Коментар

Инсултите намаляха за сметка на по-леките

26-05-2020 14:34
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Инсултите намаляха за сметка на по-леките Има ясно изразена тенденция болните да идват в по-тежко състояние, казва доц. Росен Калпачки
С 21.17% по-малък е бил броят на пациентите с инсулти, които са получили медицинска помощ в болница по времето, когато у нас течеше пандемията от Ковид-19. Toва показва анализ на „Индекс на болниците". Той съпоставя периода от 1 февруари до 30 април през 2019 г. и този през 2020 г. като проследява броя на пациентите, които са потърсили медицинска помощ в областта на инвазивната кардиология, онкологията, както и на хората с инсулти. Какво показват числата при последните попитахме доц. Росен Калпачки. Той е началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Св. Анна".
Данните от февруари до април включително могат да се тълкуват по много начини. От информацията, която получавам от НЗОК ежемесечно, става ясно, че спадът е основно за април. До края март, ситуацията се движеше в нормални граници. Със сигурност наличието на КОВИД-19 оказа влияние. Като общо впечатление от данните на „Индекс на болниците" и тези, с които разполагаме ние като най-голям център за лечение на инсултите в България е, че те намаляха, за сметка на по-леките. Пациентите идват в много тежко състояние при нас, което намалява и възможността за по-добри резултати от лечението.

Но ситуацията вече се нормализира и това би могло

да се види, ако се направи статистика за май и юни, когато данните стремглаво ще се променят. Клиниката ни отново е пълна. Смятам, че от 15 юни нататък,положението няма да е много по-различно от миналата година. Намалението на инсултите в УМБАЛ „Св. Анна" е около 10-15%. Нашите пациенти почти изцяло са в тежко състояние, идват основно с Бърза помощ, някои и със собствен транспорт. От началото на годината тромболизите в страната са малко над 250, от които 100 са направени в УМБАЛ „Св. Анна". Така че нашата работа си продължава с

ясно изразена тенденция болните да идват

в по-тежко състояние, което не ни радва, защото резултатите не са добри. Впечатленията ми от разговори с общопрактикуващите лекари, колегите от доболничната помощ и от другите центрове е, че хората тръгват за болница, след като състоянието им много се е влошило, понякога необратимо. У българите се породи едно впечатление, че болницата не е много безопасно място, именно заради пандемията. Болниците обаче си останаха най-безопасното място, но народопсихологията си казва думата. Това е моето обяснение за спада на инсултите. Той много бързо ще се компенсира, но пак казвам за съжаление, резултатите ще са по-лоши. Защото, когато състоянието е много тежко, това е предпоставка за по-висока смъртност и по-висока инвалидност.

Най-важното при първи симптоми на инсулт е

да не се губи нито минута и да се търси болница, защото пациентите обикновено изчакват „да им мине" и реално се влошават. И на тези, на които „може да им мине", им минава, но останалите, които получават инсулт, идват в много тежко състояние. Те са в абсолютна безпомощност, много често в безсъзнание и ние като лечители можем да направим много по-малко. Нека хората взимат всички необходими мерки срещу коронавируса, добрата хигиена и дистанцията са важни. Но и нека знаят, че болниците в България по време на пандемия не са опасни. Пациентите с остри хронични заболявания, както и тези с инсулт трябва бързо да се озоват в най-близкото лечебно заведение, по възможност, където се лекува инсулт, а в България вече има не малко такива центрове. Ние искаме болните до първите 3 часа, тази парадигма не е променена от КОВИД-19. Даже в условията на епидемия, ние имаме известна загуба на време, защото всеки пациент минава през триажа за проверка за КОВИД-19. И това ще продължи да е така за известно време, възможно е да остане и за по-дълго. Ние проверяваме дали пациентите са носители на коронавирус и това губи време, включително и за болните с инсулт. Т.е. ние разполагаме с още по-малко време за успешно лечение.


Истинските болните от КОВИД са тези в реанимация

Истинските болните от КОВИД са тези в реанимация

При пътека от 1200 лв. всеки ще има интерес да хоспитализира колкото се може повече здрави болни, коментира доц. Атанас Мангъров
Работодателите спазват КОВИД мерките

Работодателите спазват КОВИД мерките

Над 5000 проверки е извършила ГИТ, нарушения почти няма, казват оттам

Гърците тестват 3000 на Промахон

Гърците тестват 3000 на Промахон

14-дневната карантината ще е за сметка на съседите ни

Лекари дават Мангъров на етичната комисия

Лекари дават Мангъров на етичната комисия

Върви петиция заради твърдението му, че се хоспитализират пациенти с КОВИД заради цената на пътеката
БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

Иновацията ще може сама да дава лекарства на пациентите с КОВИД в болниците

Затварят дискотеките

Затварят дискотеките

Заради скока на заразените с КОВИД няма да има публика и по стадионите
240 нови случая на коронавирус

240 нови случая на коронавирус

Петима са починали, а в болница са настанени 29 души

Рано е за изводи за Ивермектин

Рано е за изводи за Ивермектин

Пандемията от КОВИД-19 засегна всички области, включително и образованието. Kак се отрази това на следването по медицина, ще има ли спад на чужди студенти у нас, вследствие на ограниченията и как ще се развие епидемията, попитахме проф. Марина Мурджева. 
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
Двама българи с КОВИД на Тасос

Двама българи с КОВИД на Тасос

Коронавирусът плъзна в пет гръцки курорта
1 2 3 4 5 ... 101 »
открийте болница

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020