Мерки

Дезинфекцират с UV-лампи в „Св. Иван Рилски“

10-06-2020 13:09
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дезинфекцират с UV-лампи в „Св. Иван Рилски“Столичната болница ще се сдобие и с външен асансьор, правителството отпусна терен за него
УМБАЛ „Св. Иван Рилски" добави към мерките, които взима за недопускане на заразяване с КОВИД-19 на територията на болницата, пет нови UV-C лампи за дезинфекция на повърхности и въздух, които са последно поколение, съобщиха от речебното заведение. От правителствено решение днес пък стана ясно, че болницата ще изгради и въниен асансьор за удобство на пациентите.
Ултравиолетовите лампи убиват в рамките на 5 минути 99,5% от всички микроорганизми в това число и вируси, което ги прави незаменими в настоящата пандемична обстановка, обясниха от болницата. 

Три от уредите са подвижни. Заедно с късия им период на действие това позволява да се стерилизират неограничен брой помещения.

В зависимост от мощността на лампата

тя може да се използва за площ от 400 кв м. Тази пряка дезинфекция се провежда в отсъствие на хора, растения, животни, тъй като UV-C облъчването е вредно за здравето. Затова лампите се настройват дистанционно за работа, а в случай че в помещението непредпазливо влезе човек, те веднага се изключват сами.

Две от лампите, които се използват в лечебното заведение, могат да работят и в присъствието на хора. Става въпрос за облицовани UV-C лампи, които засмукват микроорганизми само от въздуха и го дезинфекцират. Те извършват дезинфекция на площ от 60 кв.м. или 160 куб. метра въздух. При циркулация на заразен въздух с бактерии и вирусни частици те падат и се наслагват върху легла, медицински предмети, бюра кресла, подове. Затова лампите за UV-C за стерилизация на въздуха от микроби и вируси са монтирани в чакалните и пред клиничната лаборатория, където има най-голям поток от пациенти.


UV-C светлината е терминатор за вътреболнични

инфекции. Неслучайно FDA (Американската агенция за безопасност на храните и лекарствата) препоръчва такива уреди за болнични заведения: операционни зали, инфекциозни отделения, реанимации и др. като златен стандарт за дезинфекция.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски" беше първото лечебно заведение, което монтира на входа си и специална машина за дезинфекция. Чрез дюзи, през които се отделя фина мъгла от дезинфекционен разтвор, дрехите и обувките на пациентите идващи отвън се обработват като по този начин се намалява рискът от предаване на вируса.

Правителството предостави днес на „Св. Ив. Рилски" имот за изграждане на външна асансьорна уредба, към съществуваща сграда. „Изграждането на асансьора ще осигури по-високо качество на осъществяваната болнична помощ от лечебното заведение, която е изцяло насочена към задоволяване на обществените потребности", подчертават от МС.Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват

Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски

Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16%

Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020