Опасност

Хапчетата за кръвно събарят аптеките

06-12-2016 13:45
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Хапчетата за кръвно събарят аптеките Фалити на малките обекти и ограничаване на достъпа заради пълната им реимбурсация, прогнозираха фармацевти
Фалити на малките аптеки и ограничаване на достъпа до лекарства. От това се опасяват дистрибутори и собственици на малки аптеки заради въвеждането на пълната реимбурсация върху медикаментите за есенциална хипертония от 1 януари следващата година.

Причината за страховете им са намаляването на приходите на аптекарите за тези лекарства, тъй като те вече няма да могат да начисляват надценка върху тях. Според нормативните правила при медикаментите, които се плащат на 100% от касата, фармацевтите ще получават по 2 лв. за всяка рецепта.

Това означава, че маржът в аптеките от лекарствата за есенциална хипертония, който в момента е 4.2 млн. лв., с пълната реимбурсация ще стане 300 хил. лв., каза Аделина Любенова. Цифрите са при положение, че пациентите с тази диагноза са малко над 200 хил., както е в момента по данни на здравната каса. Ако се въведе пълната реимбурсация догодина обаче, фарамцевтите смятат, че броят им ще скочи драстично до 700 хил. Тогава промяната ще генерира загуби от 12 млн. лв. за аптекарите.

Това означава, че независимите аптеки могат да фалират, как тогава ще се подобри достъпа на пациентите до лечение, каза Аделина Любенова, собственик на един от най-големите дистрибутори на лекарства у нас „Стинг". В момента в страната има около 1900 независими, които са разположени в по-малките и трудно достъпно населени места.

От 300 рецепти, които има в моята аптека за един период, 120 са за 100% реимбурсирани лекарства, за тях получавам от НЗОК по 2 лв. с ДДС, каза фармацевтът Пенка Минева. По нейните сметки след 1 януари броят на тези медикаменти ще се увеличи до 190 заради пълното покриване на есенциалната хипертония. И това ще доведе до по-големи финансови затруднения за бизнеса й.

На същото мнение са и колегите й от други места в страната. Според тях трябва се помисли за нов начин на финансиране на скъпоструващите 100% платени медикаменти.

Ние изпълняваме рецепти с лекарства за по няколко хиляди лева, а получаваме срещу това по 2 лева, в същото време пациентите смятат, че печелим много, казва Милена Каменова от Пловдив. Според нея проблем у нас са и максимално изпилените цени, заради които се изтеглят лекарства от страната или пък стават обект на паралелен износ. Заради това пациентите у нас получават по-ограничен достъп до медикаменти, категорична е тя.

Според специалистите една възможна промяна, която ще облекчи проблема е намаляването на ДДС. Нека да се въведе диференцирано ДДС за медикаментите, това ще намали тежестта за българските пациенти, предложи проф. Татяна Бенишева. За да се предпиремат адекватни мерки, от сектора настояват и за анализ на ползите и рисковете при подобни промени.МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

Конфискувани са 463 опаковки турски медикаменти, съобщиха от икономическа полиция
Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Те касаят приложението на лекарствата Infliximab и Etanercept
Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Списъкът с изключения отпадна, ще бъде приет в Закона за здравното осигуряване
Започва Седмица на лекарствената безопасност

Започва Седмица на лекарствената безопасност

Фокусът тази година е върху множествената лекарствена терапия
Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства

Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства

Лечението с тях е по-евтино, а терапевтично са напълно съвместими с оригиналните, каза Аркади Шарков
Лекарство за артрит може да предизвика тромбоза

Лекарство за артрит може да предизвика тромбоза

ЕМА предупреди, че Xeljanz трябва да се използва с повишено внимание при пациенти с риск от образуване на кръвни съсиреци
Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Облекчението важи до 31 март 2020 г., пише в променена наредба на МЗ
1 2 3 4 5 ... 61 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019