Коментари

Галъп: Българите ще изберат почивка на нашето море

18-05-2020 15:57
Clinica.bg

press@clinica.bg
Галъп: Българите ще изберат почивка на нашето мореСпрямо декември намеренията за организиран отдих в летния сезон са намалели близо три пъти
Тази година българите ще изберат почивка на нашето море. 70% оценяват потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Само една четвърт са на обратното мнение, а съвсем малко са тези, които се колебаят. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл", проведено между 1 и 5 май сред 1000 души по метода на телефонното интервю.
Анкетата е проведена преди летния туристически сезон и е част от редовната изследователска програма на „Галъп интернешънъл" и Националния борд по туризъм. Проучването позволява сравнение с ранните планове на българите, проверени през декември 2019 г. и настроенията днес.

Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина (карантина, декларации и пр.). Мнозинство от 70%, по традиция, оценява потенциала на България за летен туризъм като добър и много добър. Кризата около коронавируса явно не променя принципната представа за предимствата на туризма у нас.


Както може да се очаква обаче,

кризата е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове: спрямо декември, декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо три пъти. Сред онези, които продължават да плануват почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации – с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина. Но базата е силно стеснена – заради общия спад. А това значи сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас.

Много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина – изчисленията показват намаляване от около 1 милион и 100 хиляди души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 хиляди души сега. Близо две трети от онези, които все пак вазнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а трийсетина процента – към Турция.


Регистрира се и вълна на своеобразен

„туристически патриотизъм". В актуалния напоследък дебат, над 80% от анкетираните, например, избират позицията, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи – чрез избор на такава дестинация за почивка пред алтернативи в чужбина. Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък изразяват 72% от пълнолетните граждани. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса.

За над 80% от планиращите лятна почивка намеренията са за пътуване с автомобил. Регистрира се очакван отказ от авиотранспорта.

Планираната продължителност на лятната почивка (9 дни средно) незначително нараства. Относителният дял на планирани по-високи разходи също нараства (1321 лв. средно). Но и в двата случая трябва отново да се направи уговорката, че базата е силно стеснена.

Целият анализ и таблиците можете да видите тукЛабораториите на ръба от наплив за PCR

Лабораториите на ръба от наплив за PCR

Заради искането на Гърция за тестове за коронавирус опашките са двойни
Как Европа се учи да живее с коронавируса

Как Европа се учи да живее с коронавируса

Разхлабването на мерките води до ръст на новите случаи, Балканите, уви, са горещата точка
Австрия спира полетите от България

Австрия спира полетите от България

Унгария въведе три цвята за страните в зависимост от разпространнеието на КОВИД, ние сме "жълто"
Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства

Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства

Европейските държави трябва да се въздържат от рестрикции за свободното движение на медикаменти и медицински изделия, смята Оля Василева

159 са новите случаи на КОВИД

159 са новите случаи на КОВИД

18 са заразените медици, 8 са починалите пациенти за последното денонощие, показват данните на ЕИП
Личните лекари да имат право да назначат PCR

Личните лекари да имат право да назначат PCR

В момента се получава параграф 22 и така се забавя процесът по диагностика, казва доц. Любомир Киров
Карантина в две болници заради КОВИД

Карантина в две болници заради КОВИД

Инфекцията е в „Пълмед"-Пловдив и многопрофилната в Добрич
Сватбар, полицай, сватбар, полицай  …

Сватбар, полицай, сватбар, полицай …

Няма как да се спазват правила, които се променят след часове
Ръст на КОВИД с една трета за 14 дни

Ръст на КОВИД с една трета за 14 дни

Над 6% е заболеваемостта у нас през юли срещу 4 на сто през предходния месец
КОВИД в Президентството

КОВИД в Президентството

Тестът на държавния глава Румен Радев е отрицателен, казаха от Дондуков 2
1 2 3 4 5 ... 104 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020