Превенция

Питаме експерти за 5G

11-05-2020 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Питаме експерти за 5GЗапочва Европейската седмица за общественото здраве, НЦОЗА организира онлайн събития и отговаря на въпроси
Eксперите от НЦОЗА ще отговарят на актуални въпроси свързани с 5G, хранене в условия на пандемията от COVID-19 и др. Това ще се случи в рамките на Европейската семица за обществено здраве в перида 11-15 май. Програмата включва и онлайн обучения, които ще бъдат водени от специалистите. Инициативата се провежда за втора поредна година от Европейската асоциация по обществено здраве (EUPHA). Мотото е „С обединени усилия за по-здрави общности" е в контекста на световната пандемия от COVID-19.

 В рамките на седмицата НЦОЗА ще бъде домакин на няколко събития. Днес 11 май експертите ще отговарят на въпроси на тема „5G. Факти и митове". Тя е особено актуална предвид твърденията, че мрежата може да се окаже опасна за здравето на хората, животните, както и за околната среда. От 9.30 до 17.30 ч. на имейл 5Ginfo@ncpha.government.bg могат да бъдат изпращани въпроси. Експертите на отдел „Физични фактори" в НЦОЗА ще отговарят на базата на своите знания и опит, казват от центъра.

Желаещите да получат отговор трябва да зададат

до три въпроса с обем до половин стандартна страница. Задължително трябва и да се подпишат с истинско име и фамилия. Експертите няма да отговаря на анонимни мейли. На запитванията, постъпили на 11 май, но извън определеното време, ще бъде отговорено допълнително след приключване на кампанията. Също в днешния ден по въпросите за хранене на разположение ще е проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене" в НЦОЗА. Те могат да бъдат зададени на имейл v.duleva@ncpha.government.bg в рамките на работното време. С темата "Хранене и безопасност на храните в периода на пандемияс коронавирус (COVID-19)" може да се запознаете ТУК.  

Онлайн обучение на тема „Здравословно хранене

на бременни жени и кърмачки в условията на коронавирус COVID-19" ще се проведе на 14 май от 11 до 12 часа. То ще бъде водено от доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене". Можете да посетите събитието ТУК. В рамките на работното време на 14 май желаещите могат да отправят въпроси на l.rangelova@ncpha.government.bg. Отново в четвъртък  на разположение ще е и доц. Красимира Костадинова, началник на отдел „Детско и младежко здраве". Тя ще отговори на въпроси, свързани с предоставяне на патронажни грижи за бременни жени и деца до 2-годишна възраст от ромската общност. Те трябва да бъдат зададени в рамките на работното време на имейл: kr.kostadinova@ncpha.government.bg.  За добрата практика в тази област  може да прочетете ТУК. 



5 теми за Европейската седмица

 

Целта на Европейската седмица за обществено здраве е да повиши осведомеността по важни теми на общественото здраве и да свърже професионалисти от цяла Европа, работещи в тази сфера. „COVID-19. Колаборация, координация, комуникация" е общата тема, чиито пет тематични дни са посветени на актуални проблеми на общественото здраве, а именно. Понеделник 11 май е посветен на „Промоция на здравето чрез Глобалните цели", а вторник 12 май на „Първичната здравна помощ в дигиталната ера". Темата в сряда 13 май е „ Заедно в подкрепа на психичното здраве", в четвъртък 14 май - „Равенство в здравето за всички", а за финал в петък 15 май тя е под наслов – „Да остаряваме здравословно"

 


Ново дарение от капачки

Ново дарение от капачки

Медицинската апаратура ще бъде в помощ на недоносените бебета във Варна
Oще едно дарение за УМБАЛ-Пловдив

Oще едно дарение за УМБАЛ-Пловдив

С нов ултразвуков апарат ще се сдобие Клиниката по урология
Последен клас ЯМР за първи път у нас

Последен клас ЯМР за първи път у нас

Той вече е монтиран в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", в Европа има само девет такива машини, казаха от лечебното заведение
Безплатни кожни прегледи в Онкологията

Безплатни кожни прегледи в Онкологията

Инициативата е в рамките на международната кампания "Евромеланома", съобщиха от столичната болница
Големите епидемии в историята в изложба на БАН

Големите епидемии в историята в изложба на БАН

В знак на благодарност към медиците, ангажирани с КОВИД-19, входът за тях ще е свободен, казаха от Академията
Безплатни прегледи на очи

Безплатни прегледи на очи

Te ще се проведат в периода 22 юни-10 юли в цялата страна
Апел за даряване на плазма срещу КОВИД-19

Апел за даряване на плазма срещу КОВИД-19

Акцията във ВМА стартира на 14 юни,когато е Световният ден на доброволния кръводарител
Безплатни очни прегледи в „Александровска“

Безплатни очни прегледи в „Александровска“

Те ще се проведат от 15 до 30 юни след предварително записване, поясниха от болницата
Всеки втори с хронична венозна болест

Всеки втори с хронична венозна болест

Стартират профилактични прегледи в 16 града в рамките на кампанията „Вземи краката си в ръце"
45 хил. души на санаториум по НОИ

45 хил. души на санаториум по НОИ

Програмата за профилактика и рехабилитация за 2020 стартира на 1 юни, съобщиха от осигурителния институт 
1 2 3 4 5 ... 116 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020