абсурд

Прокуратурата прати на съд шефа на БФС

17-07-2020 10:47
Clinica.bg

press@clinica.bg
Прокуратурата прати на съд шефа на БФС Ведомството обвини проф. Асена Стоименова, че всява паника за недостиг на лекарства, докато е разследвало защо няма инсулин
Прокуратурата е внесла в съда делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, съобщиха от съсловната организация. Тя беше обвинена за всяване на тревога, след като по време на карантината през април предупреди за възможни липси на лекарства. Поведението на прокуратурата е меко казано странно, след като броени дни преди това самата тя е разпоредила проверка за липса на инсулини. Всички отговорни институции в света и България пък междувременно се опитваха да предотвратят точно този проблем - пациентите да не останат без лекарства.

Искането на прокуратурата е за административно наказание по обвинение по чл. 326, ал 1 от Наказателния кодекс за всяване на фалшива тревога сред населението. Заради чистото съдебно минало на проф. Стоименова е отпаднало търсенето на наказателна отговорност, поясняват от БФС. Това става въпреки представените аргументи, обяснения и становища на редица организации в защита на изказаното експертно и професионално мнение на проф. Стоименова, припомнят от фармацевтичния съюз.


Началото


На 8 април, часове след като в интервюта пред БНТ и БНР проф. Стоименова предупреди, че е възможен недостиг на лекарства заради пандемията от КОВИД-19, й беше повдигнато обвинение. В защита на свободното изказване на професионално и експертно мнение се обявиха Фармацевтичната група на Европейския съюз, Международната федерация на фармацевтите, Българската Асоциация на търговците на едро в България, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Асоциацията на европейските журналисти. Въпреки това обвинението не беше оттеглено.

Имаше ли липси


Времето доказа по безспорен начин, че предупреждението на проф. Стоименова за възможни липси на лекарства е напълно правилно и не е манипулативно. Само две седмици след нейното изказване здравно министерство издаде заповед за забрана на износа на десетки медикаменти, тъй като се очаква недостиг на пазара у нас. Българската, и Европейската агенции по лекарствата също обявиха, че има сигнали за липса на определени продукти.


Какво е знаела Прокуратурата


Най-интересният факт обаче е, че самото държавно обвинение е водило разследване по това време за липса на лекарства. В писмо на директора на ИАЛ Богдан Кирилов до МЗ от 3 април става ясно, че Софийската районна прокуратура е разпоредила на институцията да разбере защо на пазара липсва insulin lispro. Държавните органи са били сезирани и от самия производител на медикамента за проблема. На фона на всичко това остава неясно какви са мотивите на държавното обвинение да образува производство срещу проф. Стоименова и накрая да поиска съдебно дело.


Адвокат Христо Ботев:

Обвинението не е обективно


Това обвинение не е обективно, но след като Прокуратурата е решила да го внесе в съда, се надявам там да се прояви разум и да се стигне до обективно решение. През април темата за недостиг на медикаменти беше актуална в цял свят, проф. Асена Стоименова просто предупреди за тази опасност. Обвинението и самото разследване бяха насилени, няма реална причина за тях. Според мен проф. Стоименова е жертва на други игри, имам предвид политическата обстановка по това време и пълната подкрепата на действията на Щаба. Всички инакомислещи станаха обвиняеми по един или друг начин. Вземете един Владимир Каролев, не казвам, че той беше прав, но изрази друго мнение и също беше наказан, докато тези, които говореха за „черните чували" се толерираха.Вдигат парите за безработица

Вдигат парите за безработица

Регламентира се увеличението на извънредния труд до 300 часа годишно
Отваря център за деца, минали през рака

Отваря център за деца, минали през рака

Мястото за рехабилитация е единствено на Балканите и ще е безплатно за семействата
По-високите цени за болниците са факт

По-високите цени за болниците са факт

Анексът към рамковия договор е публикуван в "Държавен вестник"
До 15 септември PCR за Гърция

До 15 септември PCR за Гърция

На Халкидики маски ще се носят и на открито още две седмици
Повече частни училища с държавна субсидия

Повече частни училища с държавна субсидия

Заради коронакризата те за пръв път искат финансиране от хазната
ЕК с договор за още една ваксина

ЕК с договор за още една ваксина

Комисията приключи преговорите с CureVac за доставка на 225 милиона дози
Маски и на плажа в Халкидики

Маски и на плажа в Халкидики

Българите на второ място по заразени чужденци в Гърция
Сезирайте КС за правата ни

Сезирайте КС за правата ни

Липсата на регламентация на професията на физиотерапевтите нарушава европейското законодателство
Увеличават с 10% и цените за зъболекарите

Увеличават с 10% и цените за зъболекарите

По-високите стойности по здравна каса ще влязат в сила от 1 септември, казаха от БЗС

Антонио Бандерас е с КОВИД

Антонио Бандерас е с КОВИД

Актьорът посреща 60-годишния си юбилей под карантина
1 2 3 4 5 ... 39 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020