Анализ

Приходите от осигуровки надолу с 23%

10-07-2020 16:38
За май постъпленията в НОИ са намалели със 146 млн. лв. заради увеличената безработицата след КОВИД
Снимка: в.
Приходите от осигуровки надолу с 23%
Clinica.bg

press@clinica.bg

Приходите от осигуровки спадат, а разходите за обезщетения за безработица са пораснали стремглаво заради КОВИД. Това показва анализът на Националния осигурителен институт (НОИ) за полугодието. Добрата новина е, че експертите очакват известно стабилизиране на пазара на труда в следващите месеци.

На 496,2 млн. лв. възлизат приходите от осигуровки за месец май по предварителен отчет. Това е със 146,4 млн. лв. по-малко в сравнение с април или спадът е от близо 23%, сметнали са от НОИ. Намалението е следствие на пандемията и увеличаването на безработицата. Броят на осигурените е бил 2.593 млн. през април при 2.796 млн. през март. Налице е спад от 7.2% на месечна база. Намаление се отчита при всички видове осигурени лица от частния сектор, но най-голям е спадът при работещите на трудови правоотношения в трета категория - над 187 хиляди, отчитат от НОИ. Освен съкращаването на работни места обаче, е налице и намаление на общия брой на отработените часове в икономиката, категорични са експертите.


За сметка на съкращенията


нараства броят на хората с право на обезщетение за безработица. От малко под 70 хиляди регистрирани на борсата през декември 2019 г., в средата на настоящата година хората с изплатени парични обезщетения за безработица са над два пъти повече - близо 147.5 хиляди души, отчитат от НОИ. Според тях увеличението се дължи преди всичко на българи, които не са работили в чужбина, а в страната ни.Надеждата


След април с рекорден брой заявления за безработица - над 68 хиляди, броят им намалява с бързи темпове. Това дава основание да се счита, че при настоящите прогнози за икономическото развитие и пазара на труда до края на годината входящият поток на безработните лица с обезщетения ще започне да намалява, смятат от НОИ. Не е ясно обаче дали това ще доведе до нужните приходи за изпълнение на бюджетните плащания в сферата на социалната политика, както и в здравеопазването.


Мерките


От 13 март до 30 юни НОИ превеждаше на бизнеса 60 на сто от размера на осигурителния доход за януари и дължимите осигурителни вноски. Компенсации са получили 8 411 работодатели за 157 862 работници и служители. Изплатената сума възлиза приблизително на 128.9 млн. лв., допълват от НОИ. Това означава, че приблизително 4 от всеки 10 работодатели са се възползвали от компенсациите през трите месеца. Малко по-малко от една четвърт от работодателите са ползвали мярката един месец. Най-голямата част от възползвалите се от мярката работодатели са в търговията - 26,4%, следвани от хотелиерството и ресторантьорството - 19,3%. Практически, това са секторите, които бяха най-силно засегнати от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, отчитат от НОИ.

В териториален план около една трета от работодателите и наетите и около 38% от изплатената сума са концентрирани в София. Другите области, в които има по-голяма концентрация на средства, са Бургас (7,6%), Пловдив (7,5%) и Варна (5,8%). Това е логично, имайки предвид че в тези области има най-голям брой заети лица. Освен това, в икономиката им важно значение имат преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството.


Затягат мерките и в София-област

Затягат мерките и в София-област

Учениците от 5 до 11 клас в минават на онлайн обучение, а заведенията трябва да работят на 50% капацитет и до 22 часа,  реши местният щаб
Депутати от

Депутати от "Възраждане" в НС без сертификат

Отказаха и да се тестват преди да влязат в парламента, каквито са изискванията от днес, НСО обаче не може да ги спре
Отказаха трансплантация на неваксиниран в САЩ

Отказаха трансплантация на неваксиниран в САЩ

31-годишен баща е от чакащите за присаждане на сърце, но от американска болницата го извадили от списъка
27 области в тъмночервено

27 области в тъмночервено

Средната заболеваемост продължава да се покачва и вече е 1582.23 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
12 399 са новите случаи на КОВИД

12 399 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 43 981, показват данните на Единния информационен портал
Омикрон измести Делта

Омикрон измести Делта

Новият вариант е установен при 55.1% от последните анализирани проби от НЦЗПБ
38% от учениците се обучават онлайн

38% от учениците се обучават онлайн

И децата от 5 до 12 клас в Стара Загора минават на дистанционно обучение до края на седмицата, казват от МОН
Без промяна на сертификатите у нас

Без промяна на сертификатите у нас

Скъсените срокове на документите за ваксинация важат само при пътуване в ЕС, обясни доц. Ангел Кунчев
12 области в Етап 3 на пандемията

12 области в Етап 3 на пандемията

Средната заболеваемост в страната продължава да се покачва и вече е 1505.07 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
 11049 са новите случаи на КОВИД

11049 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 885 показват данните на Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 417 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ