Коментар

Инсултите намаляха за сметка на по-леките

26-05-2020 14:34
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Инсултите намаляха за сметка на по-леките Има ясно изразена тенденция болните да идват в по-тежко състояние, казва доц. Росен Калпачки
С 21.17% по-малък е бил броят на пациентите с инсулти, които са получили медицинска помощ в болница по времето, когато у нас течеше пандемията от Ковид-19. Toва показва анализ на „Индекс на болниците". Той съпоставя периода от 1 февруари до 30 април през 2019 г. и този през 2020 г. като проследява броя на пациентите, които са потърсили медицинска помощ в областта на инвазивната кардиология, онкологията, както и на хората с инсулти. Какво показват числата при последните попитахме доц. Росен Калпачки. Той е началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Св. Анна".
Данните от февруари до април включително могат да се тълкуват по много начини. От информацията, която получавам от НЗОК ежемесечно, става ясно, че спадът е основно за април. До края март, ситуацията се движеше в нормални граници. Със сигурност наличието на КОВИД-19 оказа влияние. Като общо впечатление от данните на „Индекс на болниците" и тези, с които разполагаме ние като най-голям център за лечение на инсултите в България е, че те намаляха, за сметка на по-леките. Пациентите идват в много тежко състояние при нас, което намалява и възможността за по-добри резултати от лечението.

Но ситуацията вече се нормализира и това би могло

да се види, ако се направи статистика за май и юни, когато данните стремглаво ще се променят. Клиниката ни отново е пълна. Смятам, че от 15 юни нататък,положението няма да е много по-различно от миналата година. Намалението на инсултите в УМБАЛ „Св. Анна" е около 10-15%. Нашите пациенти почти изцяло са в тежко състояние, идват основно с Бърза помощ, някои и със собствен транспорт. От началото на годината тромболизите в страната са малко над 250, от които 100 са направени в УМБАЛ „Св. Анна". Така че нашата работа си продължава с

ясно изразена тенденция болните да идват

в по-тежко състояние, което не ни радва, защото резултатите не са добри. Впечатленията ми от разговори с общопрактикуващите лекари, колегите от доболничната помощ и от другите центрове е, че хората тръгват за болница, след като състоянието им много се е влошило, понякога необратимо. У българите се породи едно впечатление, че болницата не е много безопасно място, именно заради пандемията. Болниците обаче си останаха най-безопасното място, но народопсихологията си казва думата. Това е моето обяснение за спада на инсултите. Той много бързо ще се компенсира, но пак казвам за съжаление, резултатите ще са по-лоши. Защото, когато състоянието е много тежко, това е предпоставка за по-висока смъртност и по-висока инвалидност.

Най-важното при първи симптоми на инсулт е

да не се губи нито минута и да се търси болница, защото пациентите обикновено изчакват „да им мине" и реално се влошават. И на тези, на които „може да им мине", им минава, но останалите, които получават инсулт, идват в много тежко състояние. Те са в абсолютна безпомощност, много често в безсъзнание и ние като лечители можем да направим много по-малко. Нека хората взимат всички необходими мерки срещу коронавируса, добрата хигиена и дистанцията са важни. Но и нека знаят, че болниците в България по време на пандемия не са опасни. Пациентите с остри хронични заболявания, както и тези с инсулт трябва бързо да се озоват в най-близкото лечебно заведение, по възможност, където се лекува инсулт, а в България вече има не малко такива центрове. Ние искаме болните до първите 3 часа, тази парадигма не е променена от КОВИД-19. Даже в условията на епидемия, ние имаме известна загуба на време, защото всеки пациент минава през триажа за проверка за КОВИД-19. И това ще продължи да е така за известно време, възможно е да остане и за по-дълго. Ние проверяваме дали пациентите са носители на коронавирус и това губи време, включително и за болните с инсулт. Т.е. ние разполагаме с още по-малко време за успешно лечение.


4043 са учениците под карантина

4043 са учениците под карантина

Процентът на заболели учители и деца е по-нисък или близък до този за цялото общество, каза министър Костадин Ангелов
България още чака лекарството си за К-19

България още чака лекарството си за К-19

Проучванията на ивермектин продължават, обясни министър Костадин Ангелов
Ковид-секторът в Лом остана с един лекар

Ковид-секторът в Лом остана с един лекар

Другият медик е с коронавируса, а третият със счупен крак
На осмо място сме по смъртност от К-19 в ЕС

На осмо място сме по смъртност от К-19 в ЕС

Най-големият риск е недостатъчният брой на медиците и умората им, каза здравният министър

286 са новите случаи на КОВИД

286 са новите случаи на КОВИД

Инфектирани в момента са 5374, а в болница са настанени 837 пациенти

Публика и при спортовете на закрито

Публика и при спортовете на закрито

Пристигащите от Украйна у нас ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус
До кога действат решенията на ТЕЛК

До кога действат решенията на ТЕЛК

Срокът им е удължен с три месеца след края на епидемичната обстановка, припомнят от МЗ
Благодаря на

Благодаря на "Св. Екатерина" за анестезиолозите

Двама специалисти постъпват от 1 октомври, очакват още 4-ма, казва д-р Петър Филибев
Русия се похвали с втора ваксина

Русия се похвали с втора ваксина

Тя ще осигурява имунитет за КОВИД за половин година
Симеонов със сигнал в МЗ заради маските

Симеонов със сигнал в МЗ заради маските

Не може да изискваме децата в училище да носят маски , а от БСП демонстративно да нарушават закона, казва той

1 2 3 4 5 ... 150 »
открийте болница

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Октомври 2020