Под натиск

Касата намерила пари за аптеките

21-12-2016 18:17
Засега обаче не е ясно от къде ще дойдат средствата за фармацевтитеКасата намерила пари за аптеките
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Здравната каса се оказа в невъзможната ситуация да намери баланс между всички съсловни интереси при разпределението на последните пари за тази година. Причината за напрежението, което се създаде е недостигът от средства във фонда. Дефицитът на НЗОК възлиза на над 52 млн. лв., въпреки преизпънението на приходите от здравни вноски и връщането на отстъпки от фармаиндустрията за лекарства.

10% от дължимото за първата половина на ноември или 3 млн. лв. трябва да даде фондът на аптеките до края на годината. Това съобщиха от фармацевтичния съюз в края на деня. Решението дойде след спешна среща в здравно министерство. Тя се състоя заради заплахата на фармацевтите, че пациентите ще останат без медикаменти по празниците.

Недоволството на аптекарите ескалира заради последното решние на Надзорния съвет за разпределение на оставащите му пари до края на годината. Според него на болниците трябваше да се дадат малко над 40 млн. лв., с които да се изплати цялата им отчетена дейност за 2016 г. В тези средства бяха калкулирани дори пари от отстъпките за медикаменти, което по закон е недопустимо. Щедростта на касата към клиниките пък дойде в отговор на заплахите им да заведат дела срещу нея.

За аптеките обаче се оказа, че не са били отделени средства и те ще получат всички 31 млн. лв. за първата половина на ноември едва през януари. Това ядоса фармацевтите, заради което сутринта те отправиха заплаха, че няма да обслужват рецептите по каса през празниците. Реакцията на властите беше светкавична и до края на деня те обещаха, че ще намерят пари. Никой обаче не казва откъде ще дойдат средствата, с които да се плати на аптеките до края на годината.

„Това, което прави Надзорният съвет на НЗОК е деконструктивно. Подобно поведение обрича следващато правителство, което и да е то, на неуспех", категоричен беше д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз. Според него основният проблем е, че разпределението на обществените средства и решенията, които се вземат става на тъмно.

Разпределението на парите до края на годината не е единственото решение, което ядоса съсловните организации. Касата се готви да въведе увеличение на диспансерните и профилактичните прегледи за джипитата от 1 януари, а за специалистите от 1 април. Срещу това не са съгласни повечето медици. По този начин гилдията се противопоставя, това са опити тя да се раздели, категорични са лекарите.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Забраниха износа на инсуин още месец

Забраниха износа на инсуин още месец

Четири от продуктите са с нерегулярна доставка в половината областина странат, казват от МЗ
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

Те се налагат при обкоболните, но сега не се финансират от касата, освен това джипитата ще са без хартиени отчети за ваксините от септември, съобщи д-р Галя Кондева

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

През януари един блистер е струвал 28 лв., а от 1 април - близо 38 лв., за сметка на това пациентите на него са се умножили по десет
Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

1 2 3 4 5 ... 645 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ