коментар

Идват пациенти с усложнения след инфаркт

23-06-2020 07:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Идват пациенти с усложнения след инфарктХората са имали симптоми, но не са търсили своевременна помощ от страх, казва доц. Калустян
Пандемията от Ковид-19 изненадващо намали броя на хората с инфаркти. В периода на изолация силно са редуцирани и посещенията в лечебно заведение на хората с кардиологични проблеми, показва анализът на „Индекс на болниците". При тези пациенти обикновено става дума за спешни или неотложни състояния. Какви са причините за това попитахме доц. Каркис Калустян, специалист в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна", София.
- Доц. Калустян, изолацията намали случаите на инфаркт. Какви са причините, според вас?

 

- Най-вероятната причина за намаляване на инсултите е страхът на пациентите да ходят в болница и в някаква степен това води до неглижиране на всички останали симптоми, включително и на свързаните със сърдечно-съдовата система. Това е основният проблем за по-малкия брой инфаркти, които са регистрирани в този период. Сигурен съм, че хората са имали симптоми за инфаркт, но не са търсили своевременна помощ. Сега в момента идват два пъти повече пациенти с прекаран инфаркт с давност над 20 дни. Така че най-вероятно част от причините са свързани с неглижиране на симптомите или страх, свързан с коронавирусната инфекция.

- Анализ на "Индекс на болниците" показва, че най-голям е делът на хората с кардиологични проблеми, които са отложили посещението си в лечебно заведение през първите 4 месеца на тази година. Какви рискове крие това?

- Основният риск е свързан с изостряне и влошаване на съществуващи сърдечни заболявания, поради отлагане на планирани интервенции, на планови процедури, включително и посещения при кардиолог. А тези болести са изключително висок процент в България . Така че това е единият проблем. Вторият е свързан с по-малката честота на хванати навреме случаи на остри състояния, поради същата причина. Според мен това са двата основни проблема в кардиологията и смятам, че изследването на Галъп отговаря на реалността, тъй като специално броят на пациентите с остри инфаркти е поне с 60-70% надолу, което най-вероятно не означава, че тези хора не са получавали такъв инцидент през този период, а че просто се регистрират много по-късно.

- Пандемията накара хората да забавят ритъма, няма го забързаното ежедневие и стресът от него. Може ли това да е причината за намаляване броя на сърдечните инциденти?

- Възможно е да има и някакво позитивно положение карантината, но аз не съм убеден дали няма обратния ефект, свързан с преобладаващия допълнителен стрес при немалка част от хората заради КОВИД-19. Това е малко спекулативно казано, ако имах кристална топка щяхме да знаем точно всичко. Но реалността е такава. Нямаме ясни данни дали това, че обявиха извънредно положение, че част от хората не работеха, е оказало по-скоро позитивно или по-скоро негативно влияние. Според мен става въпрос за второто. Не малко хора си загубиха работата, намалиха се доходите на част от населението и би трябвало това да води до негативен ефект.

- При Вас в „Св. Анна" има ли такова намаление на инфарктите?

- Абсолютно, ние сме част от правилото. При нас няма изкючения ситуацията е същата, каквато е в 90% от болниците в страната. Особено в тези, в които постъпваха пациенти с коронавирус.

- Сега има ли бум на инфарктите и на сърдечно-съдовите заболявания след премахване на ограниченията?

- Сега определено има бум, особено през последния месец. От средата на май и началото на юни има много по-голяма честота на инфарктите, като за съжаление голяма част от тях вече са с усложнения, защото са с давност във времето. При тях ние вече регистрираме и се борим с усложненията на самия инфаркт.

- Оказа се, че хората с хипертония са най-застрашени при КОВИД. На какво се дължи това?

- Свързано е пряко с механизма на разпространение на инфекцията и действието на коронавируса. Вече е широко коментирано, че проникването в клетката става чрез системата на един конвертиращ ензим. Пациентите с хипертония приемат лекарства, които въздействат също върху тази система. Така че най-вероятно затова голяма част от хората, които имат коронавирусна инфекция, всъщност са и хипертони. Това е допълнителен рисков фактор, макар че не мисля, че е най-важният. Все пак става въпрос за хронично заболявания, но то не е от най-тежките, особено ако има добър контрол на кръвното налягане. Може би защото голяма част от популацията в България е с хипертония, на това се дължи големият брой на хората с това заболяване, при които е регистрирана и КОВИД-инфекция.

- Имате ли конкретни препоръки за лечението на хората с високо кръвно и наличие на коронавирусна инфекция?

- Общо-взето се следват стандартните препоръки за лечение на коронавирусната инфекция. В началото имаше няколко публикации, основно от Китай, които бяха свързани със спора дали тези пациенти трябва да продължат да си вземат блокерите, които са част от лечението на хипертонията. Финално се оказа, че няма абсолютно никакъв проблем и хората задължително трябва да си пият лекарствата. Така че няма някакви конкретни препоръки по отношение на лечението, както няма и някакви контраиндикации по отношение на определени лекарства за хипертония при пациенти с КОВИД.

- Какво е мнението Ви, как се справяме с предпазването от заразата с КОВИД-19? Адекватни ли са мерките?

- Според мен се справяхме до преди две седмици. Сега не мисля, че го правим, имайки предвид статистическите показатели по отношение на новорегистрираните случаи. Според мен е добре малко да се затегнат мерките, може би не в този смисъл, в който бяха, но в момента е прекалено либерална ситуацията. На хората им се струва, че всичко е приключило, което според мен ако продължи така, ще има негативни последствия. Но това е лично мнение, дано да не съм прав.

- Вярвате ли, че хората ще започнат да посещават болниците и има ли гаранции, че няма да се заразят в тях?

- Единственото доказано като факт е, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания са сред най-застрашените групи за по-тежко протичане на КОВИД-19, но в случая при нас важи принципа колкото по-навреме, толкова по-добре. Ако няма някакви сериозни причини за отлагане, е по-добре да се посещава навреме лекарят или здравното заведение, за да бъдат диагностицирани пациентите и лечението да става своевременно. В болниците се вземат сериозни мерки срещу заразяване с КОВИД, същото е и при колегите в доболничната помощ, но все пак това е въздушно-капкова инфекция и крие риск от заразяване дори при строги мерки. Така че никой не може да даде пълна гаранция, но не трябва здравето да се занемарява.24 депутати глобени за липса на маски

24 депутати глобени за липса на маски

6 са от ГЕРБ, от ДПС и ВМРО са изрядни
КОВИД-19 отново в шивашки цех и спешна помощ

КОВИД-19 отново в шивашки цех и спешна помощ

Ново огнище – в Кричим, 33 за положителните проби
Случите на КОВИД-19 минаха 5000

Случите на КОВИД-19 минаха 5000

Новите заразени са 165, двама са починали, показват официалните данни
Какво следва – Ананиев в дискотека?

Какво следва – Ананиев в дискотека?

Не е ли по-добре да ограничим чалгата в държавата и да спазваме трите "Д"

Раздават 12 000 маски на мача за Купата на България

Раздават 12 000 маски на мача за Купата на България

Табели напомнят на феновете да пазят дистанция
Погват софиянци за маски

Погват софиянци за маски

Здравни инспектори и полицаи тръгват на масови проверки по градския транспорт и помещения на закрито
Един е с КОВИД-19 в Инспекцията по труда в Кюстендил (ОБНОВЕНА)

Един е с КОВИД-19 в Инспекцията по труда в Кюстендил (ОБНОВЕНА)

Разпространение на инфекцията не е допусната, казаха от ГИТ
400 души на мача може да са с КОВИД-19

400 души на мача може да са с КОВИД-19

Отварянето на баровете и дискотеките трябваше да се отложи във времето, казва д-р Александър Симидчиев
МЗ ще купи още 42 000 Real-time PCR теста за КОВИД

МЗ ще купи още 42 000 Real-time PCR теста за КОВИД

За целта правителството одобри договор с компания от Република Корея
Приеха промените в мярката 60/40

Приеха промените в мярката 60/40

Над 1 млрд. лв. безвъзмездно ще получи бизнесът, каза Борисов
1 2 3 4 5 ... 96 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020