Искам думата

Сигналите за насилие на деца да не са анонимни

23-07-2020 16:25
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сигналите за насилие на деца да не са анонимниБедността не бива да е основание за извеждане на дете от семейството му, смята Диана Ковачева

Няколко проекта за промени на Закона за социалните услуги се събраха в Парламента. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати свое становище по предложените текстове. Публикуваме го без редакторска намеса.

В контекста на конкретната законодателна инициатива, бих искала да привлека вниманието Ви към едни от най-сериозните тревоги на гражданите, които споделят с омбудсмана в жалбите си. Касае се за опасения от практики за извеждане на деца от семействата им само с оглед на техния социален статус, както и че се залага материален критерий за отнемане на дете т.е. поради бедност. Конвенцията за правата на детето на ООН задължава държавите-членки да гарантират, че родителите получават подходяща помощ при осъществяване на техните родителски задължения.


Когато родителите не са в състояние

да осигурят подходяща грижа, детето има право на заместваща такава, като децата нямат власт и възможност да избират кой ще се грижи за тях и зависят изцяло от решенията, взети от семейството и държавата. Усилията на институциите обаче трябва да бъдат насочени към подкрепа на семейството и извеждането на деца в приемна грижа да бъде крайна мярка, най-вече в случаи на насилие и тежки нарушения на правата на детето.

Бедността, уязвимостта на много български семейства, уврежданията при децата са сред факторите, които водят до голям брой деца във формална грижа, но бедността не следва да бъде основание за извеждане на дете от семейството му.


Необходимостта от законодателна промяна

относно едномесечния срок от издаването на заповедта по чл. 27, ал. 1 от Закона за закрила на детето, в който дирекция „Социално подпомагане" прави искане до районния съд за вземане на мярката за закрила, е наложителна. С оглед интересите на детето намирам този срок за твърде дълъг, тъй като при постановяване на мярка за закрила, съдът е длъжен да разглежда без забавяне, във възможно най-кратък срок постъпилото искане. В този смисъл са и принципите за приятелско и щадящо правосъдие за деца. В настоящия законопроект обаче отново не се предвижда намаляването на този срок, което е негов сериозен дефицит.

Темата за анонимното подаване на сигнали,

след които могат да бъдат отнемани деца от родителите им е друг проблем. Вече съм изразявала позицията си, че не е допустимо да се пренебрегва сигнализирането за насилие и да не се предприемат мерки в защита на дете-жертва, но считам, че следва да се обмисли изричното регламентиране на процедура за запазване в тайна на самоличността на подателя на сигнала, която да гарантира неговата анонимност, без самият сигнал да е анонимен. Необходимо е създаването на механизъм, който да гарантира защита на личността на подалия сигнал за насилие над дете, който да бъде законодателно закрепен и да съдържа ясно разписана процедура за защита. Така гражданите ще бъдат стимулирани да подават сигнали, без да крият имената си и да се страхуват от последиците.Узаконяват жестовия език

Узаконяват жестовия език

Предвижда се превод на новините в ефир и при прием в болница, въвеждат и отделен предмет в училище, гласи проектът на МОН
Болничните стават изцяло електронни

Болничните стават изцяло електронни

За ТЕЛК пенсия също ще може да се кандидатства само с ПИК от НОИ
Дават пенсии и на изтеклите ТЕЛК-ове

Дават пенсии и на изтеклите ТЕЛК-ове

От 7 август започват да плащат и добавките от 50 лв. заради КОВИД, съобщиха от НОИ
Омбудсманът иска промени за ТЕЛК

Омбудсманът иска промени за ТЕЛК

Нека новият министър не позволи да се ощетяват хората и с по-малки увреждания, казва Диана Ковачева

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
Социалните услуги по нов ред от 2022

Социалните услуги по нов ред от 2022

Анонимни сигнали за деца в риск ще продължат да се приемат, гласува окончателно НС
Социалните все пак ще приемат анонимни сигнали

Социалните все пак ще приемат анонимни сигнали

Депутатите отхвърлиха едно от основните искания на Патриотите по ЗСУ
Спрете злоупотребата с най-уязвимите

Спрете злоупотребата с най-уязвимите

Гнусно е всякакви залязващи политици да експлоатират горещата тема за социалните услуги
Избират подуправител на НОИ

Избират подуправител на НОИ

Единственият кандидат е Весела Караиванова, която ще кара четвърти мандат
500 лв. ще е помощта за отопление

500 лв. ще е помощта за отопление

Заявления за този зимен сезон се подават до 31 октомври, напомнят от социалното министерство
1 2 3 4 5 ... 34 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020