Контрол

Прокуратурата разследва фирма за развалена храна

30-06-2020 16:42
Clinica.bg

press@clinica.bg
Прокуратурата разследва фирма за развалена храна Тя се самосезира след изнесените дании, че в три столични лечебни заведения се доставя негодно меню
Прокуратурата започва проверка на фирма предоставяла негодна храна на три столични лечебни заведения. Тя се самосезира по повод разпространената информация в медиите.
Софийска градска прокуратура стартира проверка на изнесените данни, според които търговското дружество „И. – И.Г.", предоставяло некачествена храна за болни в лечебните заведения – УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов", II САГБАЛ „Шейново" и Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

Служители на фирмата информирали относно
ааа
използването на негодни продукти - мляко, плодове, зеленчуци, яйца и месо, за приготвяне на храна за тези болници. По техни думи, по изрично нареждане на ръководството на доставчика, готвачите прилагали конкретни начини за обработка на продуктите, както и в процеса на готвенето. По разпореждане на прокуратурата Регионална здравна инспекция – София, е възложено извършване на незабавни проверки – на място и по документи.

Те трябва да установят спазването на здравните
ааа
и технологичните правила при приготвянето на храната. Следва да се инспектират помещенията на фирмата, в които се приготвя храната за лечебните заведения, които се намират в района на бул. „Брюксел" в столицата. Контролните органи трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната. Необходимо е да се провери спазването на разпоредбите и изискванията на законодателството на ЕС, на националното законодателство, както и установените стандартни оперативни процедури и указанията на Министерството на здравеопазването при приготвяне на храна за болници.

Предстои да бъде изискана цялата
аааа
документация, свързана с дейността на фирмата по приготвянето на храната – протоколи от извършени проверки при даването на разрешението, протоколи от последващи проверки, както и други относими документи.

Срок за извършване на проверката – 20 дни, след което материалите следва да бъдат предоставени на Софийска градска прокуратура.Нася Ненова осъди либийските си мъчители и на втора инстанция

Нася Ненова осъди либийските си мъчители и на втора инстанция

Те трябва да и платят обезщетение от половин милион, потвърди Софийският апелативен съд
Валя Червеняшка осъди либийските си мъчители

Валя Червеняшка осъди либийските си мъчители

Съдът определи, че трябва да й се платят 500 хил. лв. обезщетение за изтезанията, на които е била подлагана

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020