Превенция

Питаме експерти за 5G

11-05-2020 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Питаме експерти за 5GЗапочва Европейската седмица за общественото здраве, НЦОЗА организира онлайн събития и отговаря на въпроси
Eксперите от НЦОЗА ще отговарят на актуални въпроси свързани с 5G, хранене в условия на пандемията от COVID-19 и др. Това ще се случи в рамките на Европейската семица за обществено здраве в перида 11-15 май. Програмата включва и онлайн обучения, които ще бъдат водени от специалистите. Инициативата се провежда за втора поредна година от Европейската асоциация по обществено здраве (EUPHA). Мотото е „С обединени усилия за по-здрави общности" е в контекста на световната пандемия от COVID-19.

 В рамките на седмицата НЦОЗА ще бъде домакин на няколко събития. Днес 11 май експертите ще отговарят на въпроси на тема „5G. Факти и митове". Тя е особено актуална предвид твърденията, че мрежата може да се окаже опасна за здравето на хората, животните, както и за околната среда. От 9.30 до 17.30 ч. на имейл 5Ginfo@ncpha.government.bg могат да бъдат изпращани въпроси. Експертите на отдел „Физични фактори" в НЦОЗА ще отговарят на базата на своите знания и опит, казват от центъра.

Желаещите да получат отговор трябва да зададат

до три въпроса с обем до половин стандартна страница. Задължително трябва и да се подпишат с истинско име и фамилия. Експертите няма да отговаря на анонимни мейли. На запитванията, постъпили на 11 май, но извън определеното време, ще бъде отговорено допълнително след приключване на кампанията. Също в днешния ден по въпросите за хранене на разположение ще е проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене" в НЦОЗА. Те могат да бъдат зададени на имейл v.duleva@ncpha.government.bg в рамките на работното време. С темата "Хранене и безопасност на храните в периода на пандемияс коронавирус (COVID-19)" може да се запознаете ТУК.  

Онлайн обучение на тема „Здравословно хранене

на бременни жени и кърмачки в условията на коронавирус COVID-19" ще се проведе на 14 май от 11 до 12 часа. То ще бъде водено от доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене". Можете да посетите събитието ТУК. В рамките на работното време на 14 май желаещите могат да отправят въпроси на l.rangelova@ncpha.government.bg. Отново в четвъртък  на разположение ще е и доц. Красимира Костадинова, началник на отдел „Детско и младежко здраве". Тя ще отговори на въпроси, свързани с предоставяне на патронажни грижи за бременни жени и деца до 2-годишна възраст от ромската общност. Те трябва да бъдат зададени в рамките на работното време на имейл: kr.kostadinova@ncpha.government.bg.  За добрата практика в тази област  може да прочетете ТУК. 5 теми за Европейската седмица

 

Целта на Европейската седмица за обществено здраве е да повиши осведомеността по важни теми на общественото здраве и да свърже професионалисти от цяла Европа, работещи в тази сфера. „COVID-19. Колаборация, координация, комуникация" е общата тема, чиито пет тематични дни са посветени на актуални проблеми на общественото здраве, а именно. Понеделник 11 май е посветен на „Промоция на здравето чрез Глобалните цели", а вторник 12 май на „Първичната здравна помощ в дигиталната ера". Темата в сряда 13 май е „ Заедно в подкрепа на психичното здраве", в четвъртък 14 май - „Равенство в здравето за всички", а за финал в петък 15 май тя е под наслов – „Да остаряваме здравословно"

 


45 хил. души на санаториум по НОИ

45 хил. души на санаториум по НОИ

Програмата за профилактика и рехабилитация за 2020 стартира на 1 юни, съобщиха от осигурителния институт 
Всеки четвърти изследван положителен за Хепатит C

Всеки четвърти изследван положителен за Хепатит C

УМБАЛ "Св. Иван Рилски" удължава с една седмица безплатно тестване, заради засиления интерес към кампанията
Протестна акция за детската болница

Протестна акция за детската болница

Тя ще се проведе на 17 май пред Министерски съвет, съобщават от Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница"
83 новорегистринани с  ХИВ от началото на годината

83 новорегистринани с ХИВ от началото на годината

Над 90% от тях са се заразили по сексуален път, съобщават от МЗ
30 000 сестри не достигат на здравната ни система

30 000 сестри не достигат на здравната ни система

Безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение подарява БАПЗГ на своите членове за празника, каза Милка Василева
Честит празник, сестри!

Честит празник, сестри!

На 12 май се отбелязва Международният ден на сестринството
Безплатни прегледи за ендометриоза в Шейново

Безплатни прегледи за ендометриоза в Шейново

Те ще се проведат в рамките на Световния месец на борба със заболяването
МУ-Плевен и УМБАЛ Св. Марина в подкрепа на пациентките с ендометриоза

МУ-Плевен и УМБАЛ Св. Марина в подкрепа на пациентките с ендометриоза

България за първа година ще участва в светованата инициатива чрез организиране на поход
Скрининг за глаукома в Александровска

Скрининг за глаукома в Александровска

Специалистите от Клиниката по очни болести ще преглеждат безплатно
300 милиона души живеят с редки заболявания

300 милиона души живеят с редки заболявания

Всяка година последният ден от месец февруари се посвещава на тях
1 2 3 4 5 ... 115 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020