Позиция

Загрижени сме за концентрацията на пазара

17-07-2020 06:50
Clinica.bg

press@clinica.bg
Загрижени сме за концентрацията на пазараБългария има вериги аптеки на търговци на едро, които понякога са свързани дори с производители, отчитат от ЕГА

Промени в Закона за лекарствената продукти прие парламентът вчера. С тях, макар и да се направи опит, за пореден път не се решиха проблемите по редица чувствителни теми, като вертикалната интеграция, прогенеричната политика и ценовия натиск върху тази част от индустрията. Какво е мнението по тези въпроси на Европейската генерична асоциация (Medicines for Europe) може да видите в писмото на нейния директор Адриан Ван Ден Ховен до здравния министър Кирил Ананиев.

Уважаеми г-н Министър,


Генеричните лекарства са от съществено значение за общественото здраве и осигуряват два пъти по-голям достъп до лекарства при основни социално-зачими хронични заболявания през последното десетилетие в цяла Европа. България може да се възползва в по-голяма степен от генеричните лекарства чрез предвидими политики по отношение на референтното ценообразуване и осигуряване на рационални правила за предписване в онкологията, отговарящи на съвременните медицински ръководства. Нашият опит показва, че конструктивните усилия в работата с лекари и пациенти могат да дадат положителни резултати особено при съществуващата висока конкуренция между генеричните производители.

Всяка държава-членка на ЕС е свободна да

избере системата за ценообразуване, външно и вътрешно ценово рефериране на лекарства, но когато се обмисля въвеждането на генерична субституция като мярка, много важно условие е наличието на електронна здравна система с електронна здравна карта и електронно предписание.

Използвайки вътрешното ценово рефериране в Позитивния лекарствен списък за Националната здравноосигурителна каса, България на практика се възползва от най-сериозната възможност за намаление на цените на лекарствата за домашно лечение, което постига най-голямото спестяване на средства на НЗОК. За България е изключително важно да поддържа високо ниво на конкуренция между генеричните компании, като избягва създаване на регулаторни правила, които принуждават генерични производители да изтеглят продукти от пазара, което е много реален риск.


Загрижени сме и за потенциалната концентрация

на пазара на генерични продукти във веригата на дистрибуция. България има свързани вериги аптеки с търговци на едро, които понякога са свързани дори с производители. Като се въведат стимули за аптеки като генерично заместване без подходящо ниво на конкуренция, това може да доведе до драматична консолидация на пазара без ползи за пациентите или бюджета на здравеопазването. Следователно всяко обсъждане на въвеждане на генерично заместване, първо трябва да се обмисли разпадането на вертикално интегрирани вериги, което би могло да доведе до прекомерна консолидация на пазара. Бихме добавили, че генеричното заместване в аптеките може да успее само на пазар с привеждане в съответствие взаимоотношенията между лекарите и фармацевтите.  Опитът в Гърция показва, че тази политика не работи без това привеждане в съответствие, тъй като през 2010 г. Гърция въведе предписването на INN без никакъв ефект върху общите нива на конкуренция и разходи. Напротив, тази мярка дори ограничи генеричната конкуренция в продължение на няколко години.


И накрая, по отношение на Covid19,

ние приветстваме българското правителство за прилагането на силни политики, които ограничиха влиянието на първата вълна на вируса в България. Това обаче не трябва да води до самодоволство по отношение на риска от втора вълна на вируса. България е добре позната туристическа дестинация както за българската диаспора, така и за европейските граждани. Знаем също, че първата вълна на Covid19 се разпространи в Европа през периода на зимната ски ваканция през март. Ето защо е наложително България да се подготви за риска от втора вълна, която може да се развие следствие на увеличаване на туризма през летния период. BGPharma и лекарства за Европа с радост ще ви представят данните, които сме разработили по отношение на сценариите за поява на втора вълна, схемите за консумация на лекарства за интензивните отделения и планирането на производството и логистичното осигуряване от индустрията. BG Pharma също е готова да прегледа основните потребности от лекарства с вашето правителство и заинтересовани страни (т.е. болници), за да се гарантира, че България е готова за риска от втора вълна.


Предупреждаваме за негативните въздействия

при прилагането на Механизма за възстановяване на разходите към НЗОК (мярка за стабилност) за генерични и биоподобни лекарства, тъй като това би повлияло непропорционално на лекарствата с по-ниска цена. Последният опит в Румъния и Гърция показва, че тази политика намалява предлагането на генерични медикаменти и увеличава риска от недостиг или липса на лекарства. Отбелязваме, че наскоро Румъния и Белгия промениха режимите си за възстановяване, за да освободят до голяма степен генеричните лекарства (или патентни лекарства с ниски цени).

За да се преодолеят очакваните трудности на пазара на генерични лекарства и да се избегне недостига, България трябва да преразгледа негативното въздействие на допълнителните финансови тежести върху производителите на генерични и биоподобни лекарства, а именно като Механизъм за възстановява на разходи към НЗОК, Clawback и други.

Лекарствата за Европа се стремят да подобряват достъпа до качествени, ефикасни и на оптимални цени лекарства за всички Eвропейски граждани.Държавно рамо за 357 хил. и още нещо

Държавно рамо за 357 хил. и още нещо

Помощта ще е за насърчаване на инвестицията на "Пос Фарма" с вендинг машини с лекарства, която провокира много въпроси сред фармацевтите

БФС иска яснота за продажбата на лекарства през автомати

БФС иска яснота за продажбата на лекарства през автомати

Повод за това стана Меморандум за разбирателство между правителството и търговското дружество „Пос Фарма"
78 инцидента с лекарства в ЕС за 10 години

78 инцидента с лекарства в ЕС за 10 години

Над половината от докладваните проблеми са за безопасността на медикаменти
В ЕС проучват недостига на лекарства

В ЕС проучват недостига на лекарства

Целта е да се види какви са уроците от КОВИД-19, обясняват от Европейската асоциация на болничните фармацевти

Случващото се е репресия срещу мен

Случващото се е репресия срещу мен

Подобни действия обикновено са характерни за тоталитарните режими, но както виждаме се среща и в "демократичен" контекст, казва проф. Асена Сербезова

И АДФИ погна проф. Сербезова

И АДФИ погна проф. Сербезова

Агенцията изведнъж е открила нарушения отпреди две години за управлението й на ИАЛ

ЕМА препоръча дексаметазон за К-19

ЕМА препоръча дексаметазон за К-19

Стероидът е показан само за пациенти в тежко състояние
НЗОК ще плаща 2.20 лева на протокол за лекарства

НЗОК ще плаща 2.20 лева на протокол за лекарства

Така ще има повече аптеки, които да отпускат скъпите медикаменти, смятат от МЗ
САЩ спира тестовете на ваксината на „АстраЗенека

САЩ спира тестовете на ваксината на „АстраЗенека"

Въпреки че изпитванията бяха възобновени във Великобритания, в Америка още проучват дали са безопасни
Четири години затвор грозят Марешки

Четири години затвор грозят Марешки

Решението на варненския апелативен съд е за рекет и изнудване, но може да бъде обжалвано
1 2 3 4 5 ... 100 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020