Педиатрия

Моцарт помага на бебетата да растат

18-02-2016 09:42
Ушите и обонянието са най-важните органи, които помагат за съзряването на детето, казва д-р Радка Масларска
Снимка: Tокуда
Моцарт помага на бебетата да растат
Няма по-голяма радост за едно семейство от появата на един нов малък член в него. Идването на всяко бебе обаче е свързано и с много отговорности, особено, ако то се е появило по-рано от очакваната дата. Как да се грижим най-добре за недоносените деца, от какви изследвания и внимание имат нужда те, попитахме д-р Радка Масларска, началник на отделението по „Неонатология" в МБАЛ Токуда в София.
- Д-р Масларска, от какви грижи се нуждаят недоносените бебета?

- От стартирането на болницата се събрахме един екип от лекари ентусиасти, които имат желанието да правят повече неща от това всекиденвно да преглеждат бебетата и да провеждат лечение. Тъй като основните тенденции от последните години са профилактика на социално значимите заболвания, ние приехме идеята да използваме нашите умения и квалификация, оборудването ни, за да провеждаме и допълнителни изследвания при бебетата. Тези изследвания се правят във всички страни на ЕС още в родилния дом, но у нас не са масова практика. Визирам ехографското изследване на тазобедрените стави и скрининговото изследване на слуха, които са задължителни. Освен това решихме да включим и уктразвуковото изследване на коремни органи, което е задължително за бебетата до 6 месечна възраст и ултразвуковото изследване на централната нервна система (ЦНС). Правим тези изследвания, защото са най-лесния и бърз метод, който може да се проведе до леглото на детето без да има някакви допълнителни усложнения.

Визитка

Д-р Масларска е завършила медицина през 1986 г. Има специалности по "Педиатрия" от 1992 г. и "Неонатология" от 2001 г. През 2006 година завършва "Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография. Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по "Неонатология" на Университетска болница Плевен и Университетската детска болница в София. В МБАЛ „Токуда" е от създаването й. Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, карди-пулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високо рискови новородени деца. Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми.

- Каква е ползата от тези изследвания за детето?

- Ултразвуковото изследване на тазобедрените стави ни дават възможност да се отхвърлят проблеми като вродената дисплазия и локсация на тазобедрената става, които изискват спешна намеса, за да не се стигне до по-сериозни късни усложнения. Много от рисковите групи са деца, в чиито семейства има случаи на дисплазия, чиито родители имат недостатъчност на тазобедрените стави или локсация. Също така близнаците, преждевременно родените деца, всички те трябва задължително да се изследват до края на първия месец.

Другият скрининг, който правим е на вродената глухота. Тя се среща при едно до три на хиляда бебета, тоест честотата не е малка. Това изследване ни дава възможност на 100% да се потвърди дали детето чува или не. Ако има някакъв проблем, децата се насочват към специалист УНГ и се проследяват. Целта е при децата, които имат някаква степен на нарушение на слуха и се налага поставяне на кохлеарен импант, това да стане максимално бързо – не по-късно от шестия месец. Тогава едно такова дете може да се развива нормално, да проговори нормално, да няма нужда на следващ етап от развитието си от психолози, логопеди, изолиране от нормалната среда за развитие и детските заведения. Защото късното поставяне на диагноза го слага в друг коловоз на растеж.

- Без този скрийнинг кога обикновено се поставя диагнозата?

- Обичайно след първата година или дори след втората, защото най-честата причина да се постави подобна диагноза е, че детето не говори. Чак тогава родителите обръщат внимание на това, че то по принцип не реагира на силни звуци. Много често майката казва – пускам прахосмукачката, а то не реагира. Има стъпки този скрининг да се въведе в цяла България, но тепърва болниците ще се оборудват с апаратура, затова всяка последна събота на месеца правим безплатни профилактични прегледи.

- Защо родителите не разбират, че детето им има увреден слух, не им ли прави впечатление затруднената комуникция например?

- Прави, но, когато няма изследване, никой родител не мисли, че детето му е глухо. Другото, което трябва да се отчете е, че често тези по-сосбени реакции се отчитат като стъпка в растежа. Много често те така се интерпетират и от личните лекари, затова се получава този пропуск с диагностицирането на глухотата.

- Когато тя се открие на две години, какви са последствията за детето?

- Има една раздразнителност, неспокойствие, хиперактивност, които изискват много повече работа в следващите години с детето, за да може то да отиде към нормалния начин на живот. Защото очите, ушите, обонянието са най-важните органи, които помагат за съзряването на ЦНС и развитието на детето от най-ранна възраст. През последните години постоянно се говори как децата трябва максимално да се щадят, да се говори тихо в родилните отделения, светлината в интензивните да бъде по-лека, да се пуска музика, включително на недоносените бебета, което стимулира тяхното съзряване. Всико това означава, че слухът е изключително важен. Рзатова родителите трябва да знаят, че всяко действие, което имат към децата си още от раждането им, трябва винаги да бъде осмислено и да си дават сметка какво ще им носи през следващите години.

- Защо се налага скрининг и на коремните органи?

- Той е много важен, защото още от раждането всички системи, които не са звършили своето развитие търпят усъвършенстване. След раждането функциите на бъбреците например още не са завършени и поради тази причина скринингът на коремните органи ни дава възможности да видим аномалии, чието ранно откриване е важно. И второ - да се уведомят родителите при определени условия как да реагират. Например, ако детето им вдигне температура, че трябва да изследват много по-често бъбреците му, а не да пускат кръвна картина. Защото, ако единият бъбрек е здрав, а другият е с аномалия, те трябва да го пазят, да предотвратяват инфекции, за да не се стига до по-сериозни състояния като бъбречна недостатъчност.

- Кога тъканите на бебето са узрели напълно?

- Белият дроб например се развива до края на първата година на детето, почти завършен вид има ЦНС, но и там кората търпи развитие. За да протича съзряването на детето по правилен начин, да няма увреждания, е много важна намесата на околната среда – трябва да се избягва травматизма - родов, послеродов, както и инфекциите, и други фактори.

- Каква точно трябва да е грижата на родителите към новородените деца, за да се развиват добре и да достигнат оптимума в това отношение?

- Грижите са комплексни, много важно сред тях е храненето на родените бебета. Когато родители са мотивирани, осъзнават, че най-ценната храна е майчината. Тук роля има медицинският екип в родилното отделение, но след това е много важна задачата на таткото, на близките, които да подкрепят майката, да я карат да си почива, да се възстановява, да се храни правилно и пълноценно, така че да може да осигури кърма в достатъчно количество и достатъчно дълго време. Децата, които са кърмени, се развиват по-добре, имат по-голям коефициент на интелигентност, боледуват по-малко, защото майката им предава готови антитела чрез кърмата и ги предлазва от много опасни заболявания. Тези деца развиват по-малко алергични заболявания, които са един от бичовете на съвремието ни. Важно е децата да растат в една много спокойна обстановка, да могат да свикнат с околната среда, но това не означава, че не трябва да чуват музика, да им се говори, напротив.

- Как музиката помага да съзряват тъканите на децат?

- Установено е, че най-добре влияе на децата класическата музика - особено Моцарт, Бетховен. Има проучвания, че децата, които слушат класическа музика, наддават по-добре, бързо увеличават темпа на хранене. Тези проучвания са правени при недоносените бебета, които по-дъло престояват в родилните отделения. Затова акцент и съвременна практика в терапията на преждевременно родените деца е участието на родителите, контакта на майката с детето, тази „кенгуро грижа", възможността интензивното лечение да не се провежда без нейно участие, тя да има възможност да го гушка, да му говори. Смята се, че това трябва да е акцент в съвременното лечение на недоносените бебета. Ако майката не може да направи това, трябва да се включи бащата, той да гушка бебето, да го сложи на своите гърди. Родителите са част от екипа при лечението на недоносените деца.

- Кои са рисковите факори за появата на недоносени бебета?

- Много са, първо семейната среда, социалният статус на майката, образованието, мотивацията, наблюдението в консултациите, здравният статус на майката - ако има някакви значими заболявания като диабет, автоимунни, хипертония. Много важно е лечението на тези основни заболявания, които могат да доведат до преждевременно раждане, също така и на инфекциите, тъй като при 30% от случаите те могат да протичат безсимптомно, сред тях са цитомегаловирусите, инфекциите на влагалищните пътища. Кортикостероидната профилактика също е много важен фактор за предотваратяване на усложнения при недоносените бебета.

- Увеличават ли се недоносените деца?

- България е една от страните с висока честота на недоносени деца – между 9 и 11 процента, тоест на всяка десето дете едно е недоносено. В по-развитите страни тази честота е много по-ниска 5-6 на хиляда.

- Какви са причините?

- Много са факторите, социалното положение е един от важните фактор за това да не се раждат недоносени деца. На второ място това е наблюдението на бременностите, което много пъти се свежда до 3Д- и 4Д- снимки на бебето, а не до щателно проследяване на акушерския статус. Прееклампсията е друга от честите причини за преждевременно раждане. Нейната поява не може да се прогнозира, но ранната диагностика на рисковите фактори, които могат да доведат до прееклампсия са много важни. Това са наднорменото тегло, високите стойности на кръвна захар, възрастта също има значение


Да се въведат още неонатални скрининги

Да се въведат още неонатални скрининги

Нужни са мултидисциплинарни групи от специалисти за пациентите с редки болести, навършващи пълнолетие, казва проф. Иван Литвиненко
Да има геномни карти и у нас

Да има геномни карти и у нас

Секвенитарме нашата ДНК, така ще подпомогнем изследванията и по-добрата и диагностика на тежки заболявания, казва проф. Радка Кънева
Какъв морал и етика ще има ИИ зависи от нас

Какъв морал и етика ще има ИИ зависи от нас

Към момента зад експеримента с чипа на Илън Мъск стои ползата, останало е въпрос на регулация, казва акад. Лъчезар Трайков
Проблемът с морбилите е сериозен

Проблемът с морбилите е сериозен

Ваксинационното покритие в България беше повишено през 2023 г., но като цяло е незадоволително, предупреждава проф. Татяна Червенякова
Да си акушерка е призвание

Да си акушерка е призвание

Професията ни обаче не е атрактивна заради заплащането и не се познава достатъчно от обществото, казва Надежда Христова
СЗО посвети януари на РШМ

СЗО посвети януари на РШМ

Това е четвъртата най-честа онкологична диагноза при жените, всяка година тя води до над 300 000 смъртни случая

Спасиха мъж с хондросарком

Спасиха мъж с хондросарком

Сложната операция е осъществена от екипа на проф. Пламен Кинов в ИСУЛ след консултация с двама от най-добрите ортопеди в ЕС, съобщиха от болницата
Създадохме нов протокол за лечение на меланома

Създадохме нов протокол за лечение на меланома

Най-добрите резултати в онкологията се постигат при спазване принципите на медицина на доказателствата, казва д-р Венелин Георгиев
Протоколът е за агресивни кожни тумори

Протоколът е за агресивни кожни тумори

Диагностичният алгоритъмът може да се приложи от всеки лекар, може да е от полза на първите колеги, изказали съмнение, казва д-р Ива Гаврилова
Правилно хранене при диабет по празници

Правилно хранене при диабет по празници

От месото, яйца и риба са подходящи нетлъсти червени меса, пилешко филе, риби, богати на омега-3-мастни киселини, казва д-р Станимира Станчева-Василева
1 2 3 4 5 ... 58 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ