Моята история с ковид-19

Имаме най-голяма нужда от вяра

18-05-2020 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Имаме най-голяма нужда от вяра Mесец март беше най-трудният в 23 годишния ми опит като собственик и управител на аптека, казва маг.-фарм Иво Куманов
Целият свят се намира в примката на една пандемия. България не прави изключение. На първа линия в борбата с неочаквания и невидим враг се оказаха медицинските специалисти - лекари, сестри, фармацевти, зъболекари. Как оцеляват в трудното си ежедневие, страхуват ли се, как изглежда пандемията през тяхната призма, разказват самите те в нашата нова рубрика „Моята история с Ковид-19". Думата днес е на маг.-фармацевта Иво Куманов.
-Кога чухте за Ковид-19 за първи път?

-За първи път за Ковид-19 чух в края на 2019 година. Тогава още нямаше много информация за това заболяване, дори се смяташе, че е локален здравен проблем, касаещ само една китайска провинция. Спомням си, че потърсих информация от сайта на агенция Синхуа, но само открих от къде е тръгнала епидемията и съобщение зя многото заразени, но нямаше нищо за самия ход на заболяването. Тогава все още се смяташе, че е епидемия, а не пандемия.

-Какво си помислихте тогава, приехте ли новината сериозно?

-В началото смятах, че заболяването е сериозно колкото грипна епидемия, каквито наблюдаваме всяка зима. Съществуваха оскъдни данни за самия вирус и какво причинява. В края на януари се чух с лекар, работещ като анестезиолог в Кувейт и разбрах, че там вече има регистрирани пациенти и научих за начина на протичане на заболяването. Това ме стресна много и само се надявах да се разминем с този вирус у нас.

-Кога се сблъскахте с Ковид-19 за първи път в реалността?

-Няма да забравя 8 март 2020 година със съобщението за първите четири случая на заразени с корона вирус в България и 13 март с въвеждането на извънредно положение. В аптеката се изчерпаха маски, дезинфектанти, спирт и някои лекарства, а нямаше откъде да ги заредим, защото и търговците на едро не разполагаха с тях. Същевременно броят на рецептите, които изпълнявахме се увеличи значително. Пациентите разчитаха на нас, като най-достъпни медицински специалисти да получат консултация не само за изписаните им лекарства за хронични заболявания, но и за Ковид-19, което увеличи много времето за предоставяне на фармацевтична грижа. Следяхме информацията от Националния кризисен щаб, СЗО и други източници, защото нашата мисия е да се грижим за здравето на пациентите, давайки им изчерпателна и актуална консултация. Разговарях с други колеги от Варна и други градове, разбрах, че в техните аптеки е същото. Смятам, че месец март беше най-трудният в 23 годишния ми опит като собственик и управител на аптека и съм изключително радостен, че както аз, така и моите колеги в страната се справихме. Не съм чул в това време нито един български фармацевт да се е уплашил от това, че ежедневно работи на първата линия с болни хора и да преустанови да работи в аптека или да дава консултации само по телефона от вкъщи. Разбира се, няма ненаказано добро! През месец март нее, българските фармацевти бяхме упрекнати в

ВИЗИТКА 


Магистър-фармацевт Иво Куманов

 

Роден на 8.03.1969 година в гр. Варна.
1988 година завършил IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри" гр. Варна - френски език. 1995 година завършил Фармацевтичен факултет на МУ София.
1995 – 1997 медицински представител Smith Kline Beecham.
1997 създава първата аптека „Свети Лука" в гр. Варна.
1998-2007 медицински представител, продуктов специалист и продуктов мениджър в Rhone-Poulenc Rorer, Aventis Intercontinental, Sanofi – Aventis.
От 2007 национален мениджър продажби Pfizer Luxemburg Sarl Branch Bulgaria.
От 2014 асистент по Фармацевтични грижи и Медицински изделия в МУ Варна.

спекула и започнаха масови проверки в аптеките. Не пропуснаха и моята. За първи път досега бях проверяван от толкова институции едновременно! Мисля, че бяха общо 12 човека! Предоставих им договори, фактури, цени и всички други документи, които пожелаха. Разбира се, всичко бе изрядно, не бяха констатирани нарушения и не бяха направени препоръки. Колеги споделиха, че в цялата страна резултатът от проверките е същият. Защо по време на пандемия бе хвърлен толкова голям държавен човешки ресурс да проверява? Нямаше ли нещо полезно, за което да се използва през този труден за всички месец? След като това мероприятие не успя, бяха повдигнати абсурдни обвинения на председателя на Българския фармацевтичен съюз, проф. Асена Стоименова. Явно пандемията Ковид-19 е добре дошла за сплашване на едно съсловие. Бъдещето ще покаже кои са поръчителите и какви интереси в сектора имат.

-Бяхте ли подготвени за това?

-Мисля, че българските фармацевти сме подготвени за всяка ситуация, дори и пандемия от Ковид-19. За нас е характерна бързата физическа и психическа мобилизация. Изключително съм доволен, че наблюдавам това и в цялото наше общество. От една страна фирми, занимаващи се с производство, бързо настроиха своите мощности за производство на предпазно облекло, маски и дезинфектанти, от друга страна наблюдавам как хората станаха по-дисциплинирани, как спазват всички мерки за борба с пандемията.

-Страхувахте ли се от нещо, от какво?

-Моите притеснения са свързани с това, че досега няма информация дали заразени пациенти с коронавирус при първи симптоми не са потърсили помощ най-напред в аптека. Защо досега няма предупреден нито един управител на аптека, че аптеката е посетена от заразен пациент. Нали по смисъла на ЗЛПХМ аптеката е здравно заведение и като такова трябва да се грижи за здравето както на работещите колеги, така и на пациентите които я посещават.

-Как реагирахте, какво направихте?

Освен, че аз и персоналът в аптеката работим с предпазни маски, шлемове и ръкавици, изискваме всеки пациент да влиза задължително с маска. Също увеличихме броя на дезинфекциите в аптеката.

-Ковид-19 превърна ли се във ваше ежедневие?

За съжаление, да. Вече се превърна в условен рефлекс използването на маски и поставянето на дезинфектант на ръцете след най-малкия допир с нещо.

-Промени ли живота ви, как?

-Усещам силно желание да отида на кино и театър, както и да се съберем с приятели в любимия ни клуб и да слушаме музика на живо.

-Каква е прогнозата ви за света ни след Ковид-19?

-Никога светът вече няма да е същият след тази пандемия. Най-вероятно за нея ще се говори дълго. Важно според мен е да се отделя по-сериозен финансов ресурс за научни разработки, свързани със здравето на хората. Да се подобри заплащането на всички здравни специалисти.

-Знак за какво е Ковид-19?

Може би, знак за преосмисляне, за пренареждане на приоритети и цели в живота. Здравето винаги трябва да е най-важно за всеки. Всичко друго започва от втора линия.

-От какво имаме най-голяма нужда сега, за да продължим напред?

-Вяра!Трябва ни солидарността oт началото

Трябва ни солидарността oт началото

Виждам как природата се очиства от човешката дейност и си мисля, че може би това трябва да ни е за урок, казва Анжела Мизова
Усещаме по-ясно обичта на хората

Усещаме по-ясно обичта на хората

КОВИД-19 е знак, че сме временно на тази земя и трябва да уважаваме природата, казва акушерката Мария Куртева
Вирусът промени живота ни за секунда

Вирусът промени живота ни за секунда

Нуждаем се от строг самоконтрол и вяра в бъдещето, за да продължим напред, казва д-р Атанаска Динова

Във война сме, която ще спечелим с любов

Във война сме, която ще спечелим с любов

Имам усещането, че страхът се е разпространил сред нас като зараза, която ни мотивира да се променяме, казва Райна Бояджиева

Дошло е време да се променят приоритетите

Дошло е време да се променят приоритетите

Най-тежка мярка беше да извършвам консултации по телефона с видеовръзка, казва д-р Елизабет Чавушян
Не съм герой, върша си работата

Не съм герой, върша си работата

Не разрешавайте на страха да отнеме красотата на човешката душа, пазете я и я показвайте, казва Неда Диманова

Изчезването на маските беше предвестникът

Изчезването на маските беше предвестникът

За да се справим с пандемията по-лесно, трябва фармацевтите да правят генерична замяна, казва Велина Григорова

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020