Иновации

Лекуват безсънието с лампи

21-12-2016 09:25
Светлината от тях помага и при хора със сезонна депресия, каза д-р Анелия СимеоноваЛекуват безсънието с лампи
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Сънят е не само моментът, в който се потапяме в един различен свят на странни видения, но и времето, в което можем да починем най-пълноценно и да се заредим с енергия за утрешния ден. Понякога обаче не можем да заспим дори, когато искаме. Кои са основните нарушения на съня и как се лекуват, попитахме д-р Анелия Симеонова. Тя е невролог и специалист по медицина на съня в Клиниката по Неврология Медицина на съня на Токуда Болница София.

Циркадните нарушения на ритъма на бодърстването са едни от най-често срещаните проблеми при хората, които нямат добър сън. Основните групи сред тях са синдромът на ранното и на късното заспиване, казва д-р Анелия Симеонова. В първия случай хората заспиват още в ранните следобедни часове и се събуждат около 2-3 часа посреднощ. При синдрома на късното заспиване пациентите заспиват около 2-3 часа през нощта и съответно спят до по-късно през деня. Специалистите обаче могат да помогнат и в двата случая с иновативен метод на лечение - със светлина.

Значение за нормалния ритъм на бодърстването и съня при всеки един човек има влиянието на светлината върху една от структурите на нервната система. Тя се нарича супрахиазматично ядро, върху която светлината оказва влияние и е основният т.нар. билогичен часовник на човека, казва д-р Симеонова.

Влиянието на светлината върху мозъчната структура определя производството на хормони, които обезпечават нормалния ритъм сън-бодърстване, уточнява неврологът и ги посочва: мелатонин, серотонин и кортизол.

Попадането на светлина в зрителното поле стимулира определени клетки, които участват в синтеза на хормони. Мелатонинът започва да се синтезира на тъмно, обяснява специалистът. Точно затова, когато стане тъмно на човек му се доспива. Други чести нарушения, свързани с описания механизъм, са проблемите при хора, които работят на смени или сменят често часови зони като пилотите и стюардесите.

За да се докаже циркадното разстройство на съня в рамките на 15 дни пациентите попълват дневник, който им даваме, разказва д-р Анелия Симеонова. В него те регистрират началото на времето на лягане, началото на заспиване и съответно продължителността и часа на събуждане, обяснява специалистът. Следваща стъпка е провеждане на полисомнографски запис за изключване на наличен друг проблем за нарушение на съня. Тази информация е достатъчна, за да се определи действително дали пациентът има циркадно нарушение на ритъма сън-бодърстване и какъв вид е то. В зависимост от резултата ние решаваме дали да прилагаме лечението със светлина или друг метод, казва специалистът.

Лечението със светлина се извършва със специални лампи, в определени за това помещения, в сънна лаборатория, в самостоятелни стаи в рамките на няколко седмици. В зависимост от конкретния пациент лечението се прилага сутрин или вечер. Съответно лекарите определят и специфична дължина на вълната, както и продължителността на ежедневните процедури. Продължителността на една процедура е максимално 30 минути. Терапията отнема между 10 и 15 дни в зависимост от тежестта на симптоматиката, казва д-р Симеонова. След това в продължение на 2 месеца ние наблюдаваме хората и в определен интервал от време провеждаме нови курсове, допълва специалистът.

„Терапията със светлина може да се прилага успешно и при пациенти със сезонна депресия. Знаете, че когато става по-къс денят и намалява слънчевата светлина, това е по-предразполагащ фактор за депресивни състояния", казва д-р Симеонова. „Затова в голяма част от Европа тези състояния се лекуват не с медикаменти, а със светлина. Ние също имаме такива пациенти, които вече третираме и то с добър ефект", обобщава специалистът.


Създадоха очила с ИИ за незрящи

Създадоха очила с ИИ за незрящи

Те възпроизвеждат характеристиките на кучето-водач и технологията за автономно шофиране
Изпитват ваксина за Марбургски вирус

Изпитват ваксина за Марбургски вирус

Той е от семейството на Ебола, има фатални последици и засега няма имунизация за него
ИИ ще помага на майки след раждане

ИИ ще помага на майки след раждане

Учени от БАН разработват приложението за превенция и подобряване на психичното здраве на тези жени
FDA одобри ново лекарство срещу Алцхаймер

FDA одобри ново лекарство срещу Алцхаймер

Медикаментът на Ели Лили донанемаб ще се продава под името Kisunla, монолокалното антитяло е предназначено да забави развитието на ранната симптоматика на болестта
ЕМА одобри 10 нови лекарства

ЕМА одобри 10 нови лекарства

Сред тях е първият назален спрей за спешно лечение на алергични реакции, както и ваксина срещу респираторно-синцитиален вирус
Излекуваха дете с ГЕРБ без операция

Излекуваха дете с ГЕРБ без операция

Иновативният метод бе въведен за първи път не само у нас, но и на Балканите в Пирогов, припомнят от спешната болница
Шокови вълни лекуват сърцето

Шокови вълни лекуват сърцето

Новата терапия се прилага успешно в австрийска болница, авторите й възнамеряват догодина да я разпространят
Фустинът с антитуморни свойства

Фустинът с антитуморни свойства

Те са установени при in vitro изследвания върху 5 клетъчни линии от рак на млечната жлеза, на дебелото черво и на кожата, показват резултати от проект на МУ-Варна и БАН
Революция в кардиостимулацията

Революция в кардиостимулацията

Новият метод тепърва се налага в света, в болница "Тракия" в Ст. Загора вече е приложен на няколко пациенти, а лекарите отчитат отлични резултати
EMA одобри 14 нови лекарства

EMA одобри 14 нови лекарства

Сред тях са и две ваксина –  първата в ЕС срещу вируса чикунгуня и противогрипна за деца, стана ясно след заседанието на CHMP през май
1 2 3 4 5 ... 40 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ