Медицина

Белодробната фиброза покосява пушачите

12-12-2016 10:00
Българите не сме достатъчно щастливи, за да откажем цигарите, казва проф. Коста КостовБелодробната фиброза покосява пушачите
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg

Идиопатичната белодробна фиброза (ИБФ) засяга най-често пушачите. Защо болестта прогресира бързо и пациентите не могат да се излекуват напълно, а само да се подобри качеството им на живот, разказва проф. Коста Костов. Той е ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА.

Болестта е хронична, прогресираща и с фатален изход. Причините за нея все още са неясни. Обикновено се открива на пациенти, които са на възраст между 40 и 80 години, но най-голяма е заболеваемостта между 65 и 79 години. „Белият дроб страда от някакво увреждане. Така изчезва една част от него и се замества с една нефункционираща тъкан. Среща се при по-зрялата възраст, обикновено средно около 65 г. Смята се за болестта на пушачите, макар че официално не е призната за такава“, обяснява проф. Костов. За съжаление, според него, българите не са достатъчно щастливи, за да откажат цигарите.

ВИЗИТКА

 

Проф. Коста Костов ръководи Клиниката по белодробни болести във ВМА. Главен редактор е на списание "InSpiro". Специализирал е в Швейцария и Германия. Член е на Академичния съвет на ВМА.

Лектор по беледробни болести към Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

В момента се счита, че честотата на заболеваемост от идиопатична белодорбна фиброза в Европа и Северна Америка е 3-9 случая на 100 хил. население. У нас диагностицираните са много малко. „В момента в нашия център на ВМА имаме около 4-5 души, които са диагностицирани с идиопатична белодробна фиброза. Ако сметнем колко има в другите, значи горе-долу в България са известни случаите на не повече от 50 човека.  Ако трябва да бъдем честни обаче, те са много повече, защото много хора не знаят за болестта“, коментира проф. Костов.

ИБФ е по-честа при мъжете - около 20 човека на 100 хил., отколкото при жените - 13 на 100 хил. Тя расте с увеличаване на възрастта, тоест колкото по-ниска е, толкова по-малко са болните, смята специалистът. Но изтъква, че от няколко години има кръстосване на кривите и предстои за в бъдеще все повече жени да страдат от болестта, защото през последните години броят на пушачите от слабия пол се увеличава.

„Марло Брандо загина от идиопатична фиброза. Много бързо, почти за една година, при всичките финансови възможности, които имаше за лечение. Драматично развива остра форма, при която от 6 до 8 месеца болният си отива. И сега имаме такива болни“, казва проф. Костов. И добавя, че съществува и фамилна обремененост на заболяването, което е в европейския списък на редките болести.

„Началото на болестта е незабележимо. Болните се усещат, когато започват да изкачват един етаж и не могат да стигнат до края му. Идиопатичната белодробна фиброза има бърза еволюция. Започва едно постъпателно, главоломно влошаване на състоянието“, обяснява проф. Костов, според който има злокачествени заболявания на организма, с които дори болните живеят по-дълго.  Средната преживяемост на пациентите е от две до пет години. „Това е фатална болест с непредвидим ход. Непредвидим, защото днес пациентът е сравнително добре, но след един месец може и да си е отишъл. Повечето се влошават постепенно, но сравнително бързо, за няколко години. А малцинство остават стабилни и се сриват много бързо. Те умират от тежка, напредваща, по-малко или повече, скоростна, дихателна недостатъчност“, коментира лекарят, който не познава човек с тази диагноза, който да живее повече от 3 години.

Често два случая на болестта в началните форми могат много да си приличат, но всъщност да става въпрос за коренно различни. Колкото повече напредва проблема, толкова повече болните започват да си приличат. Ранната диагноза е много трудна, защото няма нито един симптом, който да е ясно изявен. Само една скрийнингова програма може да открие случаите навреме, обяснява проф. Костов.

Прогресивният задух при всяко физическо усилие и суха кашлица са сред първите симптоми. „Повечето пациенти са със симптоми между 12 и 24 месеца преди откриването на диагнозата и прегледа при пулмолога. Понякога те са съвсем неспецифични - загуба на тегло, повишена температура, умора, болки в мускулите и други. Но най-важният симптом е задух, придружен с нисък кислород в кръвта, суха кашлица“, казва лекарят. Вредни за здравето условия, в които работим също могат да бъдат фактор за отключване на заболяването.

Ранната диагностика е много важна, но и трудна. Тя често налага биопсия. „Ако ние не се задвижим за ранна диагноза и болният дойде в един стадий на дихателност, просто няма никакви шансове. Колкото по-рано започнем, толкова по-добре“, казва професорът, според който се изисква работа на ниво общински болници, където често пациентите получават други диагнози, по които ги лекуват погрешно.

Все още няма дефинитивно лечение на идиопатичната белодробна фиброза. На този етап лекарите не могат да я спрат, а само да забавят ход й във времето. „Има медикаментозни средства, които увеличават продължителността на живот на пациента. Лечението трябва да стартира максимално рано и тогава има шанс. Въпреки успехите на съвременната терапия, продължителността на живот остава силно ограничена“,  казва проф. Костов, който дълги години давал на пациентите си кортикостероиди. Компютърната томография е един от шансовете болните да бъдат диагностицирани навреме. „16% от пациентите с ИБФ могат да имат нормален рентгенов образ. Рентгенът почти винаги може да ти покаже това, което не можеш да видиш. На повечето от нашите болни ние сме сложили диагнозата и без биопсия. Комуникираме с един център в Базел и когато се съмняваме, му изпращаме нашите рентгенографии с нашата диагноза и искаме експертно мнение от тях“, допълва специалистът по белодробни болести.

Има съвременни лекарства и терапии, които повлияват фибриотичния и възстановителните процеси. Отскоро лекарите у нас използват антифибротични медикаменти, но те са много скъпи и не се поемат от здравната каса. „Лечението струва около 2-3 хил. лв. на месец само за един пациент, а у нас по НЗОК на един пациент с идиопатична белодробна фиброза му се дават само кортикостероиди при изостряне. А новият клас лекарство пречи на уврежданията в белия дроб да се разрастват“, посочва проф. Костов, според който все още е рано да се установи с колко може да се увеличи продължителността на живот с това лечение. „Във времето ще проследим, може би след 2-3 години ще имаме повече данни. Това, което знаем е, че тази терапия може да забави фаталния изход и да намали до някъде този паталогично-възпалителен процес“, коментира още той. 


Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Да спрете пушенето и да се храните здравословно са сред промените, които лекарят може да ви препоръча

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Отчайващ е фактът, че само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или семеен лекар по повод на уринарните си проблеми, казва проф. Иван Дечев
20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

Поради организационни пропуски в здравната система голяма част от тях не получават нужната медицинска грижа, тъй като вече са навършили пълнолетие

Медиците се готвят за тежък грип

Медиците се готвят за тежък грип

Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна Вълканова

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Заедно с 3D-компютър томографска симулация се подобрява резултата при операциите им, обяснява обясни д-р Елена Арабаджиева от Александровска болница
Що е то трансплантация на стволови клетки

Що е то трансплантация на стволови клетки

Съществуват два вида - автоложна и алогенна, при първата се използват собствен материал, при втората - чужд, обяснява д-р Явор Петров
Само тестът различава КОВИД от грип

Само тестът различава КОВИД от грип

Само след лабораторно изследване може да се установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ
1 2 3 4 5 ... 51 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ