решения

12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

26-06-2020 11:54
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
12 души чакат апарати за мозъчна стимулацияОбявяват конкурси за шефове на РЗОК, искат 7 години стаж, като 3 в управлението на здравеопазването
Още 12 пациенти с Паркинсон чакат за имплантиране на апарати за дълбока мозъчна стимулация. Това става ясно от публикуваната стенограма от заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 13 май. Устройствата помагат да се подобри състоянието на хората с това тежко заболяване, но са доста скъпи – струват над 40 000 лв.
Както clinica.bg вече писа, Надзорът на НЗОК е възложил на управителя на касата проф. Петко Салчев да изготви критерии, по които да се определят пациентите с право на такива апарати. Поискан е и точен разчет на средствата за медицински изделия, а също и за приходите, които събира НАП, за да се прецени колко хора с Паркинсон могат да се възползват от това право до края на 2020 г. От миналата година те се покриват от НЗОК, като предвижданията на Касата бяха, че ще плаща средно 18 устройства за мозъчна стимулация при пациенти с Паркинсон за година. Специалистите смятаха, че те са достатъчни за нуждите на България.

Желаещите обаче са се увеличили

много, затова се налага преразглеждане на ситуацията. Председателят на Наздора и зам.-здравен министър Жени Начева настоява „за всички скъпоструващи импланти и дейности, за които има централизирани комисии, да се даде такава информация", която да бъде разгледана в края на юни.

НЗОК ще обяви конкурси за директори на РЗОК в Хасково, Смолян, Пазарджик, София-град, Шумен и Бургас. „За съжаление, доста са местата, където трябва да обявяваме конкурси", заявява председателят на Надзорния съвет Жени Начева. От стенограмата става ясно, че са променени изискванията за шефовете на регионалните каси.

Те вече трябва да имат 7 години

професионален опит, от които три години стаж по специалността в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.

Надзорът разрешава на касата да закупи 28 броя копирни апарати за нуждите на НЗОК, с прогнозна стойност на обществената поръчка до 198 000 лв. с ДДС, става ясно от стенограмата. Освен това е дал разрешение на 18 болници да разширят дейността си и е отказал на 76 други лечебни заведения, като мотивите за това не са обяснени.

На заседанието си вчера Надзорният съвет е позволил да се платят в специализираната извънболнична медицинска PCR-тестове за доказване на коронавирус.

Определиха парите за работа при неблагоприятни условия

 

Надзорния съвет на НЗОК е утвърдил на последното си заседание на 24 юни средствата за болниците за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка за м. май и м. юни 2020 г. Средствата са разписани съгласно реда на „Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медикодиагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка".

Утвърдените стойности ще се отразят в сключените индивидуални договори на изпълнителите на болнична медицинска помощ в месеца на заплащането им.

 


Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Сред приоритетните направления са лечението на инфекциозните болести, обучението на специалисти и др.
ООН: Да поговорим в социалните мрежи за дрогата

ООН: Да поговорим в социалните мрежи за дрогата

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020