Рибната трапеза е полезна за сърцето и нервите
Рибата е сред най-полезните храни за хората. Тя е носител на ненаситени мастни киселини, както и на пълноценни белтъчини, калций и фосфор, казва д-р Митко Ригов.
Това е храна, която е подходяща както за подрастващите, така и за възрастните. Това е така заради омега-3 мастните киселини, които при системна консумация благоприятстват мастната обмяна, намаляват нивото на нископлътния лош холестерол и подобряват нивото на добрия холестерол.
„Те въздействат добре на сърдечно съдовата, имунната, ендокринната и половата системи. Благоприятстват дейността на централната и периферна нервна система, полезни са при дерматологични проблеми. Имат изразено противотуморно влияние", казва лекарят. Въпреки това при някои конкретни заболявания има ограничения за консумацията й, които е хубаво да се спазват. Възможни са и индивидуални алергични реакции, които също трябва да се имат предвид, добавя той.
Хранителната и биологична стойност на рибата обаче зависи много от условията и местата, в които е била уловена. С най-високи качества са екземплярите, които са живели в естествени природни условия – реки, езера, морета и океани.
„Разбира се, не трябва да се принизява и стойността на рибите, отглеждани в развъдници, които също са добър източник на пълноценен белтък и други нутриенти при сравнително ниско съдържание на мазнини", пояснява д-р Ригов.
Колкото и да е полезна тази храна обаче, и с нея не трябва да се прекалява. Около 200-300 грама в готов вид е количеството риба за една нормална порция, което е препоръчително за празника. Начинът, по който е приготвено ястието също е важно. Пържените и мазни риби се отразяват доста по-тежко на организма, затова за предпочитане са тези, сготвени с печене, варене и задушаване, казва д-р Ригов. Сред по-мазните морски екземпляри са шарана, акулата, сардината. Сред постните се нареждат мерлуза, треска, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва).
Ако вече сте купили шаран за празника, може да намалите приеманите мазнини като внимавате какво ядете и избягвате кожата, подкожната мазнина, както и тази в коремчетата на рибата. Диетологът съветва този вид риба да бъде съчетана със зеленчуци, салати, ядки, както и с чаша бяло вино. Комбинацията на шарана с хляб и други тестени продукти обаче не се препоръчва.
Рибата може да бъде почти ежедневен продукт на нашата трапеза, важното е да не е солена. „Ако е осолена, е препоръчително да се консумира 1-2 пъти седмично. По умерено трябва да се яде и мариновата риба", обяснява д-р Ригов.
Въпреки че шаранът е традиционното блюдо за Никулден, той не е най-полезната риба за трапезата ни. Освен че е мазен и много вкусен, той няма качествата на рибеното масло, които притежава дивата дълбоководна морска риба – например сьомгата и скумрията. Или като рибите, които са отглеждани извън развъдниците и се развиват в нормални природни условия, смятат специалистът по хранене.
Често на Никулден се получава прехранване с риба и други вкуснотии от празничната трапеза. Затова д-р Ригов съветва на следващия ден да направим един разтоварващ режим с по-леки храни като салати, зеленчукови супи и фрешове, както и прием на достатъчно вода и други течности.
Ако все още не сте избрали риба за Никулден, вижте какво съдържат някои от предпочитаните:
Треска - рибата е богата на протеин и витамин В12, както и различни съединения като йод и селен. Месото й е бяло и се препоръчва за хора на различна възраст.
|
Как да отслабнем здравословно и трайно
Сладък ден на влюбените и за диабетиците
Грижа за суха коса
Как да изберем крем против бръчки през бременността
Превърнете своите мечти в цели
Любовта ни дава криле
Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева
Да събудим метаболизма за 15 минути
Бърн аут ли сте?
Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси