Регулации

НЗОК казва с кое хапче ще ни лекуват

07-12-2016 08:03
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
НЗОК казва с кое хапче ще ни лекуват  Пациентите ще имат право само на най-евтиния биологичен продукт, предвиждат нови правила на фонда
Затягане на режима за лечение с биологични медикаменти и новите терапии за хепатит С предвиждат промени на здравната каса за оптимизране на разходите й. Това става ясно от решенията на Надзорния съвет от последнто му заседание миналата седмица.

Според тях фондът ще приеме по-строги правила в критериите за изписване на биологичните терапии, като в основата им заложи икономическата целесъобразност. Това означава, че пациентите ще получават най-евтиния продукт от един вид, а не този, който лекарят е преценил, че е най-подходящ, обясниха медиците. Според тях това е пряка намеса в самото лечение. Освен това Надзорният съвет на фонда ще трябва да одобрява иновативната терапия за всеки нов пациент.

Новите правила ще засягат случаите, в които биологичните продукти не са били първи, а втори избор за лечение. На практика обаче това обхваща почти всички пациенти, защото винаги се върви от по-достъпната и конвенционална към по иновативната терапия, обясниха специалистите.

Промените ще засегнат около 6000 души с тежки заболявания като Болест на Крон, псориазис, серопозитивен ревматоиден артрид, псориатритен артрит, юношески артрит, грануломатоза на Вегенер, лупус, анкиловиращ спондилит и Хепатит С. Причината за непопулярните мерки са нарастващите разходи на фонда за медикаменти. Според анализите на здравната каса през 2014 г. са дадени 116 млн. за биологични терапии за тези заболявания, а през миналата - 138 млн. Това формира около 50% от увеличението на разходите на медикаменти за домашно лечение. Над 15 млн. лв. коства лечението с новите безинтереферонови терапии на 218 души с Хепатит С за първите девет месеца на тази година.

Тенденцията за увеличаването на тези разходи обаче не е характерна само за България, а за целия свят. Биологичните медикаменти са едни от най-сериозните двигатели при ръста на фарамцевтичния пазар. Те обаче дават и възможност за по-добро качество на живот на пациентите с тежки хронични заболявания.

Не е ясно дали рестрикциите при изписването на биологичните продукти няма да засегне и други иновативни медикаменти. Осигуряването на базова, но по-добре реимбурсирана, терапия за всички (социално значими) заболявания досега беше тиражирана не еднократно от министерство на здравеопазването. Според медиците обаче пестенето на средства би трябвало да минава не през рестрикции при възможностите за лечение, а през осъществяването на по-добър контрол. До момента обаче фактите показават, че особени резултати в контрола не се постигат.Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства

Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства

Лечението с тях е по-евтино, а терапевтично са напълно съвместими с оригиналните, каза Аркади Шарков
Лекарство за артрит може да предизвика тромбоза

Лекарство за артрит може да предизвика тромбоза

ЕМА предупреди, че Xeljanz трябва да се използва с повишено внимание при пациенти с риск от образуване на кръвни съсиреци
Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Облекчението важи до 31 март 2020 г., пише в променена наредба на МЗ
Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

На кръгла маса в парламента бяха обсъдени проблемите, свързани с отговорното използване на тези незаменими лекарства
136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

Над две трети от медикаментите все още не минават през проверките
СТАДА придобива Валмарк

СТАДА придобива Валмарк

Тя е една от водещите компании в Централна Европа в сферата на продуктите за грижа за здравето
ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

Медикаментът не трябва да се приема от пациенти със сърдечносъдови проблеми
Надзорниците коригираха пропуск  в бюджета

Надзорниците коригираха пропуск в бюджета

НС на НЗОК проведе извънредно заседание и попълни важен списък с лекарства
МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

Това са онкомедикаменти, препарати за трансплантирани и за лечение на редки болести
1 2 3 4 5 ... 62 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019