Анализ

Приходите от осигуровки надолу с 23%

10-07-2020 16:38
Clinica.bg

press@clinica.bg
Приходите от осигуровки надолу с 23%За май постъпленията в НОИ са намалели със 146 млн. лв. заради увеличената безработицата след КОВИД
Снимка: в.

Приходите от осигуровки спадат, а разходите за обезщетения за безработица са пораснали стремглаво заради КОВИД. Това показва анализът на Националния осигурителен институт (НОИ) за полугодието. Добрата новина е, че експертите очакват известно стабилизиране на пазара на труда в следващите месеци.

На 496,2 млн. лв. възлизат приходите от осигуровки за месец май по предварителен отчет. Това е със 146,4 млн. лв. по-малко в сравнение с април или спадът е от близо 23%, сметнали са от НОИ. Намалението е следствие на пандемията и увеличаването на безработицата. Броят на осигурените е бил 2.593 млн. през април при 2.796 млн. през март. Налице е спад от 7.2% на месечна база. Намаление се отчита при всички видове осигурени лица от частния сектор, но най-голям е спадът при работещите на трудови правоотношения в трета категория - над 187 хиляди, отчитат от НОИ. Освен съкращаването на работни места обаче, е налице и намаление на общия брой на отработените часове в икономиката, категорични са експертите.


За сметка на съкращенията


нараства броят на хората с право на обезщетение за безработица. От малко под 70 хиляди регистрирани на борсата през декември 2019 г., в средата на настоящата година хората с изплатени парични обезщетения за безработица са над два пъти повече - близо 147.5 хиляди души, отчитат от НОИ. Според тях увеличението се дължи преди всичко на българи, които не са работили в чужбина, а в страната ни.Надеждата


След април с рекорден брой заявления за безработица - над 68 хиляди, броят им намалява с бързи темпове. Това дава основание да се счита, че при настоящите прогнози за икономическото развитие и пазара на труда до края на годината входящият поток на безработните лица с обезщетения ще започне да намалява, смятат от НОИ. Не е ясно обаче дали това ще доведе до нужните приходи за изпълнение на бюджетните плащания в сферата на социалната политика, както и в здравеопазването.


Мерките


От 13 март до 30 юни НОИ превеждаше на бизнеса 60 на сто от размера на осигурителния доход за януари и дължимите осигурителни вноски. Компенсации са получили 8 411 работодатели за 157 862 работници и служители. Изплатената сума възлиза приблизително на 128.9 млн. лв., допълват от НОИ. Това означава, че приблизително 4 от всеки 10 работодатели са се възползвали от компенсациите през трите месеца. Малко по-малко от една четвърт от работодателите са ползвали мярката един месец. Най-голямата част от възползвалите се от мярката работодатели са в търговията - 26,4%, следвани от хотелиерството и ресторантьорството - 19,3%. Практически, това са секторите, които бяха най-силно засегнати от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, отчитат от НОИ.

В териториален план около една трета от работодателите и наетите и около 38% от изплатената сума са концентрирани в София. Другите области, в които има по-голяма концентрация на средства, са Бургас (7,6%), Пловдив (7,5%) и Варна (5,8%). Това е логично, имайки предвид че в тези области има най-голям брой заети лица. Освен това, в икономиката им важно значение имат преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството.303 са новите случаи на КОВИД

303 са новите случаи на КОВИД

В интензивните отделения са 44, починалите са деветима

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
Почитаме лекарите, които погуби К-19

Почитаме лекарите, които погуби К-19

В Деня на спасението, който тази година ще честваме на 14 август, ще им отдадем почит за първи път
10 души с КОВИД заразяват 11

10 души с КОВИД заразяват 11

Eфективното репродуктивно число на заразата вече е 1.1, в края на май беше 0.8
25 с КОВИД в трети старчески дом

25 с КОВИД в трети старчески дом

Бум на заразени с коронавирус в ромски квартал в Ямболско
Отпуснаха антикризисните милиони

Отпуснаха антикризисните милиони

Над 10.5 млн. лв. ще получи МЗ за увеличаване на заплатите в здравните администрации
Къде има най-много хоспитализации с КОВИД

Къде има най-много хоспитализации с КОВИД

Най-тежките случаи в реанимациите са разположени в болниците в 12 региона, показват данните на МЗ
6144 нарушения на КОВИД-мерки

6144 нарушения на КОВИД-мерки

Най-много са констатираните проблеми при отделните хора, хотелите и къщите за гости

Протест срещу хотел за туристи с К-19

Протест срещу хотел за туристи с К-19

Той е на оживено място в Несебър и може да доведе до отказ от резервации в района
255 нови случаи на КОВИД

255 нови случаи на КОВИД

11 са починалите, а 41 са в интензивните отделения на болниците

1 2 3 4 5 ... 118 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020