Казус

Драстичен ръст на платеното по медицина

24-07-2020 15:30
Таксите в някои вузове надхвърлиха 10 хиляди лева, най-ниска е в МУ-София-6908 леваДрастичен ръст на платеното по медицина
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Таксите по медицина в платената форма на обучение са драстично увеличени и в някои университети надхвърлят 10 000 лева. Причината е нова методика, въведена с промяна в Закона за висшето образование. Студентите протестират срещу тарифите, а от университетите обясняват, че просто спазват закона.
Увеличението не е повсеместно, тъй като законът дава възможност за редукция на таксите. От вратичката например са се възползвали в столицата. Университетите в Пловдив и Варна обаче са вдигнали таксите драстично. Така например тарифите в МУ-София, дори и в платено обучение за първокурсници, са значително по-ниски – 6908 лв. за година за медицина, отколкото в другите университети, където са около 10 000 лева. СУ също е приложил този подход за по-ниски такси, но за студентите, които вече са приети и следват, т.е. от втори курс нагоре.
Платената форма на обучение е различна от държавно субсидираната. В нея студентите могат да се запишат „на частно" в държавните университети, ако са издържали приемните тестове. Броят на такива места обаче е ограничен.

 

Досега таксата за платено обучение,

 

която плащат студентите, се изчисляваше като сбор от базовия норматив за издръжката на дадено професионално направление, която при медицината е 5890 лв., събрана с таксата за обучение, която вузът е определил, като те варират между 900 и 1200 лв. в различните университети. Общата сума беше средно около 7000 лв. От тази година обаче с поправки в Закона за висшето образование се приема друг метод за калкулация с някои нови компоненти. Същината е, че във формулата се добавя и коефициентът за качество на съответния вуз според Рейтинговата система, който като цяло е идентичен в медицинските университети - около 1.5.

 

Всъщност този коефициент се взимаше предвид

 

досега при сумата, която държавата плаща на висшите училища за обучение на студенти в държавна поръчка, която при медицината достига над 9000 лв. за курсист, което е повече от 7000 лв. платено обучение. Именно затова и МОН прави поправката, защото иначе излиза, че държавата плаща повече пари на висшите училища за субсидирано обучение, отколкото вузовете искат при платена форма. "Целта на новата разпоредба е държавната субсидия да не субсидира платеното обучение, защото иначе излиза, че ние им даваме 10 000 лв., а те искат 5000 лв. за платено", коментира образователният министър Красимир Вълчев.

 

В крайна сметка по новата методика таксите набъбнаха 
аааа
с около 2-3 хиляди лева. Така например платеното за медицина в МУ-Пловдив скочи от 7090 до 10 448 лева, за дентална медицина – от 7090 до 8032 лева, а за фармация от 6840 до 9446 лева. Ситуацията е идентична и в МУ-Варна. Миналата година платеното и в трите специалности струваше 7090 лв. Тази година обаче на студентите ще им се наложи да броят 10 212 лева за медицина, 8032 лв. за дентална медицина и 8209 лв. за фармация. С около 2000 лв. е увеличена и тарифата за платено обучение в МУ-Плевен до 9111 лева за медицина.

 

В СУ студентите ще броят 9643 лв. за медицина

 

и 7 935 за фармация. Значително по-ниски обаче са таксите в МУ–София. Медицината в платена форма ще струва – 6908 лева, дентална медицина – 6633 лева, но фармацията е 8440 лв. Причината за по-ниските тарифи се корени в текстове от чл. 95. от Закона за висшето образование. Те гласят, че за някои категории студенти и докторанти академичният съвет може да определя такси в намален размер от утвърдените от Министерския съвет.  От друга страна чл. 21 на Закона дава право висшето училище да урежда устройство и дейност в собствени правилници, както и на самостоятелно определяне на условията за приемане и формите на обучение на студентите. Текстовете на закона позволяват промяна във формулата, като от средствата за издръжка по професионално направление могат да се вземат 2/3, а не цялата сума, която при медицината е в размер на 5890 лв. Така законът дава възможност за редукция на тези такси - за да са по по-поносими за студентите. От тази възможност са се възползвали и от СУ, но не за първокурсниците, а за студентите от втори курс нагоре. Техните такси са по 6816 лв. за медицина и фармация.  Видимо обаче

 

не всички университети са прибегнали

 

до възможността за намалени такси. Причината е, че сред медицинските университети има разногласия дали този механизъм важи и за таксите за платено обучение, а не е само за субсидираните места. Образователният министър Красимир Вълчев обаче е категоричен, че важи и за платеното обучение.

Най-недоволни са студентите в заварено положение, които са приети при едни условия, а сега ще им се наложи да плащат доста по-солени такси.

Както clinica. bg вече писа, промяна в таксата по медицина държавна поръчка има само в МУ-Плевен, където тя се увеличава със 100 лв. до 1100 за първокурсници. В другите медицински университети тарифите по тази специалност са без промяна. За първокурсниците МУ–Пловдив и Варна тарифите за обучение по медицина, фармация и дентална медицина остават 1200 лв. Най-ниски за поредна година остават таксите в МУ-София. Там годишното обучение по медицина, дентална медицина и фармация ще струва 900 лв. Софийският университет също запазва таксата от 925 лв. за медицина и фармация.


Допълнителен прием за военни лекари

Допълнителен прием за военни лекари

На 25 юли изтича срокът за подаване на документи във ВВУ, съобщиха от ВМА
Трето класиране за МУ-София и първо за „Йорданка Филаретова

Трето класиране за МУ-София и първо за „Йорданка Филаретова

Записването на приетите студенти започва съответно на 22 юли и днес, и приключва на 23 и 24 юли
Второ класиране в МУ-София

Второ класиране в МУ-София

Допълнително са приети кандидати за „Медицина", „Деннтална медицина" и Фармацзия", съобщиха оттам
Приемат документи за помощ на специализанти

Приемат документи за помощ на специализанти

Местата са 170 и са за дефицитни направления, първото класиране ще е на 30 август, съобщават от МЗ

Започна записването в МУ-Варна

Започна записването в МУ-Варна

Най-високият бал за лекар в МУ-Плевен е 41.96 за жени и 41.59 за мъже, показват резултатите в МУ-Плевен
Прием на документи в МУ-Варна от 17 юли

Прием на документи в МУ-Варна от 17 юли

Той е по десет магистърски програми и ще продължи до 29 юли, съобщиха от университета
МУ-София допълни Академичния си съвет

МУ-София допълни Академичния си съвет

Още девет преподаватели бяха избрани за негови членове при второ гласуване
Над 500 кандидати на изпит в МУ-Варна

Над 500 кандидати на изпит в МУ-Варна

Той е по биология и служи за вход за специалностите „Медицинска сестра", „Акушерка" и „Кинезитерапия" и други
Първо класиране по медицина в 4 университета

Първо класиране по медицина в 4 университета

Резултатите са за МУ-София, МУ-Пловдив, СУ и „Проф. Асен Златаров", за МУ-Варна и МУ-Плевен тепърва предстои
Одобриха 10 проекта на МУ-Варна

Одобриха 10 проекта на МУ-Варна

Те са на обща стойност над 371 хил. лв., получиха зелена светлина на извънредната сесия на Фонда за наука
1 2 3 4 5 ... 110 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ