Коментари

30 000 сестри не достигат на здравната ни система

12-05-2020 11:53
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
30 000 сестри не достигат на здравната ни системаБезплатен курс за дистанционно продължаващо обучение подарява БАПЗГ на своите членове за празника, каза Милка Василева
Днес отбелязваме Световният ден на медицинските сестри. На професионалистите, които заедно с лекарите в тежката обстановка на пандемия от коронавирус жертват здравето и живота си за нас. По този повод потърсихме Милка Василева, председател на БАПЗГ и я помолихме да сподели проблемите на гидията, а и надеждите, съпътстващи празника.
- Госпожо Василева, как БАПЗГ ще отбележи тази година Световния ден на сестринството - 12-ти май?

 

- В условията на пандемия от COVID-19 световната общност на медицинските сестри е концентрирана върху усилията да се запази здравето им, за да бъдат полезни за обществата с професионалните си умения. Сега се вижда с особена сила мястото и ролята на медицинските сестри, акушерките, лаборантите и останалите медицински и немедицински специалисти в лечебния процес при условията на неизвестност, на недостиг както на персонал, така и на лични предпазни средства. Тази година мотото за 12-ти май е „Ние сме сила за здраве". БАПЗГ отбелязва Световния ден на сестринството с видео „Ние сме сила за здраве", разпространено в социалните мрежи, с ясни послания за важността и отговорността на професионалистите по здравни грижи за постигане на по-добро лечение за всички пациенти, за промоция на здравословен начин на живот и подпомагане на хората с хронични състояния за активно дълголетие. За съжаление няма да проведем традиционния празник на национално ниво с награждаване на най-добрите специалисти, но в условията на пандемия всички заслужават награда за себеотрицанието и всеотдайността, с които посрещат ежедневните предизвикателства. По случай 12-ти май БАПЗГ ще предостави възможност на специалистите по здравни грижи да си изберат по един безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение, които осигурява асоциацията. Всеки редовен член на БАПЗГ може да направи своя избор в рамките на три месеца – през май, юни и юли.

- Бихте ли казали някои от посланията във видеопоздравлението за специалистите по здравни грижи?

- Посланията, които са включени във видеото, посветено на 5-ти май – Международен ден на акушерката и 12-ти май – Международен ден на сестринството, са сентенциите на професиите от направление „Здравни грижи". Те са емоционален изблик на специалистите, които упражняват тези професии и имат ясно съзнание, че са „сила за здраве", защото имат осъзнат дълг към обществото, дълбока вътрешна мотивация да даряват добро и без да очакват благодарност често я виждат в очите на своите пациенти. Защото медицинските специалисти работят в екип и всеки дава максимума от себе си в името на здравето и живота, влагайки знание, всеотдайност, човешка топлота, а нерядко и стоицизъм.

- Колко са медицинските сестри, които работят в България в момента? Какъв е недостигът на тези специалисти?

- Към момента в България работят 25 321 медицински сестри според данни от Националния електронен професионален регистър (НЕПР) на БАПЗГ. От тях 60,58% са в трудоспособна възраст, 19,64% ще се пенсионират в следващите 3 години и 19,78% са работещи в пенсионна възраст. Средната възраст на медицинските сестри е 55 години, а на акушерките – 53 години. Според анализите, които сме направили през последните 10 години, недостигът на медицински сестри е около 30 000, а на акушерки – около 4 000. Голям проблем е липсата на възможност за самостоятелна практика в извънболничната помощ в областта на интегрираните здравно-социални услуги.

- Колко медицински сестри са напуснали професията през последните 10 години?

- По данни от НЕПР на БАПЗГ през последните 10 години страната са напуснали 14 573 медицински сестри и акушерки. Други около 5 000 са напуснали професията, като част от тях вече са в пенсионна възраст.

- Кои са най-сериозните проблеми пред съсловието днес?

- Пренебрежителното отношение на държавните органи и обществото към професиите на специалистите по здравни грижи и като резултат от това неадекватното заплащане на труда и недобри условия за професионално израстване. Поради високата средна възраст и напускане на професиите в търсене на по-добри варианти за стандарт на живот, липсата на персонал стана тревожно ясна в условията на пандемия и несигурност. Необходимо е политическо надпартийно съгласие за спасяване на професиите от направление „Здравни грижи", за да продължи да функционира системата на българското здравеопазване. За да станат тези професии привлекателни за младите хора е необходима ясна визия за тяхната значимост, подплатена с регламентирано подобаващо заплащане, възможност за кариерно развитие, работещи стандарти по здравни грижи и уважение, както вътре в медицинския екип, така и от обществото.

- Имате ли информация постигна ли се в лечебните заведения заложената в Колективния трудов договор стартова заплата от 900 /950 лева? С какъв процент са се увеличили заплатите на специалистите по здравни грижи от началото на годината - по методиката на здравния министър, по линия на НЗОК?

- По информация от нашите дружества все още има лечебни заведения, в които не е постигната договорената в КТД стартова заплата. Всяко лечебно заведение, съобразно заработените средства и вътрешните правила увеличава заплатите с различен процент, най-често това са между 50 и 150 лева.

- Какво бихте искали да се подобри като условията на работа за специалистите по здравни грижи до края на годината?

- Прекалено оптимистично е да очакваме сериозни промени в условията на труд до края на годината, като се има предвид сложната картина на пандемията. Но въпреки всичко се надявам да се оцени важността на професионалистите по здравни грижи, да им бъдат осигурени всички необходими качествени лични предпазни средства и обучение за работа с инфекциозно болни, да се осмисли необходимостта на промяна в организацията на здравната система и здравноосигурителния модел, така че хората да осъзнаят своята отговорност за собственото си здраве, а „героите в бяло" да работят спокойно и с увереност в утрешния ден.

Поздравлението на Милка Василева вижте тукНово дарение от капачки

Ново дарение от капачки

Медицинската апаратура ще бъде в помощ на недоносените бебета във Варна
Oще едно дарение за УМБАЛ-Пловдив

Oще едно дарение за УМБАЛ-Пловдив

С нов ултразвуков апарат ще се сдобие Клиниката по урология
Последен клас ЯМР за първи път у нас

Последен клас ЯМР за първи път у нас

Той вече е монтиран в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", в Европа има само девет такива машини, казаха от лечебното заведение
Безплатни кожни прегледи в Онкологията

Безплатни кожни прегледи в Онкологията

Инициативата е в рамките на международната кампания "Евромеланома", съобщиха от столичната болница
Големите епидемии в историята в изложба на БАН

Големите епидемии в историята в изложба на БАН

В знак на благодарност към медиците, ангажирани с КОВИД-19, входът за тях ще е свободен, казаха от Академията
Безплатни прегледи на очи

Безплатни прегледи на очи

Te ще се проведат в периода 22 юни-10 юли в цялата страна
Апел за даряване на плазма срещу КОВИД-19

Апел за даряване на плазма срещу КОВИД-19

Акцията във ВМА стартира на 14 юни,когато е Световният ден на доброволния кръводарител
Безплатни очни прегледи в „Александровска“

Безплатни очни прегледи в „Александровска“

Те ще се проведат от 15 до 30 юни след предварително записване, поясниха от болницата
Всеки втори с хронична венозна болест

Всеки втори с хронична венозна болест

Стартират профилактични прегледи в 16 града в рамките на кампанията „Вземи краката си в ръце"
45 хил. души на санаториум по НОИ

45 хил. души на санаториум по НОИ

Програмата за профилактика и рехабилитация за 2020 стартира на 1 юни, съобщиха от осигурителния институт 
1 2 3 4 5 ... 116 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020