Изследване

Главоболие и липса на подкрепа мъчат българчетата

22-05-2020 16:06
Clinica.bg

press@clinica.bg
Главоболие и липса на подкрепа мъчат българчетата Психичното здраве на юношите е водещ проблем в Европа, а данните за България са притеснителни, сочи доклад на СЗО
Психичното здраве на юношите е водещ проблем в Европа, а данните за България са притеснителни. Това става ясно от доклад на СЗО за здравното поведение на децата между 11-15 година. Повишава се стреса свързан с училището, като българчетата страдат от изнервеност, главоболие и раздразнителност. Притеснително е и че част от тях не усещат подкрепа от страна на семействата си и приятелите си. Същевременно тийнейджърите ни са на водещи позиции по пушене, пиене и ранен старт на полов живот.

Юношите ни на 15 години са на второ място в Европа по показателя две или повече здравословни оплаквания повече от един път седмично. 11- годишните са на четвърто място, а 13-годишните – на осмо. Множествените здравословни оплаквания варират от 40% при 11-годишните до 57% при 15-годишните. При тях се наблюдава повишение спрямо 2014 г., като това се дължи на значителното им увеличение при момчетата. Най-разпространените оплаквания сред българските юноши са изнервеност, раздразнителност и главоболие. Също така, наблюдава се повишаване на стреса, свързан с училището, спрямо 2014 г. 30% от 11-годишните са стресирани от училищните задължения са 30% и 45% от 15 годишните.

Българските юноши са на последно място по подкрепа,

която чувстват, че получават от семейството си, като процентът варира между 32-46% в зависимост от пола и възрастта, става ясно още от изследването. Наблюдава се значително понижение по този показател спрямо 2014 г., когато стойностите му са варирали между 55-63%. По отношение на подкрепата, която младите хора чувстват, че получават от приятелите си, България е на предпоследно място при 11-годишните и на трето място отзад напред при 13- и 15-годишните. Силна подкрепа чувстват едва 34-45% от юношите, като има значително понижение по този показател спрямо 2014 г., когато стойностите му са варирали между 44% и 63%.


Едни от най-важните резултати за българските юноши,

които докладът също разкрива, е че те са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. По-конкретно, българските юноши на 11 и 15 години се подреждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни сред участващите 45 държави. По употреба на алкохол през последните 30 дни българските юноши на 11 и 13 години са на първо място, а 15-годишните – на шесто място. Употребата варира от 13% при 11-годишните до 53% при 15-годишните. Редовно – всеки ден или веднъж в седмицата – пият 28.9% от учениците, което е съществено увеличение спрямо 2014 г., когато този процент е 16.4%. Също така, българските юноши на 11 и 13 години са на първо място, а 15-годишните – на второ място по напиване през последните 30 дни. Напивали са се 9% от 11-годишните, 13% от 13-годишните и 28% от 15- годишните.

Увеличение на напиванията спрямо 2014 г. има при 11-годишните

и при момичетата. Употребата на канабис се изследва само при 15-годишните юноши, като България е на първо място с 19% при момчетата и 16% при момичетата. Наблюдава се повишение на употребата спрямо 2014 г., когато канабис употребяват 11% от юношите. България е на второ място при 15-годишните юноши, които са правили секс, с 37% при момчетата и 25% при момичетата. Докладът показва, че като цяло с увеличаването на възрастта на децата психичното благополучие намалява, като момичетата са в по-висок риск от влошено психично здраве в сравнение с момчетата. Сред 45-те страни, един от всеки четири юноши съобщава, че се чувства изнервен,раздразнителен или има проблеми със заспиването поне веднъж седмично. "Това, че все повече момчета и момичета в целия Европейски регион съобщават за лошо психично здраве – че се чувстват потиснати, изнервени или раздразнителни – е проблем за всички нас ", казва д-р Ханс Анри П. Клюге, регионален директор на СЗО за Европа. "Как ние реагираме на този нарастващ проблем, ще отеква в продължение на поколения. Инвестирането в младите хора, например като им се осигури лесен достъп до услугите за психично здраве, подходящи за техните нужди, ще доведе до троен дивидент: ще донесе здравни, социални и икономически ползи на днешните юноши, утрешните възрастни и бъдещите поколения", добавя той.


Първенци и по консумация на захар

 

По отношение на храненето, ежедневната консумация на сладки неща и безалкохолни напитки,съдържащи захар, също подрежда българските юноши сред водещите държави, като 11-годишните заемат съответно трето и второ място. Ежедневно сладки неща консумират 31-41% отучениците, а безалкохолни напитки – 23-31%. В сравнение с 2014 г. обаче се наблюдава значително намаление на нездравословните хранителни практики, когато тяхното разпространение е било съответно 37-50% и 30-41%. Едва 25% от 11-годишните и 20% от 15-годишните юноши са достатъчно физически активни всеки ден. Нивата на общата дневна физическа активност намаляват спрямо 2014 г., което се дължи на значителното им понижение при момчетата.

 


Пак протести срещу закона за социалните услуги

Пак протести срещу закона за социалните услуги

Организират се факелни шествия в големите градове
Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Към 25 юни 2020 г. броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души
Протест в защита на българската природа

Протест в защита на българската природа

Той ще се проведе тази вечер в цялата страна, съобщиха от екологичните организации
Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Господ Иисус Христос на земята
Социалното и Църквата с обща програма

Социалното и Църквата с обща програма

Тя се казва „Милосърдие и солидарност" и е на стойност 160 хил. лв.
Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Действието му беше отложено с 6 месеца, заради протести на организации на родители
Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Има риск от ампутация на крака на 12-годишното момче, кръвната група е без значение, казват близките
Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Дефлация през месеца спрямо април, отчита Националния статистически институт
Необходима е нулева толерантност към насилието

Необходима е нулева толерантност към насилието

Девет са вече убитите жени по време на пандемията от КОВИД-19. Какви са причините за ръста на този феномен, попитахме психиатъра д-р Румяна Динолова. Тя е главен асистент в отдел „Психично здраве" в НЦОЗА и национален координатор по проблемите на насилието в България за СЗО.
80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

Въпреки това са отговорни, като 64% не са излизали навън по време на извънредното положение, сочи изследване на УНИЦЕФ
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020