На фокус

Трансплантациите на трупчета заради К-19

22-07-2020 08:23
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Трансплантациите на трупчета заради К-19Страхът и натоварването около пандемията възпрепятстват донорските ситуации, казват специалистите
Пандемията от КОВИД-19 сложи трансплантациите на органи на трупчета. Това става ясно от справка за донорските ситуации и реализираните операции на Изпълнителната агенция „Медицински надзор".
От началото на годината досега у нас има извършени само четири трансплантации на органи – две на бъбрек и две на черен дроб. Всички те са осъществени преди началото на пандемията. Три от операциите са след донорска ситуация, а четвъртото присаждане на черен дроб е от жив донор. След пандемията у нас са осъществени едва две донорски ситуации, но органите са били реализирани чрез Евротрансплант и платформата ФОЕДУС в чужбина, съобщиха от Медицинския надзор.

 

Липсата на трансплантации не е


заради това, че няма необходимост от тях. На опашка за животоспасяващите операции чакат 1156 души. От тях 1034 имат нужда от бъбрек, 49 човека от черен дроб, 43-ма от сърце, 19 от бял дроб, 10 от панкреас, един от тънко черво.


Страхът от заразата и пропуски в логистиката


са основните пречки за липсата на донорски ситуации и трансплантации у нас, смятат специалистите. Затова независимо, че на екип се плаща по 5000 лева за експлантация, след отмяна на извънредното положение в нито една от 30-те донорски бази не е извършена нито една подобна интервенция.


За да предприемат експлантация,


реаниматорите трябва да са 100% сигурни, че пациентът не е заразен с КОВИД, нито някой от медиците, които ще участват в донорската ситуация. Това обаче не е никка лесно. „Не всички реанимации в болниците имат възможност да обособят сектор за хора с коронавируса. Тъй като те не могат да отделят отрицателните от положителните, не предприемат нито експлантации, нито трансплантации", обяснява д-р Сибила Маринова - шеф на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в болницата във Велико Търново. За да бъдат възобновени донорските ситуации е необходима пълна гаранция, че средата не е заразена и никой от лекарите не е имал контакт с инфектиран дори да е бил напълно защитен с лични предпазни средства, категорична е тя.


Друг проблем е, че лекарите са твърде


натоварени заради КОВИД и нямат физическа възможност да поемат допълнителни дейности, като донорството. От началото на месец март във Великотърновската болница са имали 3 случая с мозъчна смърт, но не са били реализирани у нас. За сравнение в лечебното заведение през цялата 2019 г. е имало 6 донорски ситуации.


Заради пандемията зацикли и програмата

за трансплантации на бял дроб у нас. До началото на годината те се извършваха в чужбина. По нея 6-ма български лекари - хирурзи, анестезиолози и рехабилитатори трябваше да бъдат обучени във Виена. Това трябваше да стане в Клиниката по белодробна хирургия на Университетската болница в австрийската столица, ръководена от световно известния в тази дейност проф. Валтер Клепетко. Пълният им курс трябваше да завърши през месец септември, а самата дейност да стартира у нас от 2021 година.


„Една част от хората преминаха един модул,

но цялото обучение не е приключило. Няма яснота кога ще се случи това заради коронавируса", коментира пред Clinica.bg директорът на „Света Екатерина" проф. Генчо Начев, където се предвижда да се правят трансплантациите на бял дроб. Според него нямаме донорски ситуации и на други органи заради страха по време на пандемията. „Куца ни обаче и логистиката" допълни проф. Начев.


За сметка на това присаждането на тъкани


върви с пълна сила. От началото на година досега са реализирани 256 такива операции. Те не бяха забранени по време на извънредното положение. Точно в този период са направени 104. От тях 66 са трансплантации на роговици и амнион, 12 на костно-сухожилна тъкан и 26 на хемопоетични стволови клетки, сочат данните на Медицинския надзор.Да можеш да дариш кръв е привилегия

Да можеш да дариш кръв е привилегия

Пациентите сами да си осигуряват донор при нужда от преливане е вредно и нерегламентирано, казва Стефка Попова-Лазарова
Първи трансплантации след К-19

Първи трансплантации след К-19

Реципиенти са 49 годишен мъж и момиче на 18 години, медиците присадиха сърце и черен дроб
Нова битка за живот

Нова битка за живот

След успешната белодробна трансплантация, 29-годишната Илияна разбира, че има онкологично заболяване
Обменяме органи за трансплантация с Румъния

Обменяме органи за трансплантация с Румъния

Ще се организират семинари, работни срещи и конференции между двете страни
„Александровска“ търси донори на костен мозък и стволови клетки

„Александровска“ търси донори на костен мозък и стволови клетки

Целта е намиране на подходящи донори за Михаела Димитрова от гр. Перник
Първи трансплантации за 2020 година(ОБНОВЕНА)

Първи трансплантации за 2020 година(ОБНОВЕНА)

Тази нощ в УМБАЛ „Александровска" мъж и жена получиха нови бъбреци, в болница "Лозенец" пък мъж получи черен дроб
Първа донорска ситуация за 2020 г.

Първа донорска ситуация за 2020 г.

Tя е реализирана в Плевен, жена на 36 г. е изпаднала в мозъчна смърт, а близките й дават съгласие органите й да бъдат трансплантирани
Нова донорска ситуация в Плевен

Нова донорска ситуация в Плевен

63-годишен мъж от Плевен дава шанс за живот на българи, чакащи за трансплантация, казаха от ИАМН
51% от българите готови да станат донори

51% от българите готови да станат донори

МС прие Националната програма за насърчаване на трансплантациите до 2023 г
Нов шанс за живот на двама

Нов шанс за живот на двама

На 31 годишен мъж от Монтана извършиха бъбречна трансплантация в Александровска, а на 46-годишен от Стара Загора чернодробна трансплантация във ВМА
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020