Лица

Медсестрата от барикадите

10-07-2020 07:52
Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тукМедсестрата от барикадите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Справедлива и пряма. Така накратко се самоопределя Мая Илиева – предводителката на белите престилки. Тя влезе в обектива на общественото внимание преди една година, когато оглави протестите на медицинските сестри и на практика стана техният лидер. Заради това беше уволнена от болницата, в която работеше. Само преди няколко дни обаче Съдът реши, че това не е правилно. Затова решихме да ви разкажем за медсестрата от барикадите.
За хората, които я познават, а и за тези, които я знаят само от публичните й изяви е пределно ясно, че в нейно лице насреща си имат човек безкомпромисен към неправдата и двойния стандарт. За нея черното няма нюанси, което съвсем не означава, че е черонгледа. Сред приятели е душата на компанията. Просто, тя е свикнала да назовава нещата с истинските им имена и да се раздава докрай за кауза, която е припознала за разрешаване на определен обществен проблем. Такъв проблем за нея е положението на медицинските сестри – неадекватно заплащане, което не навсякъде стига дори мининума по Колективния трудов договор от 900 лева.

 

„Откровеността не рядко ми играе лоши номера,

но не мога, а и не искам да се променя, казва Мая Илиева. – Вече има хора, които имах за приятели и близки, дистанцираха се от мен. Първоначално ми беше болно, но сега си давам сметка, че е по-добре да имаш по-малко, но верни, отколкото много, но не дотам верни приятели", въздъхва Мая Илиева. Тъжно й е, че макар и да поддържа отношения с тях, искреността помежду им е изчезнала. Надява се, че решенията на съда по делата, които води, ще ги увери в нейната правота. 

Визитка

Мая Илиева е родена през 1974 г. в Радомир. Завършила е техникум по електротехника и полувисшия медицински институт в Благоевград. Впоследствие се дипломира с бакалавърска степен по социални дейности за работа с деца в Югозападния университет. Започва работа през 1996 г. в кардио-инвазивния сектор на Окръжната болница в Перник. От 2000 г. започва работа в сърдечната реанимация на Националната кардиологична болница, а от 2007-ма постъпва в кардиохирургията на „Токуда" .

Преди броени дни тя осъди болница "Токуда", заради това, че беше уволнена от лечебното заведение. Делото е на първа инстанция и подлежи на обжалване. По-късно тя започна работа в държавната Белодробна болница в София, но беше отстранена и от там. Илиева има намерение да съди и това лечебно заведение.

Сега изцяло се е отдала на организирането

и структурирането на Синдиката на българските медицински специалисти, след регистрирането му в съда. За по-малко от година вече са сформирането 16 секции в страната. Пандемията обаче забави създаването им и на други места. На съмишленичките си, особено на първите в протестите, тя вярва безрезервно.

„Разбира се, вярвам и на семейството ми, което ме подкрепя в нелеките ми дни и нощи особено по време на протестите", казва Мая Илиева. Съпругът й е полицай. Случвало се е той да е дежурен, когато тя е на площада да защитава правата на съсловието. Затова и често пъти се шегуват със семейните приятели, че са

 

мъж и жена от двете страни на барикадата.

 

Това отстояние обаче не им пречи да организират домашните задължения прецизно, често пъти с точност до часове и минути. Така двамата са се уговаряли и редели дежурствата си по време на извънредното положение, за да има кой да е с дъщеря им, която завърши трети клас online.

Да играе баскетбол или да прави дълги преходи в Родопите са нещата, които Мая Илиева прави с удоволствие.

„Обичам българската природа и съм възмутена от цялата си душа на застрояването по Черноморието и мръсотиите , които някои хора си позволяват да изхвърлят в планините", ядосва се медицинската сестра. Заради тази си любов към родната природа, а и желанието да отгледа детето си в България, тя се е отказала от примамлива възможност за работа в чужбина.


Докато е в наследствената къща на село,

където семейството обича да си почива през уикендите, Мая Илиева все си намира работа в градината. Определено близостта със земята й действа релаксиращо и зареждащо. Затова и се старае всеки път, преди да потеглят обратно за София, да окопае някой храст или просто да засади цвете. Признава си обаче, че дори когато работи пак мисли за нещата, които й предстои да постигне за медицинските сестри, най-важното от които е да станат пълноправни в преговорите за подписване на Националния рамков договор. Илиева не е очарована от промяната на Закона за лечебните заведения, който вече дава право на медицинските сестри да работят самостоятелно, организирайки се в свои професионални практики. Причината е, че зад тази възможност не стои

 

никакво финансово изражение.

 

За самостоятелна дейност здравната каса не плаща.

„Ето защо трябва да имаме право на глас в договарянето на цените на клиничните пътеки. Не можем да разчитаме само на богати пациенти, които плащат на ръка. Синдикатът ни ще успее и по този въпрос", убедена е неговата лидерка Мая Илиева.


От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ