комисия

Затягат контрола на лекарствата в болница

02-07-2020 17:13
Clinica.bg

press@clinica.bg
Затягат контрола на лекарствата в болницаДепутатите въведоха втори код за медикаментите и позволиха на касата да ги плаща, ако се ползват извън разрешителното им за употреба

Депутатите изрично забраниха на болниците да купуват медикаменти на цени по-скъпи от тези в позитивния списък, а на дистрибуторите да им ги продават. Ако някой си позволи да наруши разпоредбите, ще получи глоба от 3 до 5 хил. лв. Това стана с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХ), който парламентарната здравна комисия прие на второ четене днес. Предстои разглеждане на текстовете и в зала преди окончателното им одобрение.

На практика и сега никой няма право да търгува медикаментите над цените в позитивния списък. С поправките обаче това положение се регламентира изрично и в закона, освен в наредба, както е в момента. Осве това, ако правилото се наруши, за първи път се въвеждат глоби. Размерът им обаче е символичен - едва от 3-5 хил. лв.


Да се въведе нов, национален код върху лекарствата,

въпреки че срещу това са производителите им, решиха още депутатите. Поправката трябва да улесни изработването на система за следене на наличностите на медикаменти у нас, чрез която да се контролира реекспорта и злоупотребите с лекарства. Системата обаче не е готова и до ден днешен.


В посока ограничаване на злоупотребите са

и по-големите правомощия за контрол на агенцията „Медицински одит". Служителите в нея ще могат да проверяват съответствието в аптеките на лекарствата, които са приложени на пациентите, с тези, които са отпуснати от аптеката, когато ги плаща касата. Така ще се намалят злоупотребите с мнимите болни, чиито медикаменти веднъж плаща фонда, а втори път те стават обект на реекспорт.


Освен това депутатите не приеха ценообразуването

на медикаментите да влезе и в закона, както предлагаше Правителството. По-добре е да има гъвкавост и да остане в наредбата, мотивираха се от ГЕРБ. Единственото възражение на това беше от Валентина Найденова от БСП. Народните представители отхвърлиха и идеята на Лъчезар Иванов да отпадне механизма за отстъпки за генеричните продукти.


Медикаментите у нас ще могат да се използват

за лечение и на показания, за които не са одобрени, а касата няма да може да плаща за това, решиха още народните представители. Лечението ще се назначава от комисия от трима лекари. Поправката е в името на хората, но искаме да се гарантира и сигурността им, обясни по време на заседанието д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Народните представители одобриха

и някои козметични поправки в националната аптечна карта, с които няма да се промени статуквото и да се подобри достъпа. С тях не се предприеха и реални стъпки за установяване на забрана на вертикалната и хоризонтална интеграция на пазара у нас. Със закона за лекарствата се отхвърли и бетонирането на доплащането, както вече clinica.bg писа.ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

Заради неточности с препарати с леупрорелин пациенти получават недостатъчни дози, казват експертите

Изчистват кухите аптеки

Изчистват кухите аптеки

С над 300 са намалели регистрираните обекти в Изпълнителната агенция по лекарствата за година и половина

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване

Агенцията по храните предупреждава да не го купуване, продават го on line
ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства

ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства

Агенцията ще прегледа и проучванията за терапията на ковид с дексаметазон
Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки

Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки

Фондът разширява възможностите за лечение на глаукома и други хронични заболявания

Още лекарства в ръководството по анестезиология

Още лекарства в ръководството по анестезиология

Здравно министерство включва в задължителния протокол антидот и анестетик
Генеричните медикаменти трябва да се извадят от механизма

Генеричните медикаменти трябва да се извадят от механизма

Промените в закона за лекарствата означават, че цените трябва да са с 10% по-ниски от най-ниските в държавите членки, но тогава има опасност от оттегляне от пазара, казват от БГФармА
Още 2 млн. лв. за е-здраве

Още 2 млн. лв. за е-здраве

През 2022 г. най-накрая ще имаме информационна система, обеща министър Кирил Ананиев

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

То ще доведе до спирала, която може да накара компаниите да преосмислят доставките си с някои лекарства за България, казва Деян Денев
МЗ ще облекчава проучванията на стари лекарства

МЗ ще облекчава проучванията на стари лекарства

По-малка административна тежест предвижда проект на наредба на здравно министерство
1 2 3 4 5 ... 70 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020