Иновации

Лекуват безсънието с лампи

21-12-2016 09:25
Светлината от тях помага и при хора със сезонна депресия, каза д-р Анелия СимеоноваЛекуват безсънието с лампи
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Сънят е не само моментът, в който се потапяме в един различен свят на странни видения, но и времето, в което можем да починем най-пълноценно и да се заредим с енергия за утрешния ден. Понякога обаче не можем да заспим дори, когато искаме. Кои са основните нарушения на съня и как се лекуват, попитахме д-р Анелия Симеонова. Тя е невролог и специалист по медицина на съня в Клиниката по Неврология Медицина на съня на Токуда Болница София.

Циркадните нарушения на ритъма на бодърстването са едни от най-често срещаните проблеми при хората, които нямат добър сън. Основните групи сред тях са синдромът на ранното и на късното заспиване, казва д-р Анелия Симеонова. В първия случай хората заспиват още в ранните следобедни часове и се събуждат около 2-3 часа посреднощ. При синдрома на късното заспиване пациентите заспиват около 2-3 часа през нощта и съответно спят до по-късно през деня. Специалистите обаче могат да помогнат и в двата случая с иновативен метод на лечение - със светлина.

Значение за нормалния ритъм на бодърстването и съня при всеки един човек има влиянието на светлината върху една от структурите на нервната система. Тя се нарича супрахиазматично ядро, върху която светлината оказва влияние и е основният т.нар. билогичен часовник на човека, казва д-р Симеонова.

Влиянието на светлината върху мозъчната структура определя производството на хормони, които обезпечават нормалния ритъм сън-бодърстване, уточнява неврологът и ги посочва: мелатонин, серотонин и кортизол.

Попадането на светлина в зрителното поле стимулира определени клетки, които участват в синтеза на хормони. Мелатонинът започва да се синтезира на тъмно, обяснява специалистът. Точно затова, когато стане тъмно на човек му се доспива. Други чести нарушения, свързани с описания механизъм, са проблемите при хора, които работят на смени или сменят често часови зони като пилотите и стюардесите.

За да се докаже циркадното разстройство на съня в рамките на 15 дни пациентите попълват дневник, който им даваме, разказва д-р Анелия Симеонова. В него те регистрират началото на времето на лягане, началото на заспиване и съответно продължителността и часа на събуждане, обяснява специалистът. Следваща стъпка е провеждане на полисомнографски запис за изключване на наличен друг проблем за нарушение на съня. Тази информация е достатъчна, за да се определи действително дали пациентът има циркадно нарушение на ритъма сън-бодърстване и какъв вид е то. В зависимост от резултата ние решаваме дали да прилагаме лечението със светлина или друг метод, казва специалистът.

Лечението със светлина се извършва със специални лампи, в определени за това помещения, в сънна лаборатория, в самостоятелни стаи в рамките на няколко седмици. В зависимост от конкретния пациент лечението се прилага сутрин или вечер. Съответно лекарите определят и специфична дължина на вълната, както и продължителността на ежедневните процедури. Продължителността на една процедура е максимално 30 минути. Терапията отнема между 10 и 15 дни в зависимост от тежестта на симптоматиката, казва д-р Симеонова. След това в продължение на 2 месеца ние наблюдаваме хората и в определен интервал от време провеждаме нови курсове, допълва специалистът.

„Терапията със светлина може да се прилага успешно и при пациенти със сезонна депресия. Знаете, че когато става по-къс денят и намалява слънчевата светлина, това е по-предразполагащ фактор за депресивни състояния", казва д-р Симеонова. „Затова в голяма част от Европа тези състояния се лекуват не с медикаменти, а със светлина. Ние също имаме такива пациенти, които вече третираме и то с добър ефект", обобщава специалистът.


Учени от БАН със световен рекорд

Учени от БАН със световен рекорд

Той е за разработен алгоритъм подобрен с над три порядъка и намиращ широко приложение, включително и в здравеопазването
Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Хората с високи нива на Т-клетки от други вируси е възможно да бъдат предпазени от SARS-CoV-2, установиха учени от Лондон
 Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Бъдещият продукт на двата фармацевтични гиганта ще е на базата на РНК технологиите
Над 90 нови лекарства за годината

Над 90 нови лекарства за годината

Сред тях са ваксините за КОВИД, генна терапия за миелома и лечение за агресивна форма на рак на гърдата, отчетоха от ЕМА

PCR тест открива варианта Омикрон

PCR тест открива варианта Омикрон

Секвенирането с него става по-бързо, Европейската комисия потвърди валидността му
Апарат експресно открива микробите

Апарат експресно открива микробите

Чрез него стандартното време за диагноза сe скъсява с 24 до 48 часа, като се предоставя висококачествен резултат, казват от УМБАЛ "Св. Марина"
Извадиха тумор на дете по нов метод

Извадиха тумор на дете по нов метод

Благодарение на него 11-годишно момче е възстановено и изписано без видими белези от интервенцията, казват от УМБАЛ „Св. Марина" във Варна
ЕМА препоръча 13 лекарства

ЕМА препоръча 13 лекарства

Сред тях е и ваксина срещу пневмококова пневмония, отрицателно становище е получил един медикамент за Алцхаймер
Зелена светлина за 3 КОВИД лекарства

Зелена светлина за 3 КОВИД лекарства

ЕМА препоръча Xevudy и Kineret, а за медикамента на Пфайзер даде одобрение на национално ниво, СDC апелира да не се слага ваксина на Янсен, при наличие на иРНК дози
ИСУЛ с нискодозова брахитерапия

ИСУЛ с нискодозова брахитерапия

Те ще се извършат по нова технология от съвместен българо-словашки екип, съобщиха от болницата

1 2 3 4 5 ... 24 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ