Контрол

Ескалира кризата в здравната система

25-06-2020 17:40
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Ескалира кризата в здравната система Източване на НЗОК, дефицит на лекарства, заради паралелен износ и нерагламентиран внос на медикаменти са част от злоупотребите отчетени в доклада на ДАНС
Задълбочава се кризата в здравната система, става ясно от доклад на ДАНС за 2019 г. Като основни проблеми се посочват дефицитът на лекарства, заради паралелен износ, свиване на предлаганите услуги от отделни държавни и общински болници, ограничени възможности за лечение и превенция. Отчитат се и порочни практики като нерегламентиран внос на медикаменти, неправомерно усвояване на средства от НЗОК, трафика на органи, фалшиви ТЕЛК-ове и др. ДАНС засяга и темата за заплахата от отказите за задължителни ваксини и от инфекциозни заболявания.

Кадровата и финансовата криза в здравеопазването се задълбочава. Същевременно от ДАНС отчитат и „високи нива на конфликтност при изработването и прилагането на мерки за решаване на проблемите и при промяната на здравноосигурителния модел". Всичко това допринася за запазване на общественото недоверие и недоволство от качеството на предлаганите здравни услуги. Всичко това намира отражение и в продължаващата тенденция към „медицински туризъм" в чуждестранни лечебни заведения. Тези процеси индуцират и схеми за трафик на органи за трансплантации в чужбина.


Запазват се негативните явления


Докладът на ДАНС отчита редица проблеми, които остават нерешени. На първо място се посочват ограничените възможности за превенция и лечение, особено на детските и социалнозначимите заболявания. Същевременно се наблюдава свиване на обема на предлаганите медицински услуги в отделни държавни и общински лечебни заведения. Отчита се и несвоевременна и некачествена диагностика както при при доболничната, така и при болничната медицинска помощ. Налице са и порочни практики като неправомерно усвояване на средства от НЗОК от страна на лечебни заведения, злоупотреби с публични средства за лекарства и медицински изделия, нарушения при определяне степента на инвалидност и др.

Акцентира се и върху лекарствените дефиците, заради паралелния износ. Той трябваше да бъд е пресечен с е-системата за лекарства, която обаче все още не е готова. Същевременно проблем представлява и изтегляне медикаменти от българския пазар поради икономическа нецелесъобразност за фирмата-производител или вносител и др. „Чрез онлайн платформи и „куфарни търговци" се внасят лекарства, по отношение на които не се извършва необходимия контрол, а в отделни случаи – такива, забранени за употреба в ЕС", пише в доклада.


Вaксини 


Като негативна и устойчива се отчита тенденцията към неспазване на задължителния имунизационен календар. Увеличават се т.н. „антиваксъри", което е силно рисково в контекста на масовата миграция от зони с трайни дефицити в имунизационната защита. Като опасност се отчитат и възникващите в света огнища на нови и силно заразни вирусни заболявания, които в контекста на глобалното движение на хората, ще са все по-голяма заплаха. „Разходите за организация на лечението на заразените, превенцията и карантинните процедури вероятно ще наложат натиск върху бюджетите, в т.ч. необходимост от допълнително преразпределение на ресурси към сектор „Здравеопазване", посочват от ДАНС.


Акции 


ДАНС посочва три свои акции за пресичане на злоупотреби през 2019 г. През февруари е пресечена пресечена престъпна дейност, свързана със съхраняване на опасно за здравето вещество с цел търговия. Тя е в резултат на съвместни действия на ДАНС и МВР и под надзора на Окръжната прокуратура в Разград. Открит и иззет е стъклен съд, който предполагаемо съдържа опасно за здравето вещество. Задържано е едно лице и е образувано досъдебно производство. През ноември пък е пресечено източване на НЗОК в Пловдив. В резултат на това са нанесени щети в размер на около 500 хил. лв. от нерегламентирано изписани и получени скъпоструващи лекарства. Участвалите в схемата са въвеждали в заблуждение служители на НЗОК и магистър-фармацевти от гр. Пловдив относно необходимостта от провеждане на лечение със скъпите медикаменти, които се изплащат от Касата. По случая е образувано досъдебно производство. Пресечена и е и злоупотреба в Хасково отново свързана с неправомерно усвояване на пари от НЗОК. Този път чрез съставяне на документи с невярно съдържание за извършени дейности влечебно заведение. Образувано е досъдебно производство за престъпление.


Досъдебни производства


Образувани са и редица други досъдебни производстав за фалшиви ТЕЛК-ове, опорочаване на процедурата по осиновяване с цел лично облагодетелстване на длъжностно лице. От ДАНС посочват и случай на организирана престъпна група, осъществяваща схеми за международнидоставки на медикаменти с незаконен произход, нерегламентиран внос и търговия с лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба у нас.


Сигнали 


Сезирани са компетентните институции по редица сигнали като нарушаване на медицински стандарти и незаконна дейност на лечебно заведение, в резултат на което е настъпила смърт на пациент; нерегламентирана продажба в дрогерии на лекарствени продукти, получаване се облага от членове на ТЕЛК- комисии за определяне на степен на инвалидност. Сигнали са подадени и за сключване на неизгодни договори за лечебно заведение с медицински център, което води до ощетяване бюджета на съответната болница и НЗОК, прекъсване на бременност от лекари в нарушение на медицинските стандарти и правила за добра медицински практика и последващо изготвяне на документи с невярно съдържание. Порочните практики включват още фиктивно назначаване на специалисти в лечебно заведение, отчитане на фиктивна медицинска дейност по скъпоплатени клинични пътеки в лечебно заведение, злоупотреба с лични данни от държавно дружество в сферата на здравеопазването и др. Даден е пример и с опит за неправомерно усвояване на средства от бюджета на Фонд научни изследвания за проект за изследване на болестта на Алцхаймер.



Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани

МЗ си поръчва нови дивани

Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица

Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

50% от медиците са психически изтощени

50% от медиците са психически изтощени

Лекарите работят повече и са по-болни в сравнение с останалите професии у нас
Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
Ангелов се отказа от реформа

Ангелов се отказа от реформа

На фона на пандемия няма как да се направи, трябва широк политически косенсус, каза здравният министър

МЗ ще плаща за заразно болните

МЗ ще плаща за заразно болните

Държавата да има право да субсидира лечението на инфекциозни болести, подобно на спешна помощ, предлагат от ГЕРБ
1 2 3 4 5 ... 227 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020