Опасност

Хапчетата за кръвно събарят аптеките

06-12-2016 13:45
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Хапчетата за кръвно събарят аптеките Фалити на малките обекти и ограничаване на достъпа заради пълната им реимбурсация, прогнозираха фармацевти
Фалити на малките аптеки и ограничаване на достъпа до лекарства. От това се опасяват дистрибутори и собственици на малки аптеки заради въвеждането на пълната реимбурсация върху медикаментите за есенциална хипертония от 1 януари следващата година.

Причината за страховете им са намаляването на приходите на аптекарите за тези лекарства, тъй като те вече няма да могат да начисляват надценка върху тях. Според нормативните правила при медикаментите, които се плащат на 100% от касата, фармацевтите ще получават по 2 лв. за всяка рецепта.

Това означава, че маржът в аптеките от лекарствата за есенциална хипертония, който в момента е 4.2 млн. лв., с пълната реимбурсация ще стане 300 хил. лв., каза Аделина Любенова. Цифрите са при положение, че пациентите с тази диагноза са малко над 200 хил., както е в момента по данни на здравната каса. Ако се въведе пълната реимбурсация догодина обаче, фарамцевтите смятат, че броят им ще скочи драстично до 700 хил. Тогава промяната ще генерира загуби от 12 млн. лв. за аптекарите.

Това означава, че независимите аптеки могат да фалират, как тогава ще се подобри достъпа на пациентите до лечение, каза Аделина Любенова, собственик на един от най-големите дистрибутори на лекарства у нас „Стинг". В момента в страната има около 1900 независими, които са разположени в по-малките и трудно достъпно населени места.

От 300 рецепти, които има в моята аптека за един период, 120 са за 100% реимбурсирани лекарства, за тях получавам от НЗОК по 2 лв. с ДДС, каза фармацевтът Пенка Минева. По нейните сметки след 1 януари броят на тези медикаменти ще се увеличи до 190 заради пълното покриване на есенциалната хипертония. И това ще доведе до по-големи финансови затруднения за бизнеса й.

На същото мнение са и колегите й от други места в страната. Според тях трябва се помисли за нов начин на финансиране на скъпоструващите 100% платени медикаменти.

Ние изпълняваме рецепти с лекарства за по няколко хиляди лева, а получаваме срещу това по 2 лева, в същото време пациентите смятат, че печелим много, казва Милена Каменова от Пловдив. Според нея проблем у нас са и максимално изпилените цени, заради които се изтеглят лекарства от страната или пък стават обект на паралелен износ. Заради това пациентите у нас получават по-ограничен достъп до медикаменти, категорична е тя.

Според специалистите една възможна промяна, която ще облекчи проблема е намаляването на ДДС. Нека да се въведе диференцирано ДДС за медикаментите, това ще намали тежестта за българските пациенти, предложи проф. Татяна Бенишева. За да се предпиремат адекватни мерки, от сектора настояват и за анализ на ползите и рисковете при подобни промени.МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

НС приема закона за лекарствата

НС приема закона за лекарствата

Тази седмица се очаква да бъде удължен срокът на ТЕЛК решенията, които забавиха пенсиите на 5000
Хлорихин и за хората с лупус

Хлорихин и за хората с лупус

МЗ заделя за ревматологично болни част от 170 000-те опаковки, купени за КОВИД
Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства

Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства

Европейските държави трябва да се въздържат от рестрикции за свободното движение на медикаменти и медицински изделия, смята Оля Василева

15 ще доставят онколекарствата

15 ще доставят онколекарствата

Толкова са дистрибуторите, с които МЗ е сключило договори по рамковото споразумение

НЗОК установи злоупотреби с лекарства

НЗОК установи злоупотреби с лекарства

Два случая на опити за повторно отпускане на едни и същи медикаменти са засечени само за месец
Пандемията ще забави фарма пазара

Пандемията ще забави фарма пазара

Ковид-19 засегна всяка сфера на нашия живот. Три месеца, след като се настани в страната ни, вече можем да видим първите резултати от отражението му върху икономиката ни. Как повлия пандемията на фармацевтичния пазар, представяме ви мнението на д-р Кунчо Трифонов.
Нов десятък за фармата

Нов десятък за фармата

Касата ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Фармапазарът след КОВИД-19

Фармапазарът след КОВИД-19

Пандемията провокира рязък пик в продажбите на лекарствата без рецепта, последван от дълъг застой

58 аптеки в страната затвориха

58 аптеки в страната затвориха

Беше неочаквано по време на извънредното положение някои български фирми да вдигнат цените си, категорична е Аделина Любенова

1 2 3 4 5 ... 68 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020