заповед

Отваряме границите за ЕС, Сърбия и Македония от 1 юни

29-05-2020 19:59
Clinica.bg

press@clinica.bg
Отваряме границите за ЕС, Сърбия и Македония от 1 юниИдващите от рискови зони с КОВИД с 14-дневна карантина, пише в нова заповед на министър Ананиев
Здравният министър издаде заповед, с която забраната за влизане в страната на български граждани, на членове на техните семейства, на граждани на ЕС, Великобритания, страни от Шенгенското пространство, Сърбия и Северна Македония отпада от 1 юни 2020 г. Ще се допускат и хора, работещи в ключови отрасли – медицински и социални специалисти, работници, доставящи лекарства и други.
От тези страни под 14-дневна карантина ще бъдат поставени само идващите от Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия, както и влизащите от всички трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония,

Министерството на здравеопазването публикува новата заповед (№ РД-01-/29.05.2020 г.), с която се регламентира влизането в страната, считано от 1 юни, транзитното преминаване през територията на България, както и поставянето под 14-дневна карантина.


В новата заповед се посочват и изключенията,

при които се допуска влизане у нас. За всички останали случаи остава забраната за влизане в страната през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.

Забраната не се отнася до: българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз, Обединено кралство, на страни по Шенгенското споразумение (вкл. Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), Република Сърбия и Република Северна Македония. Допускани ще бъдат и членовете на семействата на български граждани, както и лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства. Изключение освен за медицински специалисти ще се прави и за научни работници, както и да хора, свързани с доставките на лекарства, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ. В списъка влиза и транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост и др.


У нас ще могат да идват и чуждестранни

официални длъжностни лица (държавни ръководители, членове на правителства и др.) и членовете на техните делегации, дипломати, служители на международни организации, военнослужещи, служители на службите за сигурност и обществения ред и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения. Ще бъдат допускани и хора, пътуващи по хуманитарни причини, а също и сезонни работници.

През страната ще могат да преминават транзитно всички граждани от страни, за които е разписано, че могат да влизат свободно в България. Също и гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в друга държава-членка на ЕС, Великобритания или в страна по Шенгенското споразумение. Съседите ни от Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция, също ще могат да преминават през страната ни, ако се връщат в държавата, чиито граждани са.

На 14-дневна карантина ще бъдат подлагани всички лица, които влизат на територията на България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония. Изключение от изискването за поставяне под карантина се допуска по отношение на български граждани и граждани
на други държави членки на ЕС и други.

Новата заповед влиза в сила от 01.06.2020 г. Можете да я видите тукИстинските болните от КОВИД са тези в реанимация

Истинските болните от КОВИД са тези в реанимация

При пътека от 1200 лв. всеки ще има интерес да хоспитализира колкото се може повече здрави болни, коментира доц. Атанас Мангъров
Работодателите спазват КОВИД мерките

Работодателите спазват КОВИД мерките

Над 5000 проверки е извършила ГИТ, нарушения почти няма, казват оттам

Гърците тестват 3000 на Промахон

Гърците тестват 3000 на Промахон

14-дневната карантината ще е за сметка на съседите ни

Лекари дават Мангъров на етичната комисия

Лекари дават Мангъров на етичната комисия

Върви петиция заради твърдението му, че се хоспитализират пациенти с КОВИД заради цената на пътеката
БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

Иновацията ще може сама да дава лекарства на пациентите с КОВИД в болниците

Затварят дискотеките

Затварят дискотеките

Заради скока на заразените с КОВИД няма да има публика и по стадионите
240 нови случая на коронавирус

240 нови случая на коронавирус

Петима са починали, а в болница са настанени 29 души

Рано е за изводи за Ивермектин

Рано е за изводи за Ивермектин

Пандемията от КОВИД-19 засегна всички области, включително и образованието. Kак се отрази това на следването по медицина, ще има ли спад на чужди студенти у нас, вследствие на ограниченията и как ще се развие епидемията, попитахме проф. Марина Мурджева. 
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
Двама българи с КОВИД на Тасос

Двама българи с КОВИД на Тасос

Коронавирусът плъзна в пет гръцки курорта
1 2 3 4 5 ... 101 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020