Обрат

Електронният търг пред провал

20-12-2016 10:23
Бизнесът настоява за сериозен ремонт на поръчката за 1.2 млн. лв. на здравно министерствоЕлектронният търг пред провал
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Производителите и дистрибутори на лекарства искат сериозна ревизия на електронния търг за болниците, който обяви здравно министерство. Причината е, че сега заложените изисквания ще доведат до сериозно ограничаване на достъпа на пациентите до нужната им терапия.

Това става ясно от писмо на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България - АРФАРМ, Българската Асоциация на търговците на едро с лекарства – БАТЕЛ, Българската Генерична Фармацевтична Асоциация – Бгфарма и Американска търговска камара в България – AmCham до премиера Бойко Борисов, председателя на здравната комисия Даниела Дариткова и до здравния министър Петър Москов. На практика търгът е на крачка от провал. Причината е, че срещу провеждането в този му вид се обявяват всички производители - иновативни и генерични, и основните дистрибутори в болничния пазар – „Софарматрейдинг" и „Фьоникс". Ако бизнесът не участва в търга пък, той няма как да се състои.

Поръчката на здравно министерство беше обявена преди две седмици. Тя е за 1.2 млрд. лв. и е за срок от 2 години. В нея участват половината болници в държавата, а позициите, за които се провежда са над 800. Идеята на ведомсвтото беше да направи доставка за всички клиники в страната с един онлайн търг, като по този начин се смъкнат още цените на лекарствата. Въпреки че търговците на едро и производителите приеха идеята на първо четене, сега те са сериозно притеснени от конкретните детайли в реализацията й. Според тях заложените условия в търга ще ограничат достъпа до лекарства и ще нарушат правилата за конкуренция.

При изготвянето на поръчката липсват ясни критерии за подбор на включените лекарства, има избирателно подбиране на АТС-кодове в рамките на едно международно непатентно наименование (INN), смята индустрията. Според сектора това ограничава участието на определени производители или търговци на едро в търга. Освен това липсва възможност за доставката на различни марки в болниците от една молекула (INN). Въвежда се и тежка административна процедура по приемане и изпълнение на заявките, поставят се множество изисквания за плащане на извършените доставки, което ще увеличи задлъжнялостта в сектора, категоричен е бизнесът.

Сериозна опасност за ограничаване на достъпа на пациентите до нужната им терапия предизвиква и изискването за изключително висок минимален остатъчен срок на годност на медикамнетите, смятат още производители и дистрибутори. При тези изиксвания не се отчита и спецификата на различните медикаменти, например биопродуктите или такива със специален режим на освобождаване за пазара.

Производиртелите се притесняват и от факта, че ще се определят на централно ниво максимални количества за всяка молекула (INN), които да се купуват от болниицте за 2 години напред. Подобна практика имаше пред 2011 г, тя беше с антиконкурентен характер и водеше до недостиг на определени лекарства в болниците, категорични са от бизнеса.

Не на последно мястото индустрията се опасява, че има сериозни пропуски при изработването на самата електронна платформа и е подценен въпроса с гарантирането на прозрачност и залагането на антикорупционна защита. Затова бизнесът настоява за сериозна ревизия на електронния търг.


Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Ръст на пациените с лекарства по каса

Ръст на пациените с лекарства по каса

Те са се увеличили с над 19 хил. през миналата година, но ножицата в безплатната терапия остава все така широко отворена

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Тя да не бъде еднаква за всички безплатни лекарства, а обвързана с цената им, предлага здравната каса

Без износ на инсулин още месец

Без износ на инсулин още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължи срока на мярката до 17 юли, съобщиха от МЗ
И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

Промените в Наредба 2 са нужни, за да започне НЗОК да я плаща и за хората над 18 години
Онкотерапията поскъпнала с 30%

Онкотерапията поскъпнала с 30%

Над 50% от разходите на здравната каса за лекарствата за рак са за 10 молекули, показва отчетът й за 2023 г.

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Надзорният съвет утвърди промени в изискванията за лечение с медикамнети за шест заболявания

Помощник-фармацевтите стягат протести

Помощник-фармацевтите стягат протести

Те ще ги предприемат, щом се сформира новия парламент, настояват да продават лекарства с рецепта под ръководството на магистър
МФ предлага още лекарства да са безплатни

МФ предлага още лекарства да са безплатни

Този път от ведомството искат НЗОК да плаща на 100% медикаменти за нервни и дихателни болести, а фондът вече даде знак, че очаква дефицит

1 2 3 4 5 ... 153 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ