лица

Магията на Новолунието

12-06-2020 07:01
Д-р Айча Заралиева живее в два паралелни свята – на Хипократ и ПегасМагията на Новолунието
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждането, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. За разкош! Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние, а тя живее едновременно в два свята.
Тя е завършила медицина в МУ – София през 2011г., и здравен мениджмънт през 2013г. в УНСС – София. През 2016г. придобива специалност физикална и рехабилитационна медицина. Работи в ИСУЛ, а от 2017г. е асистент в Катедрата по физикална медицина и рехабилитация на МУ – София и в колежа „Йорданка Филаретова". Но в същото време е автор на няколко стихосбирки. Нейни текстове са отпечатвани в различни вестници, списания и сборници, както и в популярни онлайн издания. 

Родена е на 1 април в Търговище.

Майка й е магистър-фармацевт, вуйчото е зъболекар, а повечето братовчедите – лекари, така че е прекарала първите си съзнателни години сред хора, свързани с медицината. „Отраснах с техните истории и спомени за студентските им години в София и това беше единствения възможен професионален избор пред мен", усмихва се тя. Само че дали е точно така? Името Айча за внучката си предлага дядото. То е с арабски произход и означава Новолуние. Майка й го харесва веднага, защото е звучно и красиво. А приятелите й днес са категорични, че с такова име няма как да не станеш поет. И действително Новата Луна насочва Айча към перото. Започва да пише още като малка, после работи за областния вестник „Знаме", прави репортажи, интервюта. И така продължава 10 години. „Работата като журналист ми харесваше, защото е разнообразна и интересна. Срещаш се свсякакви хора, виждаш по друг начин събитията, света, но въпреки това ме влечеше повече медицината. И да си призная, подходих прагматично. Реших, че ако стана лекар, мога да продължа да пиша, но ако избера журналистика или филология, няма как да лекувам хората. Струва ми се, че така се получиха нещата. Признавам си, никога не съм съжалявала за професионалния си избор", откровена е д-р Заралиева. Така Хипократ побеждава Пегас, но въпреки това Айча не изоставя пътя на думите. Пише поезия и проза – въпрос на настроение. А то се мени непрекъснато, точно като приливите и отливите.

 

Към професията се насочва лесно,

но със специалността не е точно така. В студентските години се интересува от психиатрия, анестезиология, дерматология, а голямата й любов е патоанатомията. „Дори бях приета да специализирам, но както майка ми се шегува, в крайна сметка избрах живота", смее се Айча. И обяснява, че е търсела специалност, която да й дава възможност да се среща с повече хора, а не да се затвори в един кабинет и да преглежда, примерно само сърца. Щастлива е, че работата на физиотерапевта помага на хората, които вече са преминали през най-страшното, да си стъпят на краката – в буквалния и в преносния смисъл. Подобрява качеството им на живот, връща ги към ежедневието, което са имали преди да им се случи инцидентът или тежкото заболяване. „Хареса ми тази идея. Това ми носи удовлетворение", категорична е д-р Заралиева. Но смята, че специалността им е пренебрегвана. „Проблемът е всеобхватен. На първо място се подценява изобщо медицината, а нашата специалност – съвсем. Често се чувствам по-оценена от пациентите като лекар и специалист, отколкото от колегите. Случва се, когато болен отиде да си поиска направление за физиотерапия от личния лекар, той да откаже. Надявам се, че това ще се промени", подчертава д-р Заралиева. Хубавото е, че има интерес както от пациентите, така и от младите лекари.


Казва, че пандемията от коронавирус

наистина е изплашила хората. „В самото начало аз също бях объркана, защото не знаехме за какво става въпрос. Когато мина време, когато се натрупаха научни публикации, когато бяхме наясно какъв е този враг между нас, мисля, че се успокоихме доста", признава лекарката. Допълва, че сега, когато отново се завръщаме към нормалния си ритъм на живот, усеща едно притеснение в пациентите, особено когато трябва да направят курс по физиотерапия. Причината е, че лечението е продължително, няма как човек просто да отиде, да се прегледа и да си тръгне. Но животът продължава и хората постепенно се успокояват и се връщат към нормалния си ритъм. „Винаги се опитвам да вярвам в доброто, но не съм оптимист, че пандемията ще ни промени положително. Много се надявах, че ще си вземем поука, че ще се научим да спазваме елементарни правила, поне да не влизаме в личното пространство на другия – нещо, с което българинът има огромен проблем, но се оказа, че не е точно така. Хората в момента си карат, както си беше и преди. Което ме натъжава, но това са фактите", казва тя.


Д-р Айча Заралиева е интересен човек,

обича да изненадва хората, а и себе си. В поезията търси красивото, въпреки че в живота не всичко е такова. Разбира се пише за любов, за раздяла, но в стиховете й не липсват и социалните теми. Среща героите си на улицата – бездомници, самотни хора, просяци, а и в практиката си. „Намирам връзка между работата и писането. То е моят отдушник, моят начин да преодолявам неприятните неща. Защото те съществуват в живота. Сблъсквам се всеки ден с болката на пациентите, а тя трудно се преодолява," разказва Айча. Споделя, че преработва натрупания страх в погледа на пациента в стихове.

Смее се, като говорим за екзотичното й име. Държи да подчертае, че баща й не е арабин. Просто дядо й е завършил духовно училище и доста добре владее арабски. Затова сега върви по лунната пътека. Не вярва в кармата. Определя себе си като сериозен човек, който обаче винаги се усмихва, особено пред пациентите. „Винаги се опитвам да им показвам позитивната страна на нещата, защото знам, че това е най-доброто за тях. Въпреки че аз съм един доста краен реалист, дори на моменти вървя в сивия сектор. 

Но признавам, че съм се убедила с времето - с усмивка нещата се случват по-лесно", откровена е Айча. Освен с писане, си почива най-добре с приятелите. Обича да пътува. Няма любими дестинации, достатъчно е да се набележи пътеката. И това най-много й е липсвало по време на изолацията. Сега обаче светът се отваря и надеждата отново се появява от всякъде. Няма значение малки или големи са разходките, важното е да са с хубава компания, категорична е младата лекарка. Така че е ясно какво ще си пожелае на новолуние, а тогава магията се случва. 

***

Мъжът, който продава гевреци

на входа на една болница

ме поздравява всяка сутрин.

Без да ме познава.

Без да му купувам стоката.

Без да очаква нещо в замяна.

Усмихвам му се всеки ден,

а той остарява от днес до утре.

Само добротата му разсича

по-силно от бръчките

старото му лице,

а той замества слънцето

в най-мрачните утрини.

 

 
От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ