Мерки

ООН: Да поговорим в социалните мрежи за дрогата

26-06-2020 07:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
ООН: Да поговорим в социалните мрежи за дрогата26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици
„По-добри знания за по-добри грижи". Под това мото ще отбележим тази година 26 юни - Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Целта е всички хора по света да могат да изразят своята съпричастност в битката с разпространението на наркоманията, като се засили информацията в социалните медии за вредата от наркотиците.
Датата 26 юни е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици. От организацията отчитат, че напоследък информационното пространство е „заразено" с различни видове дезинформация. Затова UNODC (Службата на ООН по наркотиците и престъпността) насърчава отделните хора, организациите с нестопанска цел, частния сектор и държавите членки да се включат в нейната кампания в социалните медии, за да отбележат този ден, съобщи НЦОЗА.

 

Редовната употреба на наркотици

води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза и дори смърт. Тенденците обаче показват, че засега не се справяме достатъчно добре с този проблем. У нас последните официални изследвания на употребата на опиати са от 2016 г., като данните са цитирани в Националната стратегия за борба с наркотиците 2019-2023 г. Те показват, че над 550 000 души (на възраст 15-64 години) са пробвали поне веднъж в живота си някаква дрога, което е 11,2% от тази възрастова група. Делът на хората, употребяващи наркотици, сега е най-висок в сравнение с всички други предходни години, когато са правени проучвания. През 2005 г. те са били 5,2%, през 2007 г. - 6,4%, през 2008 г. - 8,6% и през 2012 г. 8,3%.


Най-масово употребяваното наркотично

вещество е марихуаната. 8,1 % или между 337 900 и 416 585 души от анкетираните са го опитали поне веднъж в живота си. Хероинът все още е най-силно свързаният с проблемна употреба наркотик, но постепенно използването му намалява. На второ място по разпространение са веществата от групата на стимулантите: екстази – 2,1% (приблизително 78 688 – 115 718 души), амфетамини – 1,5% (приблизително 50 916 – 87 950 души), кокаин – 0,9% (приблизително 27 772 - 55 545 души) и метамфетамини – 0.3% (приблизително 4 629 – 23 144 души).

Младите хора на възраст между 15 и 34 години представляват около 81.5% от всички лица във възрастовия диапазон 15-64 години, които поне веднъж в живота си са употребили някакъв вид дрога. 26.2% от учениците от 9-ти до 12-ти клас също са пробвали поне веднъж някакво наркотично вещество, показват данните.


Нараства и броят на хората, които са потърсили

помощ в болница след употреба на наркотици и други упойващи вещества. Данните на Националния център по обществено здраве и анализи за първото тримесечие на 2020 г. показват, че повече деца до 15 години получават интоксикации след употреба на алкохол и наркотици, отколкото тези на 17 години. Общият брой на алкохолните отравяния за този период от годината са 2339 души. Интоксикация от наркотици са имали 379 души, а от комбинирани психотропни вещества – 174 души. Подобни проблеми са имали и деца до 15 годишна възраст, 22 момчета и 15 момичета са потърсили медицинска помощ.Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Сред приоритетните направления са лечението на инфекциозните болести, обучението на специалисти и др.
12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

Обявяват конкурси за шефове на РЗОК, искат 7 години стаж, като 3 в управлението на здравеопазването
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020