прекрояване

ВАС върна сделка на Софарма за 19 аптеки

16-07-2020 12:20
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
ВАС върна сделка на Софарма за 19 аптекиПричината е, че е част от вертикално интегрирана структура и това оказва негативо влияние на пазара, решиха магистратите

ВАС окончателно отхвърли разрешението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на веригата "Фармстор" от "Софарма трейдинг". Решението на съда е на петчленен състав и е от тази седмица. То е прецедент, който може би ще промени този сектор у нас, защото поставя под въпрос бъдещото разрастване на вертикално интегрираните структури на фармацевтичния ни пазар, както и на прекомерната му концентрация.

Делото засяга придобиването на веригата „Фармастор" с 19 аптеки от „Софарма трейдинг" преди три години. То е заведено от конкурентния търговец на едро с лекарства - „Стинг", който оперира основно на аптечния пазар. Делото е насочено срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се позволява придобиването на 19-те аптеки от „Софарма трейдинг". Според жалбоподателя контролът над аптеките оказва негативно влияние на пазара на едро и дребно с лекарства в страната, защото води до прекомерната му концентрация, което е в нарушение и на Закона за защита на конкуренцията. Причината е, че „Софарма трейдинг" е част от групата „Софарма", която е единствената в страната с участие и на трите вертикално свързани пазари – производство, търговия на едро и на дребно с лекарства.

„КЗК не е изследвала възможността

физически лица да осъществяват контрол над фирмите във вертикално интегрираната структура на групата „Софарма". О. Донев, чрез притежаваните от него акции в „Софарма" АД, „Донев Инвестмънтс холдинг" АД (97,57%), „Телекомплект Инвест" АД, като от последното дружество акции притежава и В. Стоев (общо за двамата 94,88% акции) имат и реално осъществяват контрол в „Софарма" АД и „Софарма Трейдинг" АД", се казва в жалбата на „Стинг". Това пък води до реална възможност за неравнопоставеност на останалите участници на пазара – дистрибутори и аптеки.

Според Комисията за защита на конкуренцията и „Софарма Трейдинг" жалбата е неоснователна.


„Въпреки че „Софарма" е най-големият

български производител на лекарствени продукти и няколко от ЛП от продуктовото му портфолио, включени в ПЛС, са с много висок дял, доколкото пазарът на производство на лекарствени продукти е силно раздробен и се характеризира с множество участници, а делът на Софарма е [0-5]%, то може да се направи заключение, че пазарната позиция на дружеството на националния пазар на производство на лекарства не е значителна.
Прието е, че независимо че групата „Софарма" е единствената в страната, която има участие и на трите вертикално свързани пазари, доколкото групата няма водеща позиция на нито един от засегнатите вертикално свързани пазари, на които оперират достатъчно голям брой участници, между които и такива със сходна или по-голяма пазарна сила, може да се направи извод, че сделката с оглед цялостния анализ няма да доведе до засягане на ефективната конкуренция на нито един от вертикално свързаните пазари", считат двете засегнати страни.


Въпреки това ВАС е категоричен, както на първа,

така и на втора инстанция, че съществува нарушение на ЗЗК, както и възможна опасност за фармацевтичния пазар. „По преписката са налични данни, съдържащи се с представените становища на икономически оператори на разглеждания пазар, от които може да се направи извод, че нотифицираната сделка ще окаже негативно потенциално влияние върху конкурентната среда както на пазара на търговия на едро, така и на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти, тъй като придобиващото предприятие е вертикално интегрирано, както с производител на лекарствени продукти, така и с вериги аптеки, включващи над 150 обекта в цялата страна", заключват магистратите. С решението си те отменят разрешението за придобиване от „Софарма Трейдинг" на самостоятелен контрол върху веригата аптеки „Фармастор" и задължават Комисията за защита на конкуренцията да направи ново произнасяне съобразно дадените в мотивите на решението указания. Това означава, че то не би трябвало да е положително, с което възможността групата „Софарма" да купува аптеки става малко вероятна.


Разбира се, винаги може да се намерят вратички,

с които това положение да се заобиколи. Решението на ВАС обаче дава надежда, че законната интеграция на фармацевтичния ни пазар до безкрай няма да е така лесна. А това е изключително важно за всички участници в него – включитено и пациентите, защото прекаленото окрупняване води до опасност от увеличение на крайните цени.


Вертикалната и хоризонтална интеграция

на родния пазар е тема, която вълнува участниците му от доста време. Години наред фармацевтичният съюз се опитваше да промени законодателството, така че да пресече тази практика. Въпреки измеменията и оспорваните дебати в парламента, хоризонаталната интеграция е налице. Групата на „Софарма" далече не е единствената, която притежава множество аптеки. Веригите на Веселин Марешки са две и не са по-малко дълги, напротив, в тях има над 300 аптеки в над 140 населени места. Той също притежава един от най-големия дистрибутор на лекарства в страната – „Фармнет".

Друг известен случай на интеграция между

дистрибутор и аптеки е този на Михаил Тиков, който притежава верига клиники и „Булфарма". „Фьоникс" пък предлага бранда „Бети", под който работят десетки аптеки и т.н. Броят само на веригите аптеки, при които няма ертикална интеграция с търговец на едро е още по-голям – „Ремедиум", „Медея", „Феникс" и т.н. При „Софрама" обаче положението се утежнява заради наличието и на производител на лекарства, с който цикълът на доставките се затваря. Тогава един медикамент може да се предоставя при доста различни търговски условия и да поставя в неравнопоставено положение останалите играчи на пазара. 

Доказателство за това беше и силната реакция

на самата генерична индустрия срещу идеята да се въведе генерично заместване на лекарствата, въпреки че се очакваше тя да приветства подобно намерение. При висока степен на интеграция на един пазар обаче заобикалянето на лекарите в разпределението му, не е добра идея. Дребните аптеки, които нямат възможност за големи обороти и маржове на тази база, също винаги са искали по-строги регулации и забрана на тази интеграция. Засега обаче това не се случи. Държавно рамо за 357 хил. и още нещо

Държавно рамо за 357 хил. и още нещо

Помощта ще е за насърчаване на инвестицията на "Пос Фарма" с вендинг машини с лекарства, която провокира много въпроси сред фармацевтите

БФС иска яснота за продажбата на лекарства през автомати

БФС иска яснота за продажбата на лекарства през автомати

Повод за това стана Меморандум за разбирателство между правителството и търговското дружество „Пос Фарма"
78 инцидента с лекарства в ЕС за 10 години

78 инцидента с лекарства в ЕС за 10 години

Над половината от докладваните проблеми са за безопасността на медикаменти
В ЕС проучват недостига на лекарства

В ЕС проучват недостига на лекарства

Целта е да се види какви са уроците от КОВИД-19, обясняват от Европейската асоциация на болничните фармацевти

Случващото се е репресия срещу мен

Случващото се е репресия срещу мен

Подобни действия обикновено са характерни за тоталитарните режими, но както виждаме се среща и в "демократичен" контекст, казва проф. Асена Сербезова

И АДФИ погна проф. Сербезова

И АДФИ погна проф. Сербезова

Агенцията изведнъж е открила нарушения отпреди две години за управлението й на ИАЛ

ЕМА препоръча дексаметазон за К-19

ЕМА препоръча дексаметазон за К-19

Стероидът е показан само за пациенти в тежко състояние
НЗОК ще плаща 2.20 лева на протокол за лекарства

НЗОК ще плаща 2.20 лева на протокол за лекарства

Така ще има повече аптеки, които да отпускат скъпите медикаменти, смятат от МЗ
САЩ спира тестовете на ваксината на „АстраЗенека

САЩ спира тестовете на ваксината на „АстраЗенека"

Въпреки че изпитванията бяха възобновени във Великобритания, в Америка още проучват дали са безопасни
Четири години затвор грозят Марешки

Четири години затвор грозят Марешки

Решението на варненския апелативен съд е за рекет и изнудване, но може да бъде обжалвано
1 2 3 4 5 ... 100 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020