Лица

Медсестрата от барикадите

10-07-2020 07:52
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Медсестрата от барикадитеМая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
Справедлива и пряма. Така накратко се самоопределя Мая Илиева – предводителката на белите престилки. Тя влезе в обектива на общественото внимание преди една година, когато оглави протестите на медицинските сестри и на практика стана техният лидер. Заради това беше уволнена от болницата, в която работеше. Само преди няколко дни обаче Съдът реши, че това не е правилно. Затова решихме да ви разкажем за медсестрата от барикадите.
За хората, които я познават, а и за тези, които я знаят само от публичните й изяви е пределно ясно, че в нейно лице насреща си имат човек безкомпромисен към неправдата и двойния стандарт. За нея черното няма нюанси, което съвсем не означава, че е черонгледа. Сред приятели е душата на компанията. Просто, тя е свикнала да назовава нещата с истинските им имена и да се раздава докрай за кауза, която е припознала за разрешаване на определен обществен проблем. Такъв проблем за нея е положението на медицинските сестри – неадекватно заплащане, което не навсякъде стига дори мининума по Колективния трудов договор от 900 лева.

 

„Откровеността не рядко ми играе лоши номера,

но не мога, а и не искам да се променя, казва Мая Илиева. – Вече има хора, които имах за приятели и близки, дистанцираха се от мен. Първоначално ми беше болно, но сега си давам сметка, че е по-добре да имаш по-малко, но верни, отколкото много, но не дотам верни приятели", въздъхва Мая Илиева. Тъжно й е, че макар и да поддържа отношения с тях, искреността помежду им е изчезнала. Надява се, че решенията на съда по делата, които води, ще ги увери в нейната правота. 

Визитка

Мая Илиева е родена през 1974 г. в Радомир. Завършила е техникум по електротехника и полувисшия медицински институт в Благоевград. Впоследствие се дипломира с бакалавърска степен по социални дейности за работа с деца в Югозападния университет. Започва работа през 1996 г. в кардио-инвазивния сектор на Окръжната болница в Перник. От 2000 г. започва работа в сърдечната реанимация на Националната кардиологична болница, а от 2007-ма постъпва в кардиохирургията на „Токуда" .

Преди броени дни тя осъди болница "Токуда", заради това, че беше уволнена от лечебното заведение. Делото е на първа инстанция и подлежи на обжалване. По-късно тя започна работа в държавната Белодробна болница в София, но беше отстранена и от там. Илиева има намерение да съди и това лечебно заведение.

Сега изцяло се е отдала на организирането

и структурирането на Синдиката на българските медицински специалисти, след регистрирането му в съда. За по-малко от година вече са сформирането 16 секции в страната. Пандемията обаче забави създаването им и на други места. На съмишленичките си, особено на първите в протестите, тя вярва безрезервно.

„Разбира се, вярвам и на семейството ми, което ме подкрепя в нелеките ми дни и нощи особено по време на протестите", казва Мая Илиева. Съпругът й е полицай. Случвало се е той да е дежурен, когато тя е на площада да защитава правата на съсловието. Затова и често пъти се шегуват със семейните приятели, че са

 

мъж и жена от двете страни на барикадата.

 

Това отстояние обаче не им пречи да организират домашните задължения прецизно, често пъти с точност до часове и минути. Така двамата са се уговаряли и редели дежурствата си по време на извънредното положение, за да има кой да е с дъщеря им, която завърши трети клас online.

Да играе баскетбол или да прави дълги преходи в Родопите са нещата, които Мая Илиева прави с удоволствие.

„Обичам българската природа и съм възмутена от цялата си душа на застрояването по Черноморието и мръсотиите , които някои хора си позволяват да изхвърлят в планините", ядосва се медицинската сестра. Заради тази си любов към родната природа, а и желанието да отгледа детето си в България, тя се е отказала от примамлива възможност за работа в чужбина.


Докато е в наследствената къща на село,

където семейството обича да си почива през уикендите, Мая Илиева все си намира работа в градината. Определено близостта със земята й действа релаксиращо и зареждащо. Затова и се старае всеки път, преди да потеглят обратно за София, да окопае някой храст или просто да засади цвете. Признава си обаче, че дори когато работи пак мисли за нещата, които й предстои да постигне за медицинските сестри, най-важното от които е да станат пълноправни в преговорите за подписване на Националния рамков договор. Илиева не е очарована от промяната на Закона за лечебните заведения, който вече дава право на медицинските сестри да работят самостоятелно, организирайки се в свои професионални практики. Причината е, че зад тази възможност не стои

 

никакво финансово изражение.

 

За самостоятелна дейност здравната каса не плаща.

„Ето защо трябва да имаме право на глас в договарянето на цените на клиничните пътеки. Не можем да разчитаме само на богати пациенти, които плащат на ръка. Синдикатът ни ще успее и по този въпрос", убедена е неговата лидерка Мая Илиева.Афганистанката с българско сърце

Афганистанката с българско сърце

Д-р Шакилла Нури Попал три месеца не излиза от КОВИД-отделението
Хирургът с чудодейните ръце

Хирургът с чудодейните ръце

Лекарската професия е много хубава, стига да я практикуваш така както трябва - със сърце, казва проф. Никола Владов
Когато лекарят стане пациент

Когато лекарят стане пациент

30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Дора Пондалова брои часовете до смъртта на сина си, но съдбата им се усмихва - донор е намерен в последния момент
Да надхитриш онази с косата

Да надхитриш онази с косата

Д-р Митко Груев и д-р Михаил Михайлов от болницата в Добрич изтръгнаха от ръцете на смъртта две 60-годишни жени с КОВИД
По пътя към една Голгота

По пътя към една Голгота

Отец Георги Фотакиев от Варна е спасил близо 500 младежи от смъртоносната примка на дрогата
Герой по сърце

Герой по сърце

26-годишният лекар - д-р Стефан Черкезов, загива от раните си, след като спасява 47 души от горящ автобус
Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Новият директор на Александровска болница доц. Димитър Буланов е фин човек, който милее за пациентите, смятат колегите му
Рицарят на Червения кръст

Рицарят на Червения кръст

Когато помагаме, не делим хората, пред трудностите всички са равни, казва Христо Григоров
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020