеждане на предписване на лекарствата не по търговски марки, а по молекули (INN). Лекарите ще трябва да предписват медикаментите, които са 100% платени от НЗОК по международно непатентно наименование, се казва в проекта. При частично платените хапчета от касата, това ще става по желание на пациента. Освен това медиците ще запознават пациента с доплащането, което го очаква в аптеката за лекарствата.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
1 2 3 4 5 ... 501 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ