лекарства

Определят цени на лекарства по нов начин

24-06-2020 17:45
Clinica.bg

press@clinica.bg
Определят цени на лекарства по нов начинПромени в наредба ще връщат фармакомпаниите в търговете, сега не искат да продават под себестойността
МЗ предлага промени в Наредба 34, които ще позволят някои лекарства за инфекциозни заболявания да се върнат в аптеките и болниците. Става въпрос за медикаменти, заплащани от държавния бюджет за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Ведомството дава възможност те да се продават на малко по-високи стойности, заради ръст в цените на суровините заради пандемията. Сега компаниите не участват в търговете, защото трябва да продават под себестойността и пациентите остават без терапия.
От здравното министерство отчитат, че към момента в световен мащаб се наблюдава увеличаване на цените на суровините, използвани в производството на лекарствени продукти заради пандемията от коронавирус и икономическите рестрикции. У нас обаче се взема предвид стойността на медикаментите от предходно договаряне, което създава трудности за някои фармацевтични компании.

„Това нормативно изискване

принуждава производителите на тези лекарствени продукти да не участват в търговете, тъй като не могат да реализират печалба, а дори напротив – биха претърпели значителни икономически загуби", мотивират се от министерството. Затова вече цените на единица лекарствено вещество от предходното договаряне ще отпаднат, а ще се определят „чрез групиране, в което не участват лекарствени продукти на други притежатели на разрешение за употреба, като се взема най-ниската стойност". Тя ще се изчислява на база цена за същия лекарствен продукт по международно непатентно наименование със съответната лекарствена форма, заплащана от обществените фондове на няколко референтни страни, обясняват от МЗ.

 

„Целта на проекта е да се преодолее

съществуващото затруднение при закупуване на лекарствени продукти, предназначени за лечение на инфекциозни заболявания, за които липсва алтернатива за лечение с други лекарствени продукти", подчертават от МЗ. И допълват, че новите разпоредби са съобразени с настъпилите икономически промени в световен мащаб, дължащи се на пандемията. Според МЗ предложените промени са обвързани с осигуряването на лекарствени продукти без алтернатива. „В резултат на предложения механизъм за определяне на стойността на тези продукти се очаква да се преодолее възможността от прекъсване на терапията на нуждаещите се пациенти", заявяват от здравното ведомство.

Според МЗ предложения проект няма да окаже финансово въздействие върху държавния бюджет за 2020 г. Такова ще има за 2021 г., тъй като стойността по договорите за доставка на лекарствени продукти, сключени през 2020 г., ще се заплаща до средата на първото полугодие на 2021 г. След това е изчислено, че увеличението ще е минимално.

„Анализът показва, че разликите в процентно

съотношение между посочените стойности за заплатените лекарствени продукти за 2018 и 2019 г., са съответно 0,63% и 0,54%. Това означава, че дори и след приемане на предложената промяна, няма да е налице съществено увеличение при изразходването на финансови средства за лекарствените продукти, които са единствени в международно непатентно наименование, закупувани по реда на Наредбата", категорични са от здравното министерство.
Проектът за промени в наредбата е качен на сайта на МЗ за обществено обсъждане до 23 юли 2020 г.Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват

Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски

Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16%

Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020