Най-добрите БГ-Kлиники

Два вида тумори мъчат само бъбреците

17-02-2016 09:11
Тези онкологични заболявания са по-големи имитатори от хистерията, казва проф. Петър ПанчевДва вида тумори мъчат само бъбреците
Лекарите са едно от богатствата на всяка страна. България винаги е имала своите добри специалисти. Много често обаче пациентите не знаят къде да ги открият. Затова решихме да ви представим „Най-добрите БГ-клиники". На дневен ред е Клиниката по урология в „Александровска болница". На каква помощ бихте могли да разчитате там, разказва проф. Петър Панчев, началник на Отделението по онкоурология.
Бъбрекът е много интересен, той може да развие два вида тумори - паренхимни и уротелни, няма друг такъв орган в човешкото тяло, казва проф. Петър Панчев. Въпреки че няма област в урологията, към която да няма афинитет, определено смята, че онкологията е най-голямото предизвикателство. Основание за това сигурно му дава и факта, че в Клиниката по урология на „Александровска болница" помощ търсят всички пациенти с тежки онкологични заболявания. „Особено, ако преди това са претърпели неуспешна операция, както се казва - ние сме последната инстанция преди чужбина", споделя проф. Панчев.
Визитка 

 

Проф. Петър Панчев е ръководител на Катедрата по урология и Отделението по онкоурология в „Александровска болница". Той е завършил Медицински Университет –София през 1972 г. , а през 1980 г. взема специалност по урология. Има редица специализации в чужбина – урология в Мюнхен, ултразвук в Копенхаген, онкоурология в Москва, ендоскопска урология във Фрайбург, също така трансплантология в Белгия. Автор е на 370 научни публикации и 23 монографии и учебници. През ръцете му са минали 24 докторанти и близо 30 специализанти. Председател е на Асоциацията по урология, бил е национален консултант по урология и трансплантология.


Неговото кредо

Ние можем и искаме да помогнем и при най-тежките случаи.


Какво би казал на пациентите

Не мога да има кажа да дойдат при нас, но мога спокойно да им кажа - питайте тези, които са се лекували при нас.

В клиниката помощ търсят хора с всички видове тумори в областта на урологията – рак на бъбрека, на пикочните пътища, на панкреаса. Въпреки че на година през клиниката минават около 15 хил. пациенти, от които 4-5 хил. се оперират, болестите не спират да изненадват лекарите. „Туморът на бъбрека е много интересен, той е един от най-големите имитатори в човешката природа, по-голям от хистерията. Явява се под различни форми, докато се стигне до точната диагноза", обяснява проф. Панчев.

Екипът

В Клиниката по урология на „Александровска болница" работят 32 лекари. Хабилитираният състав в нея е много голям, тъй като в нея има четирима професори, трима доценти, докторанти, асистенти. В клиниката има и не малко специализанти, които в момента се обучават.


Апаратурата

В Клиниката по урология разпологат с цялата нужна апаратура за инвазивна и за неинвазивна диагностика. Сред технологиите са всички нужни приспособления за извършване на лапароскопски операции. Единственото, с което все още не разполагаме е робот, но скоро може и това да стане, шегува се проф. Петър Панчев.


Структурата

Клиниката по урология на „Александровска блница" разполага с четири отделения – по онкоурология, по обща урология, по бъбречна трансплантация, по еднодневна урология и лазаер терапия. Освен това в нея има операционен блок с 4 мултифункционални зали, 2 отделения за ендоскопски процедури и една предоперационна. В клиниката по урология има диагностично-консултативни кабинети и литотриптер.

Специалистите и досега търсят обяснения на някои парадоски, с които са се сблъскали. „ До 1976 г. преобладаваха уротелните тумори на бъбрека, имахме само по пет души с паренхимни, а уротелните тумори по принцип заемат едва един процент от общите", казва проф. Панчев. След 1976 г. обаче статистиката коренно се променила. „Вече почти няма уротелни тумори на бъбрека, а стигаме до 200 паренхимни на година", казва специалистът.

Освен с туморите, лекарите в Клиниката по урология на „Александровска болница" се борят и с много други заболявания. „Тук беше едно от първите места в страната, където се постави литотриптер (машина за чупене на камъни)", казва проф. Панчев. Първият апарат е бил инсталиран през 1986 г. Много скоро специалистите там стигат световните нива за чупене на камъни. „През литотриптера минваха по 21 души на ден, само една клиника в Лос Анджелес правеше повече от нас – 22 души, но понякога и ние надминавахме тази цифра", спомня си проф. Панчев. Сега през машината минават по 1000 - 1400 пациенти на година. Освен това специалистите разбиват камъни и в уретера чрез уретероскопия, както и с лазерна литотрипсия, правят се и лапароскопски операции.

В Клиниката по урология се правят и бъбречни трансплантации. Напрактика това е една от двете болници в страната, които поемат основния поток от пациенти с бъбречна недостатъчност. Първата бъбречна трансплантация на възрастен човек се прави в „Александровска" през 1969 г. Година по-рано подобна операция, само че на дете, правят в Пирогов. В момента през ръцете на проф. Панчев и колегите му в болницата са минали над 400 пациенти с трансплантации, както от трупен, така и от жив донор. Това прави около 20-25 подобни операции на година. "През 1989 г. стигнахме 80 трансплантации, но при нас проблемът е не в техническото изпълнение и гледането на болните, а в донорството. Това не е пазар за домати, в този процес е важно участието на цялото общество", казва проф. Панчев. Признава с болка, че страната ни изостава с донорството." Не сме отказвали да правим трансплантации и от живи донори, но не сме големи фенове на този подход, защото става дума за живи хора", признава той. Иначе предели пред специалистите в болницата няма. Те имат подготвени екипи с уролози, нефролози, анестезиолози, лабораторни лекари, имунолози, защото за една трансплантация са нужни близо 40 човека.

Клиниката по урология в„Александровска" е и школа за специалисти. Почти няма лекар, който да не е специализирл в чужбина – най-вече Германия, Франция, Англия, Дания, Холандиия, Америка. Освен това клиниката е люпилня на специалсити за столицата и цялата страна. „Почти всички известни уролози са взели тук дипломата си, сред тях са кадрите на ВМА, Пирогов, „Св. Анна", изрежда проф. Панчев. В провинцията също рядко има голяма болница, в която лекарите да не са взели тук специалност, допълва той. Според него развитието на Клиниката по урология тепърва ще се разгърне. „Това е така, защото сега правим ремонт, който ще ни поволи да посрещнем нуждите на пациентите още по-добре", категроичен е специалистът.


Гломеропатии увреждат най-често бъбреците

Гломеропатии увреждат най-често бъбреците

Лекарите са едно от богатствата на всяка страна. България винаги е имала своите добри специалисти. Много често обаче пациентите не знаят къде да ги открият. Затова решихме да ви представим рубриката „Най-добрите БГ-клиники". На дневен ред е Клиниката по нефрология и трансплантации в „Александровска болница". На каква помощ бихте могли да разчитате там, разказва нейният началник проф. Емил Паскалев.
Изобретиха уникален апарат за астмата

Изобретиха уникален апарат за астмата

Лекарите са едно от богатствата на всяка страна. България винаги е имала своите добри специалисти. Много често обаче пациентите не знаят къде да ги открият. Затова решихме да ви ги представим в рубриката „Най-добрите БГ-клиники".

Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ