Коментари

Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция

27-05-2020 07:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукцияТрябва да се анализира всичко, което се случи в системата по време на пандемията и да се направят съответните изводи, казва д-р Константинов
Пандемията от Ковид-19 е повлияла значително на достъпа и качеството на лечение при някои социално значими заболявания. Най-малко отражение е дала при онкологичните страдания, в сравнение с инвазивната кардиология или инсултите, сочи анализ на „Индекс на болниците". Защо е така и какво показват числата, попитахме д-р Стефан Константинов. Той е изпълнителен директор на Болницата по онкология в София (УСБАЛО).
Не е неочаквана тази информация и е напълно логична с оглед на факта, че първо самите пациенти търсеха по-малък контакт с болничните лечебни заведения и от друга страна, една част от болниците бяха пренастроени на вълна да лекуват инфекциозно заболяване и другите им хоспитализации бяха ограничени. Така че ефектът – спад на приема в болница, е ясен. По-смущаващ, според мен, е друг ефект - че са лекувани по-малко хора със заболявания, които водят до смърт или тежка инвалидизация, като инсулти и инфаркти, а в същото време държавата не отчита увеличаване на смъртността. Дори точно обратното - имаме по-малка смъртност, а това е вече тема за сериозен размисъл.

 

Прави впечатление, че при лъчетерапията

има лек спад, а при химиотерапията увеличение на случаите. За първите четири месеца на 2019 г. техният брой е 12 485, а през тази година за същия период – 13 293. От цифрите не може да се извади директно заключение, но какво може да се направи като размисъл? Когато говорим за инсулти и инфаркти, това са остри състояния, които се случват днес и изискват мерки и лечение веднага. В онкологията много пъти поставянето на диагноза се последва от оперативно лечение, химио- или лъчетерапия. Т.е. това, че ние имаме сравнително висок брой хоспитализации на онкоболни и няма голям спад, не е нещо необичайно, защото тези, които са били диагностицирани през декември, са оперирани през януари, след това може би през февруари или март е била химиотерапията или лъчелечението. Нормално е да виждаме едно задържане на тяхната бройка и ако някъде има сериозни спадове, няма да ги видим в онкологията. Това, което виждаме в лъчелечението, отговаря изцяло на истината. Това, че са минали обаче повече хора на химиотерапия, по никакъв начин не може да се обясни с медицински причини. Трябва да се търсят на друго ниво и е много любопитно, защо така се е случило.


Не може да се приеме като причина,

че новооткритите случаи са увеличили бройката, защото няма как да има такива по време на пандемия. Точно тогава хората не идваха да се преглеждат, така че не можем да си мислим, че през март са открити новозаболели и веднага през април те са се насочили към химиотерапия. Веригата е малко по-дълга и няма логика за едно такова обяснение.

Затова очаквам тези, които се занимават със здравеопазване, много добре да анализират всичко това, което се случва в системата и да си направят сериозните изводи. Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция. Това, което нас трябва да ни вълнува икономически като приток и пациентопотоци, е второстепенно на основната ни цел, която не трябва да забравяме, а тя е да правим хората по-здрави и да не умират. И случаят с пандемията дава много интересни теми за размисъл. Като например, как така се получава, че уж имаме тежка пандемия, а починалите хора в държавата са намалели спрямо миналата година?

Ние, например, имахме около една трета

намаление през април на хората, които са потърсили лечение в болницата. А в Медицинския център, който е дъщерно дружество, спадът на дейността беше почти 100%. И това е логично и обяснимо. На хората се казваше, че трябва да си стоят вкъщи и да търсят помощ само при много сериозни, тежки и остри състояния. В онкологията обикновено случаите не са такива. Заболяването се развива тихо, подмолно. Голяма част от тези болести се диагностицират случайно при скринингови или профилактични прегледи, или по повод на някакво хронично оплакване. Хората през извънредното положение си стояха вкъщи. Дали в бъдеще ще видим някакво увеличение на онкологичните случаите и дали това би повлияло на смъртността, е въпрос на бъдещи анализи, които ще могат най-рано да се направят след година или две.

„Индекс са болниците" е една от малкото наистина обективни инициативи, които позволяват да се правят анализи, да се коментират и да се търсят причините. Без съмнение това дава възможност на мениджърите на болниците да придобият някаква представа, какво се случва, но информацията, която управляващите здравеопазването могат да извлекат от него, е многократно по-голяма.Областният управител и още 22-ма в Русе в карантина

Областният управител и още 22-ма в Русе в карантина

Още четирима абитуриенти - в Пловдив, са с КОВИД
5 полицаи в Пловдив с коронавирус

5 полицаи в Пловдив с коронавирус

25 техни колеги са под карантина
Тревогата сред българите отново расте

Тревогата сред българите отново расте

Няма обаче предразположение за затягане на мерките, обществото разчита на личната отговорност, показва сондаж на Галъп
Връщат част от мерките при повече от 200 с КОВИД

Връщат част от мерките при повече от 200 с КОВИД

През последните седмици цифрата на новите случаи гравитира около 180 на ден
Tити Папазов е с коронавирус

Tити Папазов е с коронавирус

Това съобщи баскетболният треньор в профила си във Фейсбук
За да има дискотеки, ще досринем здравната система

За да има дискотеки, ще досринем здравната система

Колкото и да се „усилват болниците" за епидемия от коронавирус, възможностите им за справяне остават базови
Пак висок брой случаи на КОВИД

Пак висок брой случаи на КОВИД

174 са установените заразени за денонощие, починалите общо са вече 250
Почина пети пастор от КОВИД след Перущица

Почина пети пастор от КОВИД след Перущица

47-годишният мъж е бил 14 дни на апаратно дишане преди да издъхне
Защитни облекла има, но не се ползват

Защитни облекла има, но не се ползват

Трябва да сме с предпазни очила и шлемове в линейките, а това не се случва, защото няма алгоритъм, казва д-р Десислава Кателиева
На път сме да открием лекарство за КОВИД

На път сме да открием лекарство за КОВИД

Удължават извънредната обстановка до края на юли, съобщи още здравният министър Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 99 »
открийте болница

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020