Анализ

Фармапазарът след КОВИД-19

10-07-2020 06:55
Пандемията провокира рязък пик в продажбите на лекарствата без рецепта, последван от дълъг застойФармапазарът след КОВИД-19
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

КОВИД-19 се отрази и на фармацевтичния пазар у нас. Противно на масовите очаквания обаче, пандемията не доведе до безкрайно увеличение при продажбата на медикаменти. Запазване на очаквания ежегоден ръст при реимбурсния пазар и рязък пик,последван от дълъг застой най-вече при търговията на лекарства без рецепта и хранителни добавки са последствията от вируса към момента. Това показват наблюденията на анализаторските и най-големите дистрибуторски фирми.

615 млн. лв. е стойността на реимбурсния пазар за първите пет месеца на годината. През първите три преди пандемията разходите на здравната каса възлизат на 368 млн. лв. и са със 17% по-високи от тези за същия период на 2019 г., сочат данните на анализаторската компания SAT-Health. Цифрите за останалите два месеца затвърждават тази тенденция, като не показват да е настъпило рязко увеличаване на потреблението и презапасяване с медикаменти, нито пък да има отлив при продажбите.


Реимбурсен пазар


„Към май месец няма спад нито в разходите, нито в броя лекувани пациенти. Анализ на пазара по бюджетни групи по месеци от началото на годината не показва промяна в разходите преди и след пандемията", категоричен е Александър Алексиев, директор на SAT-Health.

„По наши наблюдения няма сериозни промени в потреблението. В началото на извънредното положение имаше пик, който в голяма степен се дължеше на презапасяване. Последва спад, а в момента потреблението се движи в нормалните за сезона граници", коментира и Оля Василева, директор на Българската асоциация на търговците на едро, където членуват едни от най-големите дистрибутори.

„При някои Rx-продукти за момент ръстът беше впечатляващ - около 70%, т.е. ефектът от пандемията беше временен и настъпи към 13-тата седмица, след което всичко се нормализира и компенсира", казва и Аделина Любенова, собственик на „Стинг".

Подобен развой е логичен, тъй като в страната нямаше видим недостиг на медикаменти, който да провокира продължително презапасяване с лекарства сред пациентите. Като се изключи първоначалната реакция на паника, която препълни аптеките за няколко дни, след това ситуацията се успокои. Масовото пазаруване обаче засегна в по-малка част лекарствата, които касата плаща, тъй като те са с рецепти и са за различни хронични заболявания, чието потребление не се влияе от КОВИД-19. Така че отчетливият ръст на реимбурсния пазар за петте месеца на тази година не е следствие на пандемията, а се дължи на традиционните причини.

„В основата му са нарасналото потребление на скъпоструващи иновативни медикаменти, които навлязоха през 2018 и 2019 г. Забелязва се и увеличаване на продължителността на лечение на пациентите с тези терапии. Допълнително се включват и нови индикации на налични молекули, което води до допълнителен ръст на разходите", казва Алексиев.

Както обикновено, най-отчетлив е ръстът при онкологичните продукти в болниците и тези с протоколи в аптеките.

Онкология


В първата група 10 компании акумулират 87.1% от всички 256 млн. лв., колкото са разходите на НЗОК в този сегмент за петте месеца на годината. Компаниите с най-големи обеми са „Рош" – 68.12 млн., МСД – 40.57 млн., Новартис – 30.40 млн., „Джонсън и Джонсън" – 18.63 млн., „Амджен" – 17.33 млн., показват анализите на SAT. Най-разходоемките продукти са Keytruda – 40.57 млн., Avastin – 20.42 млн., Xtandi – 15.80 млн., Perjeta – 15.36 млн., Tasignia – 9.30 млн. Десетте топ продукта формират 56% от разходите на касата за онкология за петте месеца, като водещите локации са за рак на белия дроб и на гърдата.


Лекарства с протоколи


Тази група медикаменти е и вторият основен двигател на ръста на разходите на касата, като за първите пет месеца обемът й е 231.2 млн. лв., сочат сметките на SAT-Health. Близо 59% от тях се падат на 10 компании, като петте с най-големи обеми са Абви – 35.53 млн., Пфайзер – 30.63 млн., НН – 29.87 млн., Новартис – 29.32 млн., Евофарма – 14.65 млн. Петте лекарства с най-високи разходи за петте месеца пък са Humira – 17.02, Spinraza – 7.72 млн., Maviret – 10.65 млн., Eliquis – 9.95 млн., Enbrel – 7.58 млн. Увеличението на потреблението в тази група за петте месеца спрямо същия период на 2019 г. е с 24.7 млн. За сравнение ръстът при медикаментите без протоколи е 4.9 млн. лв., показват анализите на SAT-Health.

Основните двигатели на увеличението на този сегмент се дължи на три лекарства – Spinraza за мускулна дистрофия, Ruconest за ангиодем, Vimzim за синдром на Моркио. И трите медикаменти са за заболявания, които са по-редки и засягат единици пациенти. Така например касата е дала над 7.2 млн. лв. за Спинраза само за петте месеца на годината, децата, които се лекуват за тези средства се броят на пръстите на двете ръце. Основният дял от разходите при лекарствата с протоколи продължава да бъде за социално значимото заболяване диабет – 14% от всички харчове в групата, като основният дял се пада на Ново Нордиск. С тези средства обаче се лекуват около 100 хиляди души.

Свободен пазар


Малко по-различна е динамиката на свободния пазар, където влизат основно продуктите без рецепти и хранителните добавки. След първоначалния пик на търсенето им в средата на март, там е последвал дълъг отлив и застой на пазара, показват наблюденията на търговците и анализаторите.

„Динамиката е видима и характерна за хаотичното търсене на лекарства. Общо за аптечния пазар ръстът в стойност е 20%, а в обем 45% и се отнася за периода февруари-март 2020. През 11-та седмица на годината бяха регистрирани екстремни ръстове от порядъка на 170% в определени ОТС-категории. За нас, като дистрибутор, беше важно в тези десет дни на свръхпотребление да изпълним ангажиментите си, да организираме навременни доставки и да заредим аптеките, за да няма откази и паника", казва Аделина Любенова. Според нея обаче след това хората са спрели да пазаруват и това е довело включително до фалити на аптеки.

„Днес се наблюдават сериозни спадове във всички категории лекарства, не само в очакваните за превенция назални деконгестанти, аналгетици, витамини и дезифектанти. Обеднявнето на хората, ръстът на безработица и дефицитното потребление са основните причини за финансовата дупка, която се формира. Ако и летният сезон се провали, размерите на загубите за бранша могат да са пагубни не само за малкия аптечен бизнес, но и за средния", категорична е тя.

Според Александът Алексиев карантинните мерки и намалелите социални контакти са провокирали реален спад на заболеваемостта от нехронични състояния, което също намалява търсенето на продукти без рецепта. „Подобно на останалите търговски и обществени заведения и в аптеките се наблюдава спад на пациентопотока", категоричен е и той.

За резкия пик в продажбите на медикаменти тази година, последван от отчетлив застой, свидетелства и анализ на още една анализаторска компания на фармацевтичния пазар – Iqvia. Мониторинг на продажбите в 220 аптеки в страната показва аналогична крива на потреблението от началото на годината досега в различни групи лекарства – с и без рецепта. Така например само за една седмица през март има ръст от 63% в опаковки спрямо предходната на продажбите на антипсихотични медикаменти. След това обаче следва рязък спад, като потреблението е по-ниско, отколкото през миналата година като брой опаковки. Въпреки това продажбите като стойност към юни спрямо същия период за 2019 г. са по-високи с 21%. При антидепресантите обаче няма увеличение на стойността. При антихистаминовите препарати пък резултатът е минус 15%, а ри тези за астма е на плюс един.

Аналогично е положението и при медикаментите без рецепта – за възпалено гърло, кашлица, където след рязък пик в средата на март следва голям и продължителен отлив. При тях положителни резултати на ръста за шестмесечието в стойност няма, показват анализите на Iqvia.


Прогнозите


Обезпеченост с медикаменти при втора вълна КОВИД, задълбочаване на консолидирането при търговията на дребно, както и липса на промени сред основните търговци на едро, прогнозират специалистите. Съществени промени те не очакват и след реалното стартиране на електронните търгове на здравното министерство по болници. Каква е гледната точка на всеки може да видите през следващите дни в техните подробни коментари, които ще публикуваме.

ТОП-5 на компаниите като обем по НЗОК

 

Рош – 79.06

Новартис – 59.73

МСД – 47.59

Пфайзер – 41.49

Абви – 36.87

ТОП-5 на медикаментите по НЗОК


Keytruda – 40.57

Avastin – 20.42

Humira – 17.02

Xtandi – 15.80

Perjeta – 15.36

ТОП-5 на лекарствата с най-голям ръст по НЗОК


Keytruda – 15.2 mln.

Maviret – 10.592

Spinraza – 7.722

Tecentriq – 5.848

Perjeta – 4.786

ТОП-5 на компаниите с най-голям ръст по НЗОК


Roche – 14.107

MSD – 13.77

Ewopharma – 8.52

Pfizer – 7.29

Abbvie – 6.43

Източник: SAT-Healthst
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100 000 души

КОВИД мина 1200 на 100 000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
1 2 3 4 5 ... 500 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ