Мерки

36 са новите случаи на КОВИД, общо са 2211

17-05-2020 08:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
36 са новите случаи на КОВИД, общо са 2211Огнище на Ку-треска в Габровска област с повече от 20 положителни случая е регистрирано, каза проф. Кантарджиев
36 са новите доказани случаи на КОВИД-19 у нас, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб. От тях на болнично лечение са 15. Така общият брой на заразените с коронавирус инфекция е 2211. Освен КОВИД-19 у нас има и огнище на Ку-треска в Габровска област с повече от 20 положителни случая, допълни професорът.

Освен коронавирус има и други тежки заболявания. Доказани са 14 случая на Ку треска, каза проф. Кантарджиев. Огнището е в Габровския район. 

Активните области с КОВИД-19 в страната са 9, а случаите общо са 1505. Увеличението от вчера е 1,5%. 

От вчера има 10 нови случая в София,

като столицата и областта са с най-много случаи - 931. В болница са 169 пациента, като 30 са в отделение за интензивни грижи. Децата са около 6% от заболелите.

От медицинския песонал 240 души - лекари, сестри, санитари и шофьори на линейки са се заразили с коронавирус, това е 11% от заболялите, подчерта проф. Кантарджиев. Излекуваните са 25% - 598 души. Само вчера са изписани 25 от ВМА, 2 от Пирогов, от Софийско РЗИ от лекуваните вкъщи 11 са оздравели, Смолян 5, Пловдив - 4, Кюстендил - 2.


Починалите са 108, като вчера са загубили

живота си трима души - един мъж в Пирогов с исхимична болест на сърцето, инфаркт и хипертония, една жана на 66-години, също в Пирогов, с перитонит и 31-годишен мъж в Ямбол с диабет. Ако той не се беше инфектирал с КОВИД-19, можеше да живее още дълги години, подчерта проф. Кантарджиев. 

У нас освен на коронавирус има огнище и на други инфекциозни болести. Има повече от 20 положителни случая на Ку-треска в област Габрово - с. Крамолин, с. Ловни дол и с. Съботковци. След тестове вчера са доказани 14 случая на Ку-треска. Става дума за ветеринарни лекари и персонал на 2 кравеферми и една овцеферма.
Вчера са направени 1094 PCR теста, като лабораториите работят денонощно, каза проф. Кантарджиев. 
По думите му мерките, които България взема срещу разпространението на коронавируса, са ефективни, но е нужно още малко усилие, за да започне епидемията на гасне. 

Като доказателство професорът изброи

няколко показателя. Сред тях са 14-дневната кумулативна заболеваемост, която на 2 април е била 4.5 на 100 000, в началото на май - 10.7, а сега е 7.8 на 100 000 души. Вторият важен показател е репродуктивното число или колко души заразява един болен. При грипа съотношението е един и половина - двама. При коронавируса, безмасов контрол един болен заразява трима. Проф. Кантарджиев уточни, че когато числото е по-малко от 1 - епидемията гасне. "Сега сме близо, репродуктивно число е между 0.8 и 1.2. Първите седмици беше 1.7, в начало май беше 1.17, сега е малко повече от едно и са нужни още малко усилия за спазване на мерките", допълни проф. Кантарджиев. Последният показател, който измерва как държавата се справя със заразата, е времето за удвояване на случаите. "Когато тръгнаха неща след март то беше 10 дни, стана 12, вече е над месец. В Италия бяха стигнали до 5 дни в които случаите скочиха двойно", каза професорът.

В световен мащаб болните са над 4,6 млн. души.

Най-много са в САЩ, Испания и Русия. На Балканите лидер е Турция със 146 хиляди болни, но според проф. Кантарджиев там имат добро здравеопазване и ще се справят. За последното денонощие в Гърция и Македония са регистрирани малък брой болни. В първата страна 9 души, а във втората - 22 нови случая.Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Проектът е на Български лекарски съюз и сдружение "Избери България", съобщиха от съсловната организация
17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

Обменяме опит с Италия за лечение на коронавируса, съобщиха от оперативния щаб
Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Това реши правителството, средствата ще бъдат целево насочени към БЧК
Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Решението е взето заради продължаващата карантина на медицинския персонал в местната болница
Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Учени проверяват съществува ли „кръстосана защита" срещу коронавируса
32 излекувани, 17 новозаразени

32 излекувани, 17 новозаразени

Три са смъртните случаи за последното денонощие, каза доц. Димо Димов
Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция

Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция

Трябва да се анализира всичко, което се случи в системата по време на пандемията и да се направят съответните изводи, казва д-р Константинов
Психолози в градините при необходимост

Психолози в градините при необходимост

Директорите трябва да организират проучвания за нагласите на родителите относно посещаемостта на децата им в условия на КОВИД-19
Инсултите намаляха за сметка на по-леките

Инсултите намаляха за сметка на по-леките

Има ясно изразена тенденция болните да идват в по-тежко състояние, казва доц. Росен Калпачки
Театри и танцови зали отварят врати

Театри и танцови зали отварят врати

До края на деня ще бъде издадена заповед за мерките за посетителите, които ще са съобразени с квадратурата на помещенията
1 2 3 4 5 ... 79 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020