проучване

Притеснения за доходите изместват сраха от зараза

10-06-2020 14:17
Clinica.bg

press@clinica.bg
Притеснения за доходите изместват сраха от заразаТова показва проучване на Галъп интернешънъл, извършено по телефона между 4 и 7 юни
Страховете от зараза с коронавирус постепенно утихват. Изместват ги притесненията за личните финанси и икономиката на страната. Това показва проучване на Галъп интернешънъл, извършено по телефона между 4 и 7 юни. Използвана е национална извадка от 850 души на възраст над 18 години.
Около 51% от анкетираните се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавируса. Два месеца по-рано това мнение са подкрепяли 18 на сто повече от анкетираните. Сега 48% по-скоро не се боят или съвсем не се боят (при 27% преди месец), сочат данните. В същото време намалява делът на тези, които смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена, сега те са 58 на сто от запитаните при 72% преди два месеца. 

72% смятат, че заплахата от коронавирус

у нас е вече под контрол, 24% обаче са на обратното мнение, но данните предхождат новините за огнища на заразата в някои градове. Явно в обществото е настъпило известно успокоение, макар и делът на тревожните да остава значим, смятат анализаторите.

Общо 77% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с пандемията, констатират социолозите. В същото време сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.


64% казват, че ограничават посещения

на кино, театър, концерти. 55% казват, че ограничават ходенето по заведения; също толкова – по молове и по спортни събития; пътувания в страната и събирания ограничават по 54%; 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи. Разбира се, повечето от тези отговори съдържат и доза декларативност, но в същото време показват, че има обществена съзнателност. Последното става особено важно сега, когато има опасения заради появяващи се огнища на инфекция.

51% от запитаните свидетелстват, че доходите им са намалели заради коронавируса. 61% очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35% са с противоположни очаквания. В тези данни обаче вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза. Българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация.

Цялото проучване с графиките вижте тук51% искат падане на ограниченията за пътуване в чужбина

51% искат падане на ограниченията за пътуване в чужбина

Масовото съзнание по отношение на КОВИД-19 вече показва белези на нормализация, сочат анализи на „Галъп интернешънъл"
Да бъдем отговорни

Да бъдем отговорни

Тежките наказания за неспазване на карантина са необходими, защото самодисциплината не е най-силната ни страна. Изрази от рода „мен не ме е страх" не са проява на смелост, а на егоизъм. Защото, ако заразим някой друг, той или тя може и да нямат нашия късмет. Това написа в страницата си във Фейсбук социалният министър Деница Сачева.
Бурна година в здравния сектор

Бурна година в здравния сектор

Промените ставаха под натиска на улицата след протести и стачки
При проблем с детето звънете на джипито или на 112

При проблем с детето звънете на джипито или на 112

Колегите в спешна помощ са обучени и могат да дават инструкции какво да се направи до пристигане на екипа
Въпросът с доплащанията остава

Въпросът с доплащанията остава

Парите в бюджета на НЗОК са повече, но отиват в една нереформирана система, каза Андрей Дамянов
Информираното съгласие в болниците е формално

Информираното съгласие в болниците е формално

Взаимоотношенията между лекар и пациент са доста трудни, казва Веска Събева
Хубаво, но не много!

Хубаво, но не много!

Перничани имат уникален лаф. Каквото и да ги попиташ, те отговарят: „Хубаво е, ама не много". Нещо подобно може да се каже и за новия здравен модел на министър Кирил Ананиев. Защото той наистина предвижда промени в несъвършенната ни здравна система, но дали са за добро?
650 делегати на конгрес са много

650 делегати на конгрес са много

Парламентарната здравна комисия гласува на първо четене промените в Закона за съсловната организация на фармацевтите. Те бяха подкрепени от МЗ и от БФС, но се оказа, че не се харесват на всички колегии. Дебатът дали са необходими разкри коренно противоположни позиции. Подкрепя ли МЗ измененията, попитахме зам.-министър Бойко Пенков.
Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Целят нарушаване на добрата медицинска практика във физикалното лечение и рехабилитацията
Бъдете все така отдадени на благородната си мисия

Бъдете все така отдадени на благородната си мисия

С ваша помощ българските семейства сбъдват мечтите си да бъдат родители, казва Кирил Ананиев
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Октомври 2020 Предишен Следващ