общество

Да можеш да дариш кръв е привилегия

12-08-2020 06:32
Янина
Янина
Здравкова
yaninazdravkova@gmail.com
Да можеш да дариш кръв е привилегияПациентите сами да си осигуряват донор при нужда от преливане е вредно и нерегламентирано, казва Стефка Попова-Лазарова
Както вече clinica.bg писа, с 10% е намаляло кръводаряването през полугодието на тази година в сравнение с миналата. Причината за това е КОВИД-19. Червената течност обаче е безценна. Как да се насърчат хората да даряват кръв доброволно, а не по принуда, колко са изобщо тези, които нямат медицинска забрана за това и каква е ролята на информационните кампании за донорството на кръв попитахме Стефка Попова-Лазарова. Тя е председател на Българската организация за доброволно кръводаряване - сдружение с нестопанска цел, което насърчава и популяризира редовното, анонимно, доброволно и необвързано с облаги кръводаряване.
- Г-жо Попова-Лазарова, в България процентът доброволни безвъзмездни кръводарители е около 20%, останалите са роднини на хора, които се нуждаят от лечение. На какво според Вас се дължи този нисък процент?

- Да, за съжаление същинското доброволно кръводаряване – това, при което просто отиваш в кръвния център, за да помогнеш – не за конкретен пациент, не за твой близък, не притиснат от обстоятелствата и най-вече – не срещу пари, е много рядко практикувано в България. Причините за това са комплексни – от една страна слабото информиране на обществото за нуждата и проблемите, които произтичат от недостига на кръв и от друга – практиката, която са наложили кръвните центрове с изискване на бележки за кръводаряване от нуждаещите се от кръвопреливане и техните близки. Практика, която е нерегламентирана и в дългосрочен аспект много повече вреди, отколкото да помага.

- Защо и с какво вреди?

- Вреди, защото практиката да се принуждават близките да представят бележки се налага от кръвните центрове като нещо нормално и хората масово си мислят, че едва ли не по закон са задължени да намерят дарители, за да им се помогне. Притесняват се да даряват доброволно и не за конкретен човек, защото не са сигурни, че в следващите месеци няма да им се наложи да търсят дарители. Реално така кръвните центрове са си измислили удобен начин да се освободят от необходимостта да полагат усилия да насърчават доброволното кръводаряване като прехвърлят отговорността на нуждаещите се от кръв. И още по-лошо - така – умишлено или не, насърчават нелегалната търговия с кръв, защото какво прави един човек, ако е притиснат, той самият не може да дари и не може да намери кой да му помогне...

- Какво трябва да се направи - както от държавните институции и лечебните заведения, така и от неправителствения сектор, за да се насърчи доброволното кръводаряване?

- Много неща могат и трябва да се направят, за да се насърчи доброволното кръводаряване и за да може като цяло да се промени и подобри представата на българите за кръводаряването. В момента огромна част от хората го свързват с основно с негативи – с принуда, с това, че трябва да търсят дарители, за да се помогне на тях или на техен близък, със страх и погнуса от отиването до кръвните центрове, обсадени от търгаши на кръв. Не трябва да бъде така - кръводаряването е най-чистата форма на даряване, най-естествения и лесен начин да помогнеш на друго човешко същество, при това без да губиш реално нищо – организмът по естествен начин възстановява дарената кръв и ти допринасяш за спасяването на човешки живот. За да се променят обстоятелствата трябва воля и желание в самите институции – Министерство на здравеопазването и най-вече кръвните центрове и всички, работещи в тях. Трябва да се говори за проблемите, а не да се държим сякаш те не съществуват.

Това беше и причината да създадем Българска организация за доброволно кръводаряване – за да предоставяме информация и помощ. Ние сме първата в България изцяло доброволческа организация и въпреки, че възможностите ни са ограничени – нямаме никакво финансиране и всеки от нас има своя работа - през годините променихме нагласата към кръводаряването на много хора в положителна посока и се радваме, че много хора подкрепят каузата ни. Успяваме всеки ден да помагаме и това ни дава сили да продължим и смисъл на това, което правим, въпреки неблагоприятната среда. Разбира се, важно е да станем много повече, но първите стъпки вече са факт и вярваме, че това е правилната посока. Важно е и държавата да подкрепи усилията ни, защото липсата на достатъчно и безопасна кръв се отразява негативно на цялата здравна система и на всеки един човек.

- Фокусът и недоволството обикновено са върху хората, които предлагат кръв срещу заплащане. А при липса на дарители те са единственото решение за пациенти, които имат нужда и обратното - ако има достатъчно кръв, тези хора няма да има на кого да продават...

- Тези, които продават кръвта си, извинявам се, но ми е трудно да ги нарека хора, по нищо не се различават от търговците на органи и други престъпни групировки – те са опасни, безскрупулни и присъствието им по никакъв начин не бива да бъде оправдавано или оприличавано на помощ. Не съм съгласна, че те са някакво решение на каквото и да било, защото крият противопоказанията си и кръвта, която дават (тъй като те не я даряват) носи рискове. В кръвните центрове изследват дадената кръв само за СПИН, хепатит и сифилис, което означава, че ако дарителят е недобросъвестен и е скрил, че е болен, приемал е лекарства, алкохол или други вредни субстанции, това не може да бъде хванато и поставя в риск приемника.

Действително, най-логично е да се каже, че ако има достатъчно кръв, тези хора няма да има на кого да продават, но не е правилно на тях да се гледа като на вид решение. Напротив, с тяхното присъствие проблемите се задълбочават, защото масово хората си мислят, че ако им се наложи все пак ще дадат някой лев и ще се оправят. Те, обаче, не съзнават рисковете, а също и че по този начин влизаме в омагьосан кръг и ситуацията не се подобрява. Неслучайно, Световната здравна организация е обявила доброволните кръводарители за най-безопасната група кръводарители, защото помагат безкористно и нямат интерес да прикриват противопоказания.

- Колко, доколкото има данни, са хората у нас, които могат да даряват кръв? Кои са медицинските ограничения за кръводаряване?

- По наши проучвания и такива на партньорски организации от чужбина, едва около 40% от хората във възраст за кръводарители (между 18 и 65 години) нямат противопоказания, т.е. могат да даряват кръв. Това е така, от една страна поради многото противопоказания, които са важни и не бива да се пренебрегват и от друга страна – поради масово подмладяващата се заболеваемост - вече много по-млади хора страдат от различни болести. Всеки може да намери списък на предпоставките и противопоказанията за кръводаряване на нашия сайт – www.bgblood.org и при въпроси или неясноти, да се свърже с нас и през фейсбук страницата на сдружението. Най-общо - следва да нямате хронични или други заболявания, да не приемате лекарства, за жените – да не са в период на бременност, кърмене или цикъл. Често имаме въпроси, свързани с татуировки – след направена татуировка, трябва да изчакате да минат шест месеца, за да можете да дарите. Същото важи и за пиърсингите.

- Когато се изключат всички групи, които поради заболяване или състояние не могат да даряват, не се ли оказва, че тези, които могат, са малко? А всъщност всеки смята, че има кой да дарява...

- Действително, не са толкова много потенциалните кръводарители, още повече, че те трябва да покрият нуждата на цялото общество. Именно затова е важно всеки от нас, който може да дарява да осъзнае, че това е привилегия – да си здрав и да можеш да спасиш човешки живот. Важно е да даряваме кръв, когато се чувстваме добре, когато сме спокойни и когато този акт ще ни донесе удовлетворението от това, че сме помогнали. За да стане това, трябва да се говори за кръводаряването, хората да знаят колко е важно то да е доброволно и да се сещат да го правят. Въпреки че мъжете могат да даряват до 5 пъти годишно, а жените – до четири, ако всеки потенциален кръводарител в България дарява два пъти годишно, със сигурност няма да има недостиг на кръв и със сигурност много проблеми ще бъдат преодолени. За да вървим към този момент, трябва да се осигури спокойствие и по добри условия в кръвните центрове за дарителите, както и да се спре принудата върху близките. В БОДК създадохме системата Дари кръв, именно с цел да подпомогнем това - когато на някой му искат дарители да не бъде принуден да прибягва до всякакви способи и да може да потърси помощ. Системата е своеобразен двоен регистър - от една страна – дългосрочен - за доброволните кръводарители, които желаят да помагат безвъзмездно и от друга – спешен - за хората, които се нуждаят от кръв. Комбинацията от тези два регистъра я прави изключително ефективна за своевременното намиране на необходимите кръводарители. Администрира се изцяло от БОДК и освен улеснено кръводаряване и намиране на помощ, преодолява възможността за злоупотреба с нуждата на пациента, каквато съществува, ако дарител и нуждаещ се имат пряка среща. Именно тук е ключовата роля на сдружението, защото постигаме сигурност, че дарителите са добросъвестни и не позволяваме изнудване на близките за пари срещу бележка.

- В началото на извънредното положение, обявено заради епидемията от коронавирус, имаше призиви за кръводаряване заради изчерпване на наличните количества в центровете по трансфузионна хематология. Как стоят нещата в момента и очаквате ли сътресения през следващите месеци?

- В световен мащаб пандемията от коронавирус влоши значително положението с кръводаряването. И към днешна дата призивите към кръводарителите са многобройни. Със съжаление ще кажа, че те в България бяха, и са, крайно рехави, въпреки че ситуацията у нас с нищо не е по-добра. Напротив, тъй като и без пандемия ние си имахме недостиг, след обявяването ѝ количествата дарена кръв намаляха още повече. Просто тенденцията със замазването на проблемите от страна на институциите у нас важи в пълна сила и в този случай.

В сдружението ни ситуацията се усети много сериозно с това, че броят на хората, които търсеха помощ от БОДК и системата ни Дари кръв се увеличиха двойно, а в определени моменти и повече, като същевременно броят на доброволните кръводарители, които се включваха да помагат, намаля. За щастие, в повече от 85% от случаите успяваме да помогнем, благодарение и на факта, че имаме над 1500 регистрирани кръводарители – доброволци от цялата страна, които въпреки притесненията си, ни се довериха и подкрепиха като положихме усилия да ги информираме относно безопасното кръводаряване и това, че СЗО е потвърдила, че короновирусът не се предава по кръвен път. Постоянно съблюдаваме условията в кръвните центрове и следим за нередности. В този сложен момент получихме огромна подкрепа и от технологичната компания Аксидиа, която разработи безвъзмездно за нуждите ни изцяло нова и подобрена версия на мобилното приложение Дари кръв, което успяхме да пуснем малко след Световния ден на доброволния кръводарител и вече работи и помага успешно. Приложението позволява регистрация като кръводарител или нуждаещ се, дава основната необходима информация за кръводаряване и позволява бърза връзка с БОДК. Налично е за всички мобилни устройства с операционна система iOS и Android и може да бъде свалено безплатно в цялата страна от тук .

- Обикновено хората се отзовават при конкретни кампании и призиви, това не е устойчиво решение, но единственото възможно ли е у нас? Какви би трябвало да бъдат кампаниите и с какви послания?

- Кампаниите са чудесна и успешна практика в цял свят, но не може и не бива да се разчита само на тях. Действително доста по-удобно е медицинският екип да дойде при теб, вместо да се налага ти да ходиш, но хората трябва да се научат и да имат съзнателността, че нуждата от кръв е постоянна, а не кампанийна, и когато имат възможност да отиват до кръвния център. Два пъти годишно да отделиш 30-40 минути - не е толкова трудно. Кампаниите са много добър подход към новите кръводарители, тоест хора, които не са дарявали - да могат да видят в една по-приветлива, неболнична атмосфера, че това не е страшно или сложно, да се включат с приятел и да преодолеят притеснението. Целта на кампаниите не може да бъде задоволяването на нуждата от кръв, а по-скоро това да приобщи нови хора към каузата на кръводаряването и след като са участвали в кампания – те сами, по своя инициатива и желание да даряват кръв безвъзмездно, когато им е удобно.

Това е и друг аспект на дейност на БОДК – подготовката и провеждането на кампании за кръводаряване във фирми, дружества и организации, които съпроводени с информационните ни кампании имат голяма успеваемост и се приемат много положително от служителите. За съжаление, в условията на пандемия, изнесените кампании за кръводаряване са спрени, което допълнително усложнява ситуацията с количествата необходима кръв, но всяка компания, която има желание може да се свърже с нас за провеждане на информационна кампания или събитие, защото реално най-често именно липсата на информация е това, което спира хората да дарят кръв. Информационните ни кампании дават полезна стойност на служителите, те научават как могат да помогнат и как да намерят безопасно помощ при нужда, кога и дали да даряват кръв и са плюс към цялостната корпоративна социална отговорност на компаниите.Разрешете плановия прием

Разрешете плановия прием

Не става дума за пари – получаваме 85% от бюджетите си, искаме да лекуваме, казват от НСЧБ

Пълни сме, насочваме към Инфекциозна

Пълни сме, насочваме към Инфекциозна

Спешната болница търси доброволци за дезинфекция, въвежда и 12-часови дежурства за лекарите в КОВИД - отделенията
Без ограничение за КОВИД леглата в Търговище

Без ограничение за КОВИД леглата в Търговище

Здравната каса ще плати за всички пациенти с доказана инфекция, съобщиха от фонда

Борисов нареди да не се залита в забрани

Борисов нареди да не се залита в забрани

МОН обмисля въвеждане на задължителни маски в клас
Прегарянето е най-често сред сестрите

Прегарянето е най-често сред сестрите

Не забравяйте - Бърнауът е синдром на човека и болест на работната среда, а тя може да се промени, казват д-р Антония Григорова и мед. сестра Цветелина Евтимова
Бюджетът на НЗОК влезе в Парламента

Бюджетът на НЗОК влезе в Парламента

С промени в него могат да се спрат далаверите с цените на онколекарствата и медицинските изделия

Заетостта на болниците в ЕС е висока

Заетостта на болниците в ЕС е висока

Хоспитализират се средно 17% от пациентите, а 8% попадат в реанимациите, показва мониторингът на ECDC

Затварят още отделения заради заразени

Затварят още отделения заради заразени

Бързи антигенни тестове още в линейките, пускат Е-направлението в края на следващата седмица
София въвежда вечерен час за заведенията

София въвежда вечерен час за заведенията

Такъв ще действа и в Кърджали, в Перник спират спортовете за закрито
Лимон със сода спира вируса да слезе към белия дроб

Лимон със сода спира вируса да слезе към белия дроб

След 10 дни от началото на леката клиника, вероятността от заразяване е много малка, казва проф. Тодор Кантарджиев
1 2 3 4 5 ... 192 »
Банер
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Банер
Октомври 2020 Предишен Следващ