Иновации

Лекуват безсънието с лампи

21-12-2016 09:25
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Лекуват безсънието с лампи Светлината от тях помага и при хора със сезонна депресия, каза д-р Анелия Симеонова
Сънят е не само моментът, в който се потапяме в един различен свят на странни видения, но и времето, в което можем да починем най-пълноценно и да се заредим с енергия за утрешния ден. Понякога обаче не можем да заспим дори, когато искаме. Кои са основните нарушения на съня и как се лекуват, попитахме д-р Анелия Симеонова. Тя е невролог и специалист по медицина на съня в Клиниката по Неврология Медицина на съня на Токуда Болница София.

Циркадните нарушения на ритъма на бодърстването са едни от най-често срещаните проблеми при хората, които нямат добър сън. Основните групи сред тях са синдромът на ранното и на късното заспиване, казва д-р Анелия Симеонова. В първия случай хората заспиват още в ранните следобедни часове и се събуждат около 2-3 часа посреднощ. При синдрома на късното заспиване пациентите заспиват около 2-3 часа през нощта и съответно спят до по-късно през деня. Специалистите обаче могат да помогнат и в двата случая с иновативен метод на лечение - със светлина.

Значение за нормалния ритъм на бодърстването и съня при всеки един човек има влиянието на светлината върху една от структурите на нервната система. Тя се нарича супрахиазматично ядро, върху която светлината оказва влияние и е основният т.нар. билогичен часовник на човека, казва д-р Симеонова.

Влиянието на светлината върху мозъчната структура определя производството на хормони, които обезпечават нормалния ритъм сън-бодърстване, уточнява неврологът и ги посочва: мелатонин, серотонин и кортизол.

Попадането на светлина в зрителното поле стимулира определени клетки, които участват в синтеза на хормони. Мелатонинът започва да се синтезира на тъмно, обяснява специалистът. Точно затова, когато стане тъмно на човек му се доспива. Други чести нарушения, свързани с описания механизъм, са проблемите при хора, които работят на смени или сменят често часови зони като пилотите и стюардесите.

За да се докаже циркадното разстройство на съня в рамките на 15 дни пациентите попълват дневник, който им даваме, разказва д-р Анелия Симеонова. В него те регистрират началото на времето на лягане, началото на заспиване и съответно продължителността и часа на събуждане, обяснява специалистът. Следваща стъпка е провеждане на полисомнографски запис за изключване на наличен друг проблем за нарушение на съня. Тази информация е достатъчна, за да се определи действително дали пациентът има циркадно нарушение на ритъма сън-бодърстване и какъв вид е то. В зависимост от резултата ние решаваме дали да прилагаме лечението със светлина или друг метод, казва специалистът.

Лечението със светлина се извършва със специални лампи, в определени за това помещения, в сънна лаборатория, в самостоятелни стаи в рамките на няколко седмици. В зависимост от конкретния пациент лечението се прилага сутрин или вечер. Съответно лекарите определят и специфична дължина на вълната, както и продължителността на ежедневните процедури. Продължителността на една процедура е максимално 30 минути. Терапията отнема между 10 и 15 дни в зависимост от тежестта на симптоматиката, казва д-р Симеонова. След това в продължение на 2 месеца ние наблюдаваме хората и в определен интервал от време провеждаме нови курсове, допълва специалистът.

„Терапията със светлина може да се прилага успешно и при пациенти със сезонна депресия. Знаете, че когато става по-къс денят и намалява слънчевата светлина, това е по-предразполагащ фактор за депресивни състояния", казва д-р Симеонова. „Затова в голяма част от Европа тези състояния се лекуват не с медикаменти, а със светлина. Ние също имаме такива пациенти, които вече третираме и то с добър ефект", обобщава специалистът.Спасиха слуха на 8-годишно дете

Спасиха слуха на 8-годишно дете

Лекарите от "Тракия" извършиха това с имплант, предаващ звука по костен път
Нов хирургичен метод при Базедова болест

Нов хирургичен метод при Базедова болест

Прилага се в УМБАЛ „Св. Иван Рилски", а целта му е да облекчи симптомите на зоболяването
БГ учени откриха ново генетично заболяване

БГ учени откриха ново генетично заболяване

Проф. Ивайло Търнев и екипът му от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска" – доц. Теодора Чамова и д-р Ани Танева стоят зад откритието
Иновациите в медицината през 2019 година

Иновациите в медицината през 2019 година

Откриха ново генетично заболяване, отстраниха огромен тумор от мозъка на мъж, доказаха българска мутация на вируса на морбили са само час от иновациите, с които ще запомним 2019 година
Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски

Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" в топ 4 в света

Признанието е в резултат на дарена апаратура от Българската Коледа
Нов метод за лечение на паркинсон във Варна

Нов метод за лечение на паркинсон във Варна

Процедурата „дълбока мозъчна стимулация" е въведена в УМБАЛ „Св. Марина"
С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж

С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж

Водещ специалист в пластичната и реконструктивна хирургия на костите на лицето консултира проблемни пациенти в УМБАЛ-Пловдив
Aмджен инвестира 20% от годишния си оборот в наука и нови лекарства

Aмджен инвестира 20% от годишния си оборот в наука и нови лекарства

Достъпът до иновативли лекарства е все по-голямо предизвикателство. Как стои този въпрос за българските пациети, кои са най-трудните за лечение заболявания, има ли нарастване на биотехнологичните лекарства у нас и по света и атрактивна ли е България за клинични проучвания, разказва д-р Красимира Чемишанска. Тя е изпълнителен директор на AMGEN за България и председател на УС на ARPharM.
Учени разработват пластир за диагностика на кожен рак

Учени разработват пластир за диагностика на кожен рак

Специалистите от университета в Малмьо се надяват по този начин да откриват лесно онкологичните образувания
Уникална операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Уникална операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Отстраниха тумор с тегло над 1 килограм от мозъка на 41-годишен пациент
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020