надзор

Вадят 40 млн. от резерва на НЗОК

03-07-2020 13:26
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Вадят 40 млн. от резерва на НЗОКУвеличават всички клинични пътеки заради РCR теста, плащат повече за нормално раждане, отколкото за секцио

Касата вади 40 млн. лв. от резерва си, за да покрие разходите за КОВИД-19. Пътеката за коронавирус скача почти двойно до 1200 лв., приоритетно ръст ще има и за други инфекциозни заболявания. Това обяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Увеличават се и всички останали пътеки, за да може да се покрият разходите за PCR-тест за прием в болница и защитни средства, а гарантирането на 85% от приходите на клиниките остава до края на септември със сигурност. До решението касата да плаща PCR преди планов прием се стигна след редица сигнали от пациенти, че дадени болници искат от тях да дават пари от джоба си. 


Очаква се новите цени да бъдат разписани

в Анекс до 13 юли и да влязат в сила от 1 август. Колко точно ще е средното увеличение на пътеките, все още не се знае, правим разчети, каза зам.шефът на БЛС проф. Николай Габровски. Ръстът на разходите обаче няма да събори касата. "Разчели сме средствата в рамките на бюджета на НЗОК, за момента не наблюдаваме тревожна тенденция в приходната част и затова считаме, че предложените увеличения на цените са правилни разчетени", обобщи Жени Начева. Въпросът е, че отново не е ясно дали няма да има злоупотреби при даването на повечето средства.


Въпреки че ще получат повече пари за тестове,

клиниките няма да са задължени да изследват всеки пациент преди прием, това ще е въпрос на техен свободен избор. Дали на пациентите ще се прави PCR преди прием, остава въпрос на лекарска преценка, като в това отношение болниците имат различни политики, в много от тях е препоръчителен, за да се гарантира сигурността на пациенти и персонал, поясни проф. Габровски. Да се иска пациентът да заплаща теста, обаче не е редно, нито може да бъде условие за хоспитализация, обясни пък зам.-министър Жени Начева.

Пътеката за нормално раждане се увеличава

от 960 на 1100 лв., стана ясно още. Целта е премахването на някои диспропорции, които се забелязват при КП за секцио, съобщи Жени Начева. Парите за секцио обаче не се увеличават и остават 960 лв. "Надяваме се това да бъде полезно за бъдещите майки, да подпомогне клиниките и отделенията и да има демографски ефект", каза тя.

Надзорът заедно с Лекарския съюз е обсъдил

и евентуална промяна в механизма за отчитане на болниците, така че касата да може да плаща парите на лечебните заведения по-бързо, а не с месец закъснение, както е в момента. Очаква се от 1 август да започне въвеждането му.

 

По-голяма гъвкавост при лечението на КОВИД

 

Лекарите ще имат повече гъвкавост в преценката си в кой период пациентите с КОВИД да бъдат хоспитализирани и дехоспитализирани. Това обяви още Жени Начева след срещата с БЛС, но не даде конкретни примери при какви точно обстоятелства ще се случва това. „Допускат се различни хипотези и възможности, когато пациентът няма остро състояние да бъде дехоспитализиран и насочен към карантина в домашни условия или ако има тревожни медицински показния да бъде хоспитализиран.  По-детайлни правила за изписване се въведоха и с последната заповед на министър Ананиев. Тя дава две основания за изписване – при два последователни отрицателни PCR-теста или ако пациентът 3 дни няма симптоми, след като са минали първите 10 от появата на заболяването. Преди тези уточнения, правилата гласяха, че пациент се изписва по лекарска преценка и един отрицателен PCR-тест.

 


Изолират паралелка при случай на К-19

Изолират паралелка при случай на К-19

Маските ще са задължителни по коридорите, в класните стаи по желание
Добрич е пред хуманитарна криза

Добрич е пред хуманитарна криза

По признание на самите медици, нищожният медицински персонал в болницата има ресурс да издържи до края на месеца
Без тест за идващи от Арабските емирства

Без тест за идващи от Арабските емирства

Това гласи нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов
116 са новите случаи на КОВИД

116 са новите случаи на КОВИД

През последното денонощие са починали 12 души, в реанимация са 54, показва Единният информационен портал
Тръмп остава без ваксина за изборите

Тръмп остава без ваксина за изборите

Най-рано ще е готова през първата четвърт на 2021 г., казват медиците в САЩ

Училищата с екшън план за КОВИД

Училищата с екшън план за КОВИД

Той трябва да бъдат изготвен в първите дни на септември
Огнище в диализен център в Добрич

Огнище в диализен център в Добрич

Двама служители от Спешна помощ в Лом са заразени с КОВИД, съобщиха от РЗИ
Италия удължи карантината за българи

Италия удължи карантината за българи

От днес са задължителни маските на открито в Париж
Искаме болничен или отпуск, ако децата останат вкъщи

Искаме болничен или отпуск, ако децата останат вкъщи

В случай на необходимост от тестване за коронавирус на заразено дете или учител, тестовете да са за сметка на бюджета или здравната каса
МТСП ще определя линията на бедност

МТСП ще определя линията на бедност

Тя няма да зависи от икономически показатели, но догодина ще е поне 363 лева
1 2 3 4 5 ... 121 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020