мерки

Проверяват ОПЛ по сигнали на пациенти

15-05-2020 14:33
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Проверяват ОПЛ по сигнали на пациентиОказа се, че някои от общопрактикуващите лекари не работят, но не са уведомили касата за промяна на графиците, каза проф. Салчев
Общопрактикуващите лекари ще бъдат проверявани дали по време на извънредното положение са спазвали графиците си. Оказало се, че пациенти са подали оплакване в Касата, че личните им лекари не са в кабинетите въпреки посочения график. За това съобщи по време на заседанието на Надзрония съвет на НЗОК проф. Салчев, става видно от стенограмата.
Темата за общопрактикуващите лекари бе повдигната от представителя на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов. Той разказа, че когато е потърсил личния си лекар се оказало, че медикът вече не работи. За тази промяна Кокалов научил съвсем случайно, наложило му се да смени шофьорската си книжка. Така разбрал, че от близо месец няма личен лекар. Затова предложи да се намери начин пациентите, които останат без семеен лекар по разлина причина, да бъдат уведомявани.

 

Управителят на НЗОК

обясни, че служебено разпределение на ОПЛ не може да се прави. Изборът бил личен, на пациента. „А за уведомяването има една система ПИС, в здравното досие е направено това нещо, тогава се получава сигнал, нотификация от системата. Ще ги проверим тези неща", обеща проф. Салчев. На въпрос на Жени Начев, как пациент да стигне до тази нотификация в системата  управителят на Касата не отговори, но повдигна друга тема за работата и графиците на семейните лекари по време на извънредното положение. Той съобщи, че в Касата са пристигнали оплаквания от пациенти, които не са намерили личния си лекар, а на вратата е имало график, според който медикът би трябвало да е в кабинета си. „След като премине цялата тази ситуация, тъй като ние изискахме информация от различните каси къде има уведомления за промяна на графиците, има ли такива неща, след това ще бъде направена допълнително проверка, особено по сигналите, които са на пациентите. Като имаме договорка с лекарския съюз, след като ги установим тези данни да им ги предадем, за да могат да вземат и те съответните мерки", уточни проф. Салчев.

Докато Вие вземете мерки,

аз си стоя без джипи, отвоно се намеси д-р Кокалов. И допълни, че едва ли е единственият подобен случай. Затова  този пропуск на столичната каса трябава да се коригира. И предложи пациентите от листата на лекарите, които по различни причини вече не работят да бъдат уведомявани от Касата.  Друг сигнал за нередност подаде Оля Василеваq член на Надзора и изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ). По думите й търговци на едро са я информирали, че има болници, които са поискали разсрочване на дължимите средства за медикаменти, като са изтъкнали причина за това недостатъчните средствата по Методиката, които са достатъчни, за да покрият разходите им. Василева изтъкна, че ако едрите търговци на лекарства могат да проявят разбиране и да позволят разсрочено плащане, малките едва ли ще имат тази опция. Тогава проф. Салчев каза, че това е оправдание на ЛЗ и поиска поименно кои са болниците, за да направят проверка. Жени Начева коментира, че и в МЗ постъпват такива сигнали. „Това са поредица от лечебни заведения. Ние лекарствата ги плащаме на 100%, толкова, колкото са отчетени. Онкологичното лечение не е спирано никъде. Но това е факт наистина и ще видим по какъв начин можем да решим проблема", каза Начева. Касата е платили 48 млн. лв. за лекарства на всичките лечебни заведения, което не е по-малко отколкото през миналия месец, репликира проф. Салчев.

За още един сигнал, от пациенти изпратили

писмо до Касата, съобщи Андрей Дамянов. „Става дума за онкозаболяване. В писмото е описана доста подробно цялата история. Реално за това заболяване единственото лекарство, което е давало ефект, е Афинитор, което се изписва и заплаща от касата за рак на гърдата, а не се заплаща за другото онкозаболяване. Пациентът си е намирал лекарството година и нещо от Турция, защото касата не заплаща за съответната диагноза. Но все пак това лекарство се покрива от касата и аз не виждам никаква пречка да бъде осигурено и за другото лечение", изтъкна Дамянов. Отговор получи от д-р Кокалов, който обясни, че много от лекарствата, които се предписват за определени заболявания се оказва, че имат много добър ефект върху много други заболявания, но Касата няма право да заплаща за тях, финансира ги само за конкретната диагноза. „Така или иначе касата няма законовото основание да го заплати, ако не е посочен МКБ кодът на заболяването, независимо, че има положителен ефект върху пациента", затвори темата Жени Начева.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020