ПРЕГОВОРИ

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

02-07-2020 12:18
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИДСъсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека и бързи тестове за всички пациенти
Снимка: БЛС
Бързи скринингови тестове за КОВИД-19 да се правят на всеки пациент преди прием в болница независимо от заболяването, с което предстои да бъде хоспитализиран. За това ще настоява Управителният съвет на Българския лекарски съюз при старта на преговорите с представителите на здравната каса утре, 3 юли. Това съобщи главният секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов за clinica.bg

Срещата е във връзка с предстоящото подписване на извънредния анекс към НРД, най-вече във връзка с промени в заплащането на лечението на КОВИД-19.

„Става въпрос за скринингови и имунологични тестове, както и PCR пулове, които са по-евтини от индивидуалните сега и стават много по-бързо", каза д-р Борисов. За пример той посочи имунологичните, резултатът от които става ясен в рамките на 20-40 минути.


„Вярно, достоверността им е по-ниска – 50-60 на сто,

но все пак е нещо при положение, че другите тестове са по-скъпи и резултатът е ясен след 24 часа", допълни главният секретар на БЛС.

Лекарски съюз ще настоява и за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на КОВИД-19. Сега за преминал болен по нея здравната каса плаща по 618 лева.

„Ще искаме тя да бъде увеличена около 100 процента, каза д-р Стоян Борисов. – Само по тази пътека няма фиксиран минимален престой", допълни той. По думите му възможно е съсловната организация да поиска дори цена на ден. Мотивацията за това е, че хоспитализацията на пациент с КОВИД-19 е 20 дни, което е много.
Практиката сега е след преценка на лекуващият лекар, според клинично подобрение, пациентът да покаже отрицателен PCR тест и едва след това да бъде изписан. Има обаче и случаи на

положителни резултати и на 20-ия ден,

въпреки, че клиничните им показатели са в норма. „Предлагаме тези пациенти да бъдат изписани и да останат под карантина вкъщи до отрицателен резултат на теста", каза още д-р Борисов.

Към момента от НЗОК не са коментирани исканията на БЛС за увеличаване на клиничната пътека и за поемане и на скрининговите тестове преди прием в болница.МС изсипа още антикризисни милиони

МС изсипа още антикризисни милиони

Купуват се линейки, апаратура за Пирогов, ВМА и Майчин дом
6 с КОВИД в спешна помощ в Пазарджик

6 с КОВИД в спешна помощ в Пазарджик

Няма как да спазваме препоръките на РЗИ поради липса на персонал, казват от болницата в Добрич
Нисък интерес към арр-а на НЗОК

Нисък интерес към арр-а на НЗОК

Мобилното приложение на касата за обратна връзка още не се използва широко
НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани

МЗ си поръчва нови дивани

Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица

Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

50% от медиците са психически изтощени

50% от медиците са психически изтощени

Лекарите работят повече и са по-болни в сравнение с останалите професии у нас
1 2 3 4 5 ... 128 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020