Иновации

Плащат ново лекарство за рак

06-12-2016 07:19
Касата ще реимбурсира иновативни терапии за висок холестерол и диабетПлащат ново лекарство за рак
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
9 нови лекарства плаща здравната каса през тази година. Всички те са молекули за тежки хронични заболявания, които дават шанс за още по-добро лечение на болните хора у нас. Медикаментите отразяват и основните тенденции в развитието на иновациите в световен мащаб.

Онкология


Първата нова молекула е olaparib. Тя е на компанията Астра Зенека и е за лечение на напреднал рак на яйчниците. Тази диагноза се нарежда на пето място като причина за смърт при жените. За съжаление все още най-голяма част от случаите пр това заболяване се откриват в 3 и 4 стадий. Новата молекула е предназначена за лечение на най-разпространения карцином на яйчниците – епителния. Тя е генетично таргетирано лекарство за рак, причинен от мутациите BRСA 1 и BRСA 2. У нас за тази година от рак на яйчниците се очаква да се разболеят над 600 жени. Според анализа на Комисията за оценка на здравните технологии с новата терапия догодина ще могат да се лекуват между 32 и 46 пациентки, на които са направени съответните генетични изследвания.

Втората молекула е Ibrutinib на Янсен Цилаг. Медикаментът се използва за борба с хроничната лимфоцитна левкемия. Той се взема през устата и няма аналог в България, показват заключенията на Комисията за оценка на здравните технологии. Според експертите цената му ще бъде по-висока от конвенционалната терапия, но ефектът от лечението ще е по-добър.


Кардиология


Третата молекула се нарича evolocumab. Нейн производител е фармацевтичната компания Амджен. Новият медикамент е предназначен за понижаванена лошия холестерол в човешкия организъм. Високите нива на това вещество уеличават риска от сърденосъдови заболявания като инфаркт или инсулт. Обикновено нивата на холестерола се контролират чрез медикаменти, наречени статини. Сега обаче има и друга терапия. Новата молекула е изцяло човешко моноклонално антитяло имуноглобулин G2 инхибитор на човешкия PCSK9 протеин, който играе съществена роля в липидния метаболизъм. На практика лекарството влияе върху действието на този протеин и така помага на черния дроб да изчиства лошия холестерол от организма ни. Препаратът е подходящ за пациенти с първична хиперхолестеролемия или смесена дислипидемия, се казва в анализа на Комисията по оценка на здравните технологии.

Комбиниран е и четвъртият нов медикамент за 2017 г. Той съдържа активните вещества sacubitril и valsartan. Негов производител е фирмата Новартис. Новото лекарство е предназначено за хора със сърдечна недостатъчност. То намалява смъртността и усложненията при това състояние. Продуктът действа като ангиотензин рецепторен неприлизинов инхибитор. Според анализите на Комисията за оценка на здарвните технологии прилагането на новия медикамент може да доведе до по-малък брой хоспитализации – веднъж годинишно, на пациентите със сърдечна недостатъчност.


Пулмология


Петото ново лекарство се състои от две вещества - tiotropium и olodaterol. То е предназначено за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Негов производител е фармацевтичната компания Бьорингер. Лекарството се приема чрез инхалатор. Според анализа на Комисията за оценка на здравните технологии новият препарат е с добро въздействие върху пациентите, а реимбурсирането му няма да доведе до съществено увеличаване на разходите на здравната каса. У нас има около 100 000 души с ХОББ, които се нуждаят от инхалаторна терапия, а всяка година се диагностицират около 5000 нови случая, показват още данните на експертите.

Шестият нов препарат отново е комбинация от две съставки – aclidinium и formoterol. Негов производител е фирмата Астра Зенека. Той е предназначен за лечение на хронична обструктивна белодорбна недостатъчност (ХОББ). Лекарството дава възможност за подобрение на задухът и функцията на белите дробове.


Ендокринология


Седмата нова терапия също се състои от две активни вещества – empagliflozin и metformin. Тя е предназначена за хора с диабет тип 2, нейн производител е Бьорингер. Едната съставка стимулира секрецията на инсулин и по този начин не води до хипогликемия и има благоприятни ефекти върху липидния метаболизъм. А другата е отговорна за реабсорбцията на глюкозата от гломеруларния филтрат обратно в кръвообращението. Препаратът е подходящ за пациенти, при които не е постигнат достатъчно добър контрол на захарта. Според анализите на Комисията по оценка на здравните технологии приложението на препарата ще излиза по-евтино с 422 хил. лв. при 1000 пациенти, отколкото, ако трябва да пият две отделни хапчета. В България има над 536 130 диабетици, а броят на пациентите с неврологични усложнения сред тях е около 154 000.


Ревматология


Осмата нова молекула е secukinumab. Тя е предназначена за лечение на псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит (възпалително заболяване на гръбначния стълб и периферните стави). Медикаментът е на фармацевтичната компания Новартис. Молекулата е изцяло човешко моноклонално антитяло, което селективно се свързва и неутрализира проинфламаторния цитокин интерлевкин. Лекарството се препоръчва за употреба и при двете заболявания, когато конвенционалната терапия не е дала добър резултат. Според Комисията за оценка на здравните технологии разходите за терапията с новата молекула са по-ниски в сравнение със сегашните биологични лекарства за съответните диагнози.


Хепатология


Деветият нов продукт е комбинация от elbasvir и grazoprevir. Той е на фармацевтичната компания МСД и е предназначен за лечение на Хепатит С. На практика той заедно с още две лекарства – на Аббви и Джилиад, направиха революция в лечението на това заболяване. Благодарение на трите продукта Хепатит С се превърна в лечима диагноза, с която пациентите могат да се преборят в рамките само на два-три месеца. Цените на терапиите обаче бяха доста високи и предвизвикаха вълнения не само у нас, но и в целия свят. За щастие, благодарение на силната конкуренция между трите фирми, стойностите им се понижиха драстично и сега повече пациенти имат достъп до тях.


Дете започна да чува след генна терапия

Дете започна да чува след генна терапия

То бе с вродена глухота поради слухова невропатия, новият подход бе приложен за пръв път в университетската болница в Кеймбридж
Институт по иновативна медицина в МУ-София

Институт по иновативна медицина в МУ-София

Откриването му е одобрено с решение на Министерския съвет, в него ще се провеждат фундаментални и приложни научни изследвания
ЕМА препоръча осем нови лекарства

ЕМА препоръча осем нови лекарства

Сред тях са медикаменти за лечение на хемофилия, резистентна хипертония, рак и др.
Стентираха торакоабдоминална аневризма

Стентираха торакоабдоминална аневризма

С прилагането на модерния метод - модифициран от хирурга ендографт, във ВМА спасиха 71-годишна пациентка
Имплантираха пулмонална клапа

Имплантираха пулмонална клапа

Интервенцията бе извършена в Националната кардиологична болница за първи път в страната тази седмица
Нова терапия в борбата с Алцхаймер и у нас

Нова терапия в борбата с Алцхаймер и у нас

Апаратът за транскраниалната пулсова стимулация елиминира симптомите и подобрява качеството на живот на засегнатите от болестта
Нигерия с ваксина срещу менингит 5 в 1

Нигерия с ваксина срещу менингит 5 в 1

Това е първата държава в света, която ще приложи новия препарат, съобщиха от СЗО
Двустранни трансплантации на бял дроб с робот

Двустранни трансплантации на бял дроб с робот

В Испания планират да извършат 15 до края на следващата година, медик от Австрия обаче е скептичен
Пирогов с апарат за рефлукс при деца

Пирогов с апарат за рефлукс при деца

Той е златен стандарт в медицината, с него ще могат да се лекуват и подрастващите от Балканите и Източна Европа, казаха от болницата
Плащат още 34 нови лекарства

Плащат още 34 нови лекарства

Те са от 29 INN, реимбурсацията им за пациентите ще стане поетапно през годината
1 2 3 4 5 ... 39 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ