Мерки

КОВИД-19 може да се предава и по полов път

08-05-2020 11:32
Clinica.bg

press@clinica.bg
КОВИД-19 може да се предава и по полов пътНеобходими са по-задълбочени изследвания, но учените препоръчват и сексуална карантина
Снимка: БГНЕС
Проучване, проведено в Китай, откри РНК (генетичният код на вируса SARS-CoV-2) в спермата на млади пациенти с КОВИД-19. Изследването, публикувано в JAMA Network Open, включва 38 души, подложени на лечение заради коронавирус в Общинска болница в Shangqiu в провинция Хенан, съобщи Offnews.
Петнадесет от пациентите са предоставили проба от сперма по време на острата фаза на заболяването и 23 - скоро след възстановяването си. При четири от 15-те пациенти с остро заболяване и при двама от 23-те от възстановените е намерена РНК на SARS-CoV-2.

Тези нови открития се различават от резултатите от по-ранно проучване, включващо 12 пациенти с коронавирус. Те се фокусираха върху хора с лека форма на заболяването и то след възстановяването им, докато настоящото проучване се фокусира върху хоспитализирани пациенти в тежко състояние и всички проби от това последно проучване са взети по време на заболяването или много скоро след това. Всъщност всички проби от сперма, за които е установено, че имат вирусна РНК при възстановили се пациенти, са взети на втория и третия ден след възстановяването им. Така че разликите между по-ранните проучвания и настоящите са вероятно резултат от различията в тежестта на заболяването и времето на вземане на пробите.


Според учените това вероятно

е еволюционна адаптация, която защитава жизненоважните структури. Така че това са ниши, където вирусите могат да бъдат защитени от имунния отговор на гостоприемника.

Подобно е положението с епидемията от Ебола в Западна Африка през 2013-16 г. Доказано е, че вирусът остава откриваем в спермата на някои оцелели повече от три години, а предаването на вируса Ебола чрез полов акт може да се случи месеци след като пациентът се възстанови.

Последиците от последните открития са неизвестни. Наличието на вирусна РНК в спермата на пациентите не означава непременно наличие на инфекциозен вирус. Така че ще бъде от решаващо значение да се покаже дали инфекциозният вирус може да бъде изолиран от спермата на пациенти и оцелели от SARS-CoV-2.

Ако това е възможно, следващият въпрос ще бъде дали - както настоящите данни подсказват - SARS-CoV-2 се намира предимно в спермата на пациенти с тежко заболяване или дали могат да бъдат открити значителни нива на вируса в семенната течност на пациенти с лека форма на болестта, а и в спермата на хора без симптоми.


Дори и да се докаже това, вероятно

ще е с малък принос за разпространението на вируса по време на остра инфекция. Като се има предвид високата заразност на SARS-CoV-2 по несексуални пътища, е трудно да си представим как това би могло да се увеличи значително чрез предаване по полов път.

Единственият сценарий, при който сексуалното предаване на SARS-CoV-2 може да бъде проблем, би бил, ако вирусът персистира в тестисите за продължителни периоди и ако оцелелите от КОВИД-19 могат да предадат сексуално вируса след възстановяването си.

Ще са нужни още проучвания, за да се проучи дали това е възможно. Междувременно, все още би било разумно тези, които се възстановяват от коронавируса, да използват презерватив, докато не бъдат направени допълнителни изследвания, за да се изясни колко дълго инфекциозният вирус остава в спермата.Излекуваха пациент след 33 дни на апаратно дишане

Излекуваха пациент след 33 дни на апаратно дишане

75-годишната леля Здравка от село Петърч е абсолютния рекордьор сред болните от КОВИД-19 в УМБАЛ „Св. Анна"
9,3 млрд. евро за България от фонда на ЕК за кризата

9,3 млрд. евро за България от фонда на ЕК за кризата

От тях 6.1 млрд. евро са безвъзмездни, но трябва да се защитят програми за реформи
Във ВМА ще правят анализ на антителата след КОВИД

Във ВМА ще правят анализ на антителата след КОВИД

Медиците от Военна болница са обменили идеи с техни италиански колеги
Второ майско плащане за безработица

Второ майско плащане за безработица

Близо 5 млн. лв. са определени за още 10 хил. души за април
Система за контактно проследяване в Англия

Система за контактно проследяване в Англия

Очакванията са така броят на заразените да се намали с 5 до 15 процента
Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Проектът е на Български лекарски съюз и сдружение "Избери България", съобщиха от съсловната организация
17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

Обменяме опит с Италия за лечение на коронавируса, съобщиха от оперативния щаб
Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Това реши правителството, средствата ще бъдат целево насочени към БЧК
Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Решението е взето заради продължаващата карантина на медицинския персонал в местната болница
Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Учени проверяват съществува ли „кръстосана защита" срещу коронавируса
1 2 3 4 5 ... 79 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020