Празник

Рибната трапеза е полезна за сърцето и нервите

06-12-2016 07:11
Не консумирайте повече от 300 грама шаран на празника и избягвайте тлъстините, съветва д-р Митко Ригов Рибната трапеза е полезна за сърцето и нервите
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Днес е Никулден, празникът на моряците, банкерите и търговците, а традицията повелява да не сядаме на трапезата без риба. Кои са полезните й вещества и защо на следващия ден трябва да ядем по-леки храни, попитахме д-р Митко Ригов. Той е консултант по хранене и диетика към УМБАЛ „Александровска".

Рибата е сред най-полезните храни за хората. Тя е носител на ненаситени мастни киселини, както и на пълноценни белтъчини, калций и фосфор, казва д-р Митко Ригов.

Това е храна, която е подходяща както за подрастващите, така и за възрастните. Това е така заради омега-3 мастните киселини, които при системна консумация благоприятстват мастната обмяна, намаляват нивото на нископлътния лош холестерол и подобряват нивото на добрия холестерол.

„Те въздействат добре на сърдечно съдовата, имунната, ендокринната и половата системи. Благоприятстват дейността на централната и периферна нервна система, полезни са при дерматологични проблеми. Имат изразено противотуморно влияние", казва лекарят. Въпреки това при някои конкретни заболявания има ограничения за консумацията й, които е хубаво да се спазват. Възможни са и индивидуални алергични реакции, които също трябва да се имат предвид, добавя той.

Хранителната и биологична стойност на рибата обаче зависи много от условията и местата, в които е била уловена. С най-високи качества са екземплярите, които са живели в естествени природни условия – реки, езера, морета и океани.

„Разбира се, не трябва да се принизява и стойността на рибите, отглеждани в развъдници, които също са добър източник на пълноценен белтък и други нутриенти при сравнително ниско съдържание на мазнини", пояснява д-р Ригов.

Колкото и да е полезна тази храна обаче, и с нея не трябва да се прекалява. Около 200-300 грама в готов вид е количеството риба за една нормална порция, което е препоръчително за празника. Начинът, по който е приготвено ястието също е важно. Пържените и мазни риби се отразяват доста по-тежко на организма, затова за предпочитане са тези, сготвени с печене, варене и задушаване, казва д-р Ригов. Сред по-мазните морски екземпляри са шарана, акулата, сардината. Сред постните се нареждат мерлуза, треска, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва).

Ако вече сте купили шаран за празника, може да намалите приеманите мазнини като внимавате какво ядете и избягвате кожата, подкожната мазнина, както и тази в коремчетата на рибата. Диетологът съветва този вид риба да бъде съчетана със зеленчуци, салати, ядки, както и с чаша бяло вино. Комбинацията на шарана с хляб и други тестени продукти обаче не се препоръчва.

Рибата може да бъде почти ежедневен продукт на нашата трапеза, важното е да не е солена. „Ако е осолена, е препоръчително да се консумира 1-2 пъти седмично. По умерено трябва да се яде и мариновата риба", обяснява д-р Ригов.

Въпреки че шаранът е традиционното блюдо за Никулден, той не е най-полезната риба за трапезата ни. Освен че е мазен и много вкусен, той няма качествата на рибеното масло, които притежава дивата дълбоководна морска риба – например сьомгата и скумрията. Или като рибите, които са отглеждани извън развъдниците и се развиват в нормални природни условия, смятат специалистът по хранене.

Често на Никулден се получава прехранване с риба и други вкуснотии от празничната трапеза. Затова д-р Ригов съветва на следващия ден да направим един разтоварващ режим с по-леки храни като салати, зеленчукови супи и фрешове, както и прием на достатъчно вода и други течности.

 

Ако все още не сте избрали риба за Никулден, вижте какво съдържат някои от предпочитаните:

 

Треска - рибата е богата на протеин и витамин В12, както и различни съединения като йод и селен. Месото й е бяло и се препоръчва за хора на различна възраст.


Пъстърва - съдържа високо съдържание на протеини, има значително количество витамин D и омега-3.


Сьомга – месото на рибата е мазно, но изобилства от полиненаситени омега-3 мастни киселини. Богато е на витамините A, D, E, селен и йод.


Скумрия - тлъста риба, богата на витамин А, който спомага за подобряване на зрението и кожата ни. В нея има още желязо, което е важно за производството на хемоглобин. Тя е и добър източник на селен, омега-3 и омега-6 мастни киселини.


Пангасиус – има съдържание на омега-3 мастни киселини, но хранителната й стойност е ниска. Тя сладководна риба, която се отглежда в изкуствени условия, обикновено с хормони и антибиотици. Затова често може да е източник на токсични съединения и не е от най-препоръчителните за консумация.


Как да отслабнем здравословно и трайно

Как да отслабнем здравословно и трайно

С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка Байкова
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
Как да спортуваме в пандемия

Как да спортуваме в пандемия

Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Бихте ли се съгласили да бъдете донор и органите ви да спасят болни хора, ако изпаднете в мозъчна смърт?

Октомври 2024 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм