проучване

Всеки втори не спортува, защото няма време

24-06-2020 12:50
У нас най-практикуван е фитнесът, с напредване на възрастта хората все по-малко се движат Всеки втори не спортува, защото няма време
Clinica.bg

press@clinica.bg
Липсата на време е най-честата причина, поради която българите не спортуват. В тази група попадат 46% анкетираните в проучване по поръчка на Министерство на младежта и спорта. На второ място нашенци не спортуват, защото нямат мотивация-36% и на трето, защото здравословното им състояние не го позволява-23%. Фитнесът е най-практикуваният спорт у нас, а с напредване на възрастта хората все по-малко се движат, показват още резултатите от изследването.


Деца


Най-младите българи между 14 и 17 години спортуват най-активно – 81%. Делът сред децата между 5-13 години е 57%. Момчетата спортуват повече от момичетата – 63% на 52%. 47% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24% от тях, а 18% повече от три пъти седмично. Футболът е практикуван в най-голям дял от подрастващите – 24%. 14% от родителите посочват, че детето им практикува колоездене, а 10% плуване. Сред практикуваните спортове са народни танци, лека атлетика и т.н. Очертава се голямо разнообразие от видове спорт сред българчетата между 5 и 13 години. При неспортуващите водеща причина според родителите е, че детето им е малко.


Младежи


29% от българите на възраст над 14 години посочват, че спортуват. С нарастването на възрастта процентът на спортуващите българи намалява. Фитнесът е най-практикуваният спорт – 33%. Хората на възраст 18-29 г. и 30-35 г. най-често практикуват фитнес. Сред най-предпочитаните се отличават спортове като колоездене и футбол. Практикувате на спорт два или три пъти седмично е най-честият отговор – съответно с дялове от по 30%. 19% спортуват един път седмично, а същият дял повече от три пъти седмично.


Възрастни 

Възрастните хора над 65 години, които спортуват, в най-голям дял практикуват спорт на открито. В селата най-голям дял спортуват на открито като анкетираните посочват, че в голяма степен това се дължи на липсата на спортни обекти в тези места. 13% от спортуващите са членове на спортен клуб, в който практикуват спорт. 87% от спортуващите посочват, че не са членове на спортни клубове. 44% от хората посочват, че в населеното място, в което спортуват има добра спортна инфраструктура, а 35% са на обратното мнение. В областните градове в най-голям дял 60% са на мнение, че има добра спортна инфраструктура, а едва 22% са на противоположното мнение. В София 37% смятат, че има добра спортна инфраструктура.


Рехабилитация при КОВИД и инсулт

Рехабилитация при КОВИД и инсулт

През последните месеци специалистите се занимават основно с пациенти, преболедували коронавирус, казва Стоян Стоев
Пътят навътре към себе си не е лесен

Пътят навътре към себе си не е лесен

Йога ни помага да успокояваме ума си във време на несигурност, каквото е сегашното, казва Мирослава Владимирова

Не изтощавайте организма при тренировка

Не изтощавайте организма при тренировка

Никога не се предавайте, дори да сте уморени, болни, натъжени, борете се и не сваляйте гарда, казва Благой Калпачки

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ