Иновация

ЯМР предупреждава за Паркинсон

07-07-2020 09:30
В болница „Св. Иван Рилски“ е, има само 9 такива в Европа, казва д-р Марин Пенков
Снимка: Clinica.bg
ЯМР предупреждава за Паркинсон
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Модерен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) от най-висок клас предупреждава за опасността от болестта на Паркинсон още преди тя да се прояви. Това съобщи пред Clinica.bg д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Иван Рилски" в София. Апаратът официално ще заработи от днес - 7 юли, когато е официалното му откриване.
Основното преимущество на модерната техника е, че притежава 3Т-Тесла сила на магнитното поле. Стандартните апарати в България са с 1,5 по тази скала. Това означава, че той вижда повече в по-голям детайл много по-малки структури от тези, които другите подобни машини установят и различават.
ВИЗИТКА

Д-р Марин Пенков е eдинственият специалист по Педиатрична неврорентгенология и по Неврорентгенология с дипломи от Европейското дружество по тази специалност. Завършил е МУ-София през 2003 г. От 2004 г. е ординатор-рентгенолог в УБ „Лозенец". От 2009 досега работи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски"- София, а от 2011 г. е ръководител на отделението по Образна диагностика. От 2012 г. е асистент-рентгенолог към Катедрата по Образна диагностика към МУ - София. От 1 април 2019 г. е назначен за член на Експертния съвет по Образна диагностика към МЗ.
 В сравнение с тях за самото им установяване е необходимо несравнимо по-малко време, отколкото тези, с които сега се работи в България, поясни д-р Пенков и допълни, че към момента такива апарати има само 9 в цяла Европа.


Например, един карцином на ректума

по-старият ЯМР би открил, когато той е нараснал и значително по-трудно би видял проникването му в стената на червото, отколкото новата апаратура, която го хваща много рано и в по-голям детайл.

От своя страна, това дава възможност на лекарите да повлияят хода на лечението в много по-благоприятна посока. Освен това, монтираният в болницата ЯМР не само съкращава значително времето за скениране на цялото тяло, но и


не облъчва пациента.

По думите на д-р Пенков това го прави незаменим при оценка на терапията и проследяване на онкологично болните пациенти.

Новият ЯМР е специално конфигуриран за работа с деца. В него е зареден пълният пакет педиатрични програми за най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания при тях.


„Такова нещо се прави в твърде малко болници

в страната", подчерта д-р Марин Пенков.

Апаратурата е допълнително оборудвана с пациентски монитор и апарат за обдишване,
позволяващи прецизно проследяване на пациентите под анестезия и най-вече на малките пациенти. Подобен тип апарат ще даде и нов тласък на феталната морфология, позволявайки максимално точно и ясно скениране на плода. В апарата са инсталирани и всички последен клас програми за изследване на гастроинтестиналната система. Преимущество на новия ЯМР е и това, че прави функционална диагностика на черния дроб за

отлагане на мазнини и желязо,

както и количествена оценка на фиброзата в него. Апаратурата позволява диагностика и проследяване на всички видове заболявания на пикочо-половата система при мъже и жени, като особено внимание е отделено на обществено значимите болести като рака на простатната жлеза и шийката на матката.

Новата медицинска апаратура струва 6 млн. лева и е закупена със средства на самата болница. Пациентите не плащат изследването с нея, тъй като то се поема от НЗОК.


„Проблем за нас, като лечебно заведение е,

че ни плащат 276 лева независимо дали изследваме малкото пръстче или мозъка на пациента, подчерта д-р Марин Пенков. Проблемът е, че сумата е формрана през 2000 година, когато общо в страната е имало един или два ядрено-магнитни резонанса от много по-нисък клас", поясни д-р Пенков.


С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

Тя се прилага при автоимунната болест на Пейрони, която поразява половият член и води до еректилна дисфункция
20% са с алергичен ринит

20% са с алергичен ринит

Издават го сополите и кихавиците, ако не се лекува правилно, той може да прерасне в астма, предупреждава доц. Светлан Дерменджиев

Реконструират матки по метода рибена кост

Реконструират матки по метода рибена кост

Новият начин за възстановяване на стените им след Цезарево сечение се практикува от скоро само в АГ-болница „Шейново"
Уникална операция на недоносено бебе

Уникална операция на недоносено бебе

Лекари от НКБ са сложили стент на преждевременно родено дете 32 гестационна седмица, засега то се възстановява, но му предстоят още операции
Сваляш очилата с мултифокални лещи

Сваляш очилата с мултифокални лещи

Почивайте по 10-15 минути, след престой от час и половина пред компютъра, казва д-р Алек Топов
Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Да измерим кръвното си днес

Да измерим кръвното си днес

Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозите

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Оперират иновативно три редки заболявания

Оперират иновативно три редки заболявания

С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колит
Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето, казва проф. Емил Паскалев

1 2 3 4 5 ... 49 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ