Регулации

НЗОК казва с кое хапче ще ни лекуват

07-12-2016 08:03
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
НЗОК казва с кое хапче ще ни лекуват  Пациентите ще имат право само на най-евтиния биологичен продукт, предвиждат нови правила на фонда
Затягане на режима за лечение с биологични медикаменти и новите терапии за хепатит С предвиждат промени на здравната каса за оптимизране на разходите й. Това става ясно от решенията на Надзорния съвет от последнто му заседание миналата седмица.

Според тях фондът ще приеме по-строги правила в критериите за изписване на биологичните терапии, като в основата им заложи икономическата целесъобразност. Това означава, че пациентите ще получават най-евтиния продукт от един вид, а не този, който лекарят е преценил, че е най-подходящ, обясниха медиците. Според тях това е пряка намеса в самото лечение. Освен това Надзорният съвет на фонда ще трябва да одобрява иновативната терапия за всеки нов пациент.

Новите правила ще засягат случаите, в които биологичните продукти не са били първи, а втори избор за лечение. На практика обаче това обхваща почти всички пациенти, защото винаги се върви от по-достъпната и конвенционална към по иновативната терапия, обясниха специалистите.

Промените ще засегнат около 6000 души с тежки заболявания като Болест на Крон, псориазис, серопозитивен ревматоиден артрид, псориатритен артрит, юношески артрит, грануломатоза на Вегенер, лупус, анкиловиращ спондилит и Хепатит С. Причината за непопулярните мерки са нарастващите разходи на фонда за медикаменти. Според анализите на здравната каса през 2014 г. са дадени 116 млн. за биологични терапии за тези заболявания, а през миналата - 138 млн. Това формира около 50% от увеличението на разходите на медикаменти за домашно лечение. Над 15 млн. лв. коства лечението с новите безинтереферонови терапии на 218 души с Хепатит С за първите девет месеца на тази година.

Тенденцията за увеличаването на тези разходи обаче не е характерна само за България, а за целия свят. Биологичните медикаменти са едни от най-сериозните двигатели при ръста на фарамцевтичния пазар. Те обаче дават и възможност за по-добро качество на живот на пациентите с тежки хронични заболявания.

Не е ясно дали рестрикциите при изписването на биологичните продукти няма да засегне и други иновативни медикаменти. Осигуряването на базова, но по-добре реимбурсирана, терапия за всички (социално значими) заболявания досега беше тиражирана не еднократно от министерство на здравеопазването. Според медиците обаче пестенето на средства би трябвало да минава не през рестрикции при възможностите за лечение, а през осъществяването на по-добър контрол. До момента обаче фактите показават, че особени резултати в контрола не се постигат.Хлорихин и за хората с лупус

Хлорихин и за хората с лупус

МЗ заделя за ревматологично болни част от 170 000-те опаковки, купени за КОВИД
Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства

Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства

Европейските държави трябва да се въздържат от рестрикции за свободното движение на медикаменти и медицински изделия, смята Оля Василева

15 ще доставят онколекарствата

15 ще доставят онколекарствата

Толкова са дистрибуторите, с които МЗ е сключило договори по рамковото споразумение

НЗОК установи злоупотреби с лекарства

НЗОК установи злоупотреби с лекарства

Два случая на опити за повторно отпускане на едни и същи медикаменти са засечени само за месец
Пандемията ще забави фарма пазара

Пандемията ще забави фарма пазара

Ковид-19 засегна всяка сфера на нашия живот. Три месеца, след като се настани в страната ни, вече можем да видим първите резултати от отражението му върху икономиката ни. Как повлия пандемията на фармацевтичния пазар, представяме ви мнението на д-р Кунчо Трифонов.
Нов десятък за фармата

Нов десятък за фармата

Касата ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Фармапазарът след КОВИД-19

Фармапазарът след КОВИД-19

Пандемията провокира рязък пик в продажбите на лекарствата без рецепта, последван от дълъг застой

58 аптеки в страната затвориха

58 аптеки в страната затвориха

Беше неочаквано по време на извънредното положение някои български фирми да вдигнат цените си, категорична е Аделина Любенова

ВАС връща отстъпките на аптеките

ВАС връща отстъпките на аптеките

Здравните власти имат две седмици, за да обжалват решението

Етично е фармацевтичните компании да ни спонсорират

Етично е фармацевтичните компании да ни спонсорират

Не носим и не може да носи отговорност за всеки отделен лекар, казват от съсловната организация
1 2 3 4 5 ... 69 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020